Emerson a investit la Oradea 80 de milioane de euro

Parcurile Industriale din Oradea sunt în continuă ascensiune. Primarul Ilie Bolojan a anunţat că în urma negocierilor purtate cu reprezentanții firmei Emerson, aceasta va continua investițiile începute în Parcul Industrial I din Oradea. Astfel, anul trecut avea loc semnarea convenției privind concesionarea de către firma Emerson a 14 hectare de teren în Parcul Industrial Oradea. În prima etapă construcția halelor de producție se face pe nouă hectare, urmând ca în a doua etapă lucrările de ridicare a halelor să continue și pe celelalte şase hectare. Investiția făcută de Emerson în Parcul Industrial este până în prezent de 80 milioane de euro doar în construcții, iar prima fabrică urmează să își înceapă producția în februarie 2014.

Investitii de peste 200 de milioane de euro

Delia Ungur, administratorul Parcului Industrial a prezentat situația celor două Parcuri Industriale existente la ora actuală în Oradea. Astfel Parcul Industrial Eurobusiness I are o suprafață de 121 hectare și a obținut titlul de parc în anul 2008. În acest moment are un grad de ocupare de 80% și o suprafață disponibilă pentru investiții de 27 hectare, compusă din suprafețe compacte mari cuprinse între 4 și 11 hectare.

„Momentan avem 34 de contracte semnate și investiții atrase în valoare de 200 milioane euro. Totodată, s-a reușit crearea a 5.000 de noi locuri de muncă, 1.500 de persoane lucrând deja la companiile prezente în parc. Cele mai mari investiții sunt cele făcute de firmele: Emerson, Plexus, Shinheung, Faist, domeniile principale de activitate fiind reprezentate de electronice”, a spus Delia Ungur.

În ceea ce privește Parcul Industrial Eurobusiness II, situat pe șoseaua de centură, respectiv strada Ogorului, acesta are o suprafață de 23, 8 hectare și un grad de ocupare de 70%, cu o suprafață disponibilă pentru investiții de 6, 5 hectare. Până în acest moment au fost semnate 17 contracte cu companii locale, valoarea investițiilor atrase fiind de peste cinci milioane euro. Conform contractelor semnate au fost create 1.000 de noi locuri de muncă, domeniile de activitate principale fiind servicii și producție.

Primăria doreşte al treilea Parc Industrial

Firmele care doresc să investească în Parcul Industrial au o serie de facilități oferite de administrația locală, respectiv: scutirea de la plata impozitului pe teren și pe construcțiile realizate în parc, punerea la dispoziție a utilităților existente, obținerea unei parcele cu un preț de opt euro/mp în Parcul Industrial I sau cu un preț mai redus în celelalte parcuri industriale. Primaria Oradea dorește înființarea Parcului Industrial Eurobusiness III pe strada Uzinelor până la sfârșitul acestui an. Momentan, documentația este în curs de elaborare pentru obținerea titlului de parc industrial. Un alt obiectiv este extinderea Parcului Industrial II cu o suprafață de 60 hectare, aceasta reprezentând terenul aferent fostei unități militare din vecinătate.
„Pentru că avem nevoie de personal calificat, de forță de muncă specializată vom continua campania de promovare a înscrierii elevilor la școala profesională, care după ce vor absolvi școala vor putea ocupa un loc de muncă calificat în aceste companii”, a mai declarat primarul Ilie Bolojan.

Text: Daniel Meze

Distribuie:

Postaţi un comentariu