Reducerea TVA şi la alte alimente de bază, posibilă peste cinci luni

Deputatul Mirel Taloş

Dacă reducerea TVA-ului la pâine se va dovedi a fi o măsură eficientă la o evaluare ce va fi făcută pentru cinci luni, adică după şase luni de aplicare, Partidul Naţional Liberal va susţine extinderea măsurii şi la alte produse alimentare de bază. Cel puţin asta declară liberalul Mirel Taloş, deputat USL ales în Colegiul Zalău, care este de părere că, până în acest moment, adică după o lună de aplicare a reducerii TVA la pâine, semnalele sunt pozitive.

„Reducerea TVA la 9% pentru panificație a avut ca efect scăderea cu până la 12% a prețului de vânzare a pâinii la raft, conform unei analize realizate de Consiliul Concurenței. În urma acestor verificări, concluzia a fost că majoritatea agenților comerciali, atât producători, cât și comercianți, au scăzut prețurile la pâine odată cu aplicarea măsurii fiscale de la 1 septembrie. Este un semnal bun, care arată că piața funcționează, dar reușita totală a acestui proiect depinde și de asociațiile de producători. Dacă el se va dovedi un succes, atunci reducerea TVA ar putea fi extinsă și la alte categorii de produse”, a declarat deputatul.

Potrivit acestuia, după şase luni de aplicare a acestei reduceri, adică peste cinci luni de acum, efectul scăderii TVA la pâine va face obiectul unei analize la nivel guvernamental, de ale cărei rezultate va depinde dacă măsura va fi extinsă şi la alte produse alimentare de bază sau nu.

„PNL susține ca, după efectuarea acestei analize, să se ia în considerare extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse agricole. Avem încredere că şase luni este un termen rezonabil pentru a se observa primele efecte în domeniul combaterii evaziunii fiscale”, a completat acesta.

Distribuie:

Postaţi un comentariu