Proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti va fi scos la licitaţie în februarie

Proiectul de realizare a hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti din judeţul Cluj ar putea fi scos la licitaţie în cursul lunii februarie, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, transmite agerpres.ro.

Acesta a precizat că în decurs de două-trei săptămâni firma de consultanţă Delloitte va finaliza caietul de sarcini şi studiul de fezabilitate.

„Este un obiectiv la care noi ţinem foarte mult şi de care multă lume se preocupă ceea ce înseamnă că este un obiectiv interesant. Este de vreo 40 de ani şi foarte mulţi miniştri au fost, au plecat, au spus că îl vor face. Ei, iată că a venit şi vremea să ne apucăm de treabă. Probabil că în vreo două-trei săptămâni consultantul Delloitte va finaliza caietul de sarcini şi studiul de fezabilitate şi în cursul lunii februarie vom scoate la licitaţie acest obiectiv extrem de important pentru sistemul energetic naţional”, a declarat Niţă, după întâlnirea cu reprezentanţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean.

El a precizat că deşi a fost semnată o scrisoare de intenţie în cursul lunii noiembrie cu compania Sinohydro Corporation din China, trebuie respectat principiul european al transarenţei, astfel că fi organizată o licitaţie pentru desemnarea companiei care se va ocupa de realizarea hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, care presupune o investiţie de aproximativ 1, 3 miliarde de euro.

Ministrul Energiei a amintit că au fost foarte multe companii care s-au interesat de acest proiect de-a lungul anilor, însă, a spus el, majoritatea au cerut garanţii de stat, ceea ce Guvernul nu poate oferi nici în cazul acestui proiect, nici în cazul altor proiecte din domeniul energiei.

El a subliniat şi că este necesar ca pe plan local să existe o situaţie cadastrală foarte clară a terenurilor din zonă. Hidrocentrala va fi realizată într-o zonă muntoasă, în amonte de hidrocentrala Tarniţa, într-o zonă care poartă denumirea de Lăpuşteşti. „Pentru că acele terenuri vor trebui expropriate, evaluate, în aşa fel încât partenerii care vor câştiga această licitaţie să aibă toate detaliile necesare dezvoltării unui asemenea proiect. Şi atunci este nevoie ca autorităţile locale, mai ales prefectura, cu ajutorul agenţiei de mediu, a cadastrului, să poată să pună la punct toate detaliile legate de terenurile de acolo, pentru ca apoi să putem face hotărârea de Guvern de expropriere, să putem să face, rapoarte de evaluare, să vedem care este contribuţia Hidroelectrica în acest proiect şi aşa mai departe”, a spus ministrul Niţă.

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, prezent la conferinţa de presă, a precizat că în cursul acestei primăveri instituţia pe care o conduce va face toate demersurile care îi cad în sarcină legat de acest proiect şi a amintit că certificatul de urbanism a fost eliberat încă din 2012.

La rândul său, prefectul Gheorghe Vuşcan, a menţionat că a luat decizia de a crea un comandament al cărui obiect să fie rezolvarea problemelor legate de proiectul construirii hidrocentralei, iar acesta să se întrunească săptămânal.

„Să vedem care sunt paşii în legătură cu terenurile, ce are de făcut mediu, cadastru, să vorbim cu primarii care deţin acolo proprietăţi, să invităm de la nivelul ministerului persoanele care se ocupă de proiect. Dacă scăpăm acum această şansă de a investi acolo, nu ştiu când se va mai întoarce şansa ca cineva să investească 1, 5 miliarde de euro”, a declarat Gheorghe Vuşcan.

Proiectul de realizare a centralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti a fost discutat pentru prima dată în România în urmă cu aproximativ 40 de ani, când au fost efectuate şi cercetările pentru depistarea celui mai bun loc. Locaţia hidrocentralei a fost aleasă dintr-o serie de aproximativ 20 de locuri din toată ţara, datorită, printre altele, căderii foarte bune de apă şi a poziţionării.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. instalatorul says:

    Tara ,noastra ,are capacitati de producere a energiei electrice ,care depasesc cu mult nivelul de ,,consum,,,
    Desigur , ca ,,varianta producerii ,de energie ,,,verde,,, este f.buna si faptul ca ,,avem investitor,, acest lucru este f. bun ,,Aceasta investitie v-a creea multe locuri de munca ,mai ales ptr. ,,localnici,,care in lipsa unei ,,surse de venit ,,,faceau comert ilicit cu material lemnos ,,sustras din zonele ,,apropiate,
    Sa auzuim numai de bine,,,ca de rau nu avem nevoie,,,

Postaţi un comentariu