Clujana îşi vinde acţiunile de la alte societăţi pentru a scăpa de insolvenţă

Consilierii judeţeni au aprobat astăzi vânzarea unor acţiuni în valoare de 800.000 de lei deţinute de societatea Clujana, pentru a putea acoperi o parte din datoriile pe care firma le are, datorii care depăşesc 7 milioane de lei.

Consilierii au discutat propunerea venită de la Consiliul de Administraţie de a înstrăina aceste acţiuni pornind de la faptul că prin desfiinţarea RASDAQ, conducerea firmei trebuie să decidă dacă se retrage de la listarea pe bursă sau optează pentru lisatea pe un sistem alternativ. „În România există două sisteme alternative de tranzacţionare ATS – CAN, administrat de Bursa de Valori Bucureşti, şi cel administrat de Sibex – Sibiu Stock Exchange S.A. Conform opiniei Consiliului de administraţie şi având în vedere că pe Bursa de Valori Bucureşti, principalul operator bursier din România care are ca specific tranzacţionarea de acţiuni, erau listate la data de 30 iunie 2014 un număr de 1.056 societăţi, din care 82 pe piaţa reglementată cu o capitalizare cumulată de 28.986.515.068 miliarde de euro (2014), iar pe piaţa SIBEX, care are ca specific piaţa derivatelor financiare şi nu piaţa de acţiuni, erau cotate un număr de 7 companii având o capitalizare sub 9.000.000 milioane de euro, considerăm că în ceea ce priveşte avantajele listării, piaţa alternativă de tranzacţionare administrată de Bursa de Valori Bucureşti este varianta optimă pentru listarea acţiunilor Clujana. În conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) „În situaţia în care adunarea generală a acţionarilor hotărăşte ca societatea să nu facă demersurile legale necesare în vederea admiterii la tranzacţionare a acţiunilor emise de societate pe o piaţă reglementată sau a tranzacţionării acestora în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare, acţionarii au dreptul de a se retrage din societate în condiţiile art. 134 din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.” Ţinând cont de faptul că retragerea acţionarilor presupune o cheltuială maximă de 795.053, 85 lei, calculată la valoarea nominală a acţiunii (1, 45 lei/acţiune), pe care societatea n-o poate suporta, iar cheltuiala generată de admiterea la tranzacţionare a acţiunilor Clujanei S.A. pe un sistem alternativ este de aproximativ 2.000 euro, respectiv 9.000 lei, optăm pentru cea de-a doua variantă. Menţionăm că, admiterea la tranzacţionare a acţiunilor pe un sistem alternativ înseamnă că acţiunile acesteia pot fi vândute doar la ordinul deţinătorului acestora. La fel cum este şi în prezent, sunt libere a fi tranzacţionate acţiunile care aparţin persoanelor fizice şi juridice, altele decât Consiliul Judeţean Cluj şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, care reprezintă 6, 84% din totalul acţiunilor Clujanei”, se arată în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre.

Clujana S.A. deţine un portofoliu de 688.900 acţiuni la alte societăţi, în valoare totală de 1.194.912, 07 lei.

Pentru ce e nevoie de cei 800.000 de lei ? „În luna februarie 2014, Consiliul Judeţean Cluj a virat suma de 800.000 lei societăţii Clujana S.A., cu titlu de aport de capital social. Datorită faptului că la acel moment societatea înregistra datorii către bugetul de stat, fiind instituită procedura de înfiinţare a popririi prin Titlul Executoriu nr. 71274/03.09.2014 de către Administraţia Judeţeană Regională a Finanţelor Publice Cluj, sumele existente în cont, printre care şi suma de 800.000 lei, au fost virate către ANAF. La acel moment ANAF nu a fost informată despre destinaţia sumei de 800.000 lei iar, datorită faptului că după obţinerea deciziei de reeşalonare la data de 13.10.2014, societatea nu a dispus în următoarea perioadă de suma de 800.000 lei şi nici de alte posibilităţi de încasare, această sumă nu a fost solicitată de la Administraţia Judeţeană Regională a Finanţelor Publice Cluj pentru a nu risca pierderea reeşalonării şi recalcularea de dobânzi şi penalităţi la debitul de 6.470.304 lei.

Având în vedere nevoia urgentă de lichidităţi a societăţii şi ţinând cont de faptul că Clujana S.A. nu mai deţine alte active, fiind în imposibilitatea de a acoperi suma de 800.000 lei, conducerea acesteia, cu acordul Consiliului de administraţie, a hotărât înstrăinarea unui pachet de acţiuni, în limita a 840.000 lei, sumă ce reprezentă aportul de capital social adus de Consiliul Judeţean Cluj, precum şi comisioanele legate de vânzarea acţiunilor şi eventuala fluctuaţie a valorii acestora la data vânzării”, se mai arată în acelaşi document.

În cele din urmă s-a decis să se tranzacționeze la Bursa de Valori acțiunile deţinute de Clujana la SIF Banat Crișana (21.900 acțiuni), SIF Oltenia Craiova (11.000 acțiuni), Antibiotice SA Iași (25.828 acțiuni), SIF Broker Sa Cluj Napoca (34.962 acțiuni), Banca Transilvania (220.044 acțiuni), BRD Groupe Societe Generale SA București (19.940 acțiuni), Biofarm SA București (194.356 acțiuni) și CNTEE Transelectrica București (1000 acțiuni).

Compania are în prezent circa 400 de angajaţi.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. GRIGORE says:

    Pacat de aceasta firma cu renume ceea ce este acum este o fantoma a ceea ce a fost CLUJANA cindva .Aceasta firma de marca a Clujului patronata de consiliul judetean are angajati dintre care multi cu pile pe la partide ,sotii prietene copii ,dar in loc de producator de incaltaminte a ajuns sa lucreze in lon sau pentru alte firme private care produc incaltaminte .Iar multi dintre fostii directori au fost numiti politic nu dupa competenta .Acum firma nu lucreaza decit 3 zile pe saptamina ar fii pacat sa dispara si aceasta firma simbol a CLUJULUI

Postaţi un comentariu