România va deschide un nou zăcământ de uraniu

România va deschide un nou zăcământ de uraniu, aflat în comuna Grinţieş, judeţul Neamţ, în condiţiile în care singurul zăcământ aflat în prezent în exploatare, cel de la Crucea, este în curs de epuizare, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Economiei.

Valoarea totală a investiţiei este de 407, 331 milioane de lei, cu TVA, din care 322 de milioane de lei reprezintă lucrările de construcţii-montaj.

Capacitate de exploatare medie anuală de minereu uranifer este de 124.000 de tone, iar durata de realizare a investiţiei este de 108 luni.

Finanţarea va fi asigurată din surse proprii ale Companiei Naţionale a Uraniului S.A. Bucureşti, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei – Departamentul pentru Energie.

În nota de fundamentare, iniţiatorii proiectului precizează că dezvoltarea accentuată de noi centrale nucleare în lume plasează în centrul atenţiei problema combustibilului, respectiv piaţa uraniului.

„Previziunile referitoare la construcţia de centrale nucleare arată că cererea de uraniu va creşte de 4 ori în următorii 10 ani, până la circa 112.000 tone de octoxid de uraniu în 2020. Actualele surse de uraniu nu pot satisface un astfel de consum, motiv pentru care este nevoie de surse noi”, se arată în nota de fundamentare.

România foloseşte uraniu drept combustibil pentru centrala nucleară de la Cernavodă, unde sunt în funcţiune două reactoare şi există în plan realizarea altor două.

Distribuie:

Postaţi un comentariu