Michelin va investi 300 milioane euro la Zalău

Fabrica Michelin din Zalău / Fotoreporter: Vasile Mihovici

Printre cele 15 mari investiţii în industrie anunţate de către companii internaţionale în ţara noastră şi incluse în Planul Naţional de Investiţii Strategice făcut public de premierul Victor Ponta se numără şi extinderea capacităţii de producţie de la Zalău a producătorului francez Michelin. Alături de investiţiile unor companii precum Bosch, Ford sau Daimler, Guvernul Ponta mizează şi pe investiţia Michelin de la Zalău pentru a realiza planul său de investiţii din acest an, evaluat la 10 miliarde de euro şi concretizat şi prin 50.000 de locuri de muncă.

Chiar dacă Michelin România nu a dat, încă, date clare despre viitoarea investiţie de la Zalău, autorităţile locale din Sălaj, aflate în permanent dialog cu reprezentanţii companiei, au lăsat să se înţeleagă că ar fi vorba despre o nouă hală de producţie în care se va produce cord metalic necesar în procesul de fabricare a anvelopelor. Michelin mai are la Zalău o fabrică de cord metalic, construită de la zero, astfel că noua investiţie ar reprezenta, de fapt, o extindere a actualei capacităţi de producţie. Valoarea estimată a investiţiei s-ar ridica, potrivit autorităţilor, la aproximativ 300 de milioane de euro.

Teren achiziţionat cu 1, 5 milioane de euro

Un prim pas în realizarea acestei investiţii a fost făcut în luna ianuarie a acestui an, când compania a reuşit să cumpere, la capătul unui lung şir de probleme şi neînţelegeri, terenul necesar construirii noii hale. Terenul este situat lângă Zalău, în apropierea actualei fabrici de cord metalic şi a fost cumpărat de la proprietari – localnici din comuna sălăjeană Crişeni – cu peste 1, 5 milioane de euro. Terenul cumpărat are o suprafaţă de 199.140 de metri pătraţi.

La vremea aceea, oficialii Michelin au confirmat achiziţia, dar nu au vrut să dea detalii cu privire la investiţia ce urmează să se facă pe acel teren. “Michelin România confirmă participarea la licitaţia organizată de primarul din Crişeni şi achiziţia unui teren de 20 de hectare situat în municipiul Zalău. Acest teren va permite grupului Michelin să-şi continue dezvoltarea pe termen lung în România. În acest moment, grupul Michelin desfăşoară mai multe analize şi vă vom comunica ulterior planul concret de dezvoltare”, informau aceştia.

Preşedintele Consiliului Judeţeană Sălaj, Tiberiu Marc, spune că tranzacţia în sine reprezintă un câştig pentru toate părţile. “Este un pas important şi un semnal că o multinaţională doreşte să-şi extindă capacitatea de producţie în Sălaj, respectiv în Zalău. Cred că, pe de o parte, este o decizie a Michelin care s-a convins că investiţiile anterioare au fost importante şi s-au încadrat în proiectul de dezvoltare al companiei. Pe de altă parte, este o dovadă de încredere în faptul că autorităţile locale au fost parteneri corecţi în timp, pentru companie. Orice investiţie de acest tip – greenfield – este în mod obişnuit una de durată şi un semnal şi pentru alţi investitori că una dintre cele mai companii din lume, în domeniu, a ales Sălajul, într-o perioadă în care volumul investiţiilor străine în România nu este foarte mare”, ne-a declarat el.

Două fabrici la Zalău

Michelin mai are la Zalău două fabrici – una de anvelope şi alta de cord metalic, cea de-a doua fiind construită de la zero de francezi. Compania a ajuns la Zalău în 2001, când a cumpărat de la Tofan Grup fabrica de anvelope “Silvania”. De atunci şi până în prezent, Michelin a investit în România – la Zalău, în mare parte –  peste 300 de milioane de euro în tehnologie şi în modernizarea uzinelor, dar şi în formarea şi dezvoltarea echipelor. Pe lângă cele două fabrici de la Zalău, Michelin mai are în România şi o uzină la Floreşti, judeţul Prahova. În prezent, la cele două unităţi din Zalău lucrează aproximativ 1.500 de angajaţi.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu