Mere românești în supermarketuri franceze

Ambasada nu dorește să negocieze cu fiecare producător în parte/Foto:Dan Bodea

Merele din Transilvania au toate şansele să ajungă în reţelele marilor magazine din Franţa. Este posibil cu sprijinul Clusterului Agro Transilvania, cel care a iniţiat un proiect pilot la nivelul regiunii de Nord Vest a ţării.

Reprezentanții Clusterului Agro Transilvania s-au întâlnit, miercuri, cu reprezentanții producătorilor locali de mere din Cluj-Napoca și zonele limitrofe pentru a stabili detaliile colaborării cu diferite supermarketuri din Franța, printre care se numără Carrefour, Cora, Auchan și Metro.

Până în momentul de față am discutat cu opt producători locali. Cu cei din Satu Mare am luat legătura prin intermediul structurilor administrative. Cei de acolo au trimis un reprezentant. Am avut un feedback pozitiv, după cum ne așteptam deja. Producătorii au produse excelente, iar noi ne bucurăm să îi putem pune în legătură cu Ambasada Franței și cu supermaketurile. Noi suntem un fel de integrator, le deschidem producătorilor drumul. Nu ne putem numi intermediari, pentru că noi nu avem adaos comercial. Ambasada nu dorește să negocieze cu fiecare producător în parte. E mult mai ușor prin intermediul Clusterului”, a declarat Felix Arion, cadru didactic în cadrul Universității de Știinte Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) și manager general al Agro Transilvania Cluster din Dezmir.

În etapa următoare a proiectului, reprezentanții clusterului se vor întâlni efectiv cu directorii supermarketurilor. „Vom pune toți jucătorii, producătorii la aceeași masă, iar noi vom fi vocea lor. Nu știm exact când va avea loc această întâlnire, dar în luna octombrie reprezentanții Ambasadei Franței se vor afla la Cluj, în cadrul Zilelor Francofoniei. Cel mai probabil atunci vom discuta aceste aspecte”, a spus Arion.

Acțiunea a fost denumită Pilot Project apples/Cluj-Ardeal și se dorește a fi doar primul pas spre o colaborare mai vastă cu francezii.

Deocamdată este în discuție proiectul cu producătorii de mere, dar apoi, dorim să ne extindem spre zona legumelor. De asemenea, produsele locale au intrat în atenția unui supermarket din Iordania. Au văzut lista noastră de produse și li s-au părut interesante. Urmează să discutăm cu aceștia. De asemenea, pe 3 octombrie vor veni la Cluj retaileri din Olanda care sunt interesați de legumele din Transilvania. Aici discuțiile sunt mult mai tehnice, pentru că ei doresc să aducă sere, sisteme de irigație. În cazul lor va fi un parteneriat de afaceri, dacă doresc să lucreze împreună cu noi.

Agro Transilvania Cluster s-a înființat în 2013 cu scopul de a promova colaborarea și cooperarea între entitățile de afaceri, din sectorul agro-industrial, mediul academic și de cercetare, dar și încurajarea procesului de restructurare competitivă a sectorului şi asigurarea participării în multiple proiecte comerciale, naționale și internaționale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu