Cea mai mare cultură bio de fructe goji din Europa

Careianul a plantat copăcei goji pe 2, 3 hectare

Un sătmărean a investit 200.000 de euro în cea mai mare cultură bio de de plante goji din Europa. În 2010 când s-a apucat să cultive fructe goji, Emerich Kalbaster nici nu se gândea de amploarea pe care o va lua afacerea și că în doar trei ani va deveni cel mai mare cultivator de plante goji din Europa. Fructul goji este cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum în lume, fiind supranumit „fructul longevităţii “ sau „super fructul “.

Plantele goji, o afacere profitabilă

Careianul Emerich Kalbaster a început să cultive plante goji în anul 2010 din întâmplare, când fiul lui cel mare stabilit în Canada de peste 15 ani a descoperit această plantă miraculoasă la un biolog ce îşi cultivase o mică plantaţie la el în seră. La propunerea fiului său, care acum doreşte să revină în România cât de curând pentru a se ocupa de afacere, Emerich Kalbaster, împreună soţia şi fiul cel mic, a arendat 13 hectare de păşune în satul Ciperceni, unde a plantat copăcei goji, pe 2, 3 hectare.

Soiul de goji pe care l-a cultivat şi pe care doreşte să îl şi omologheze este „Lycium Barbarum“ și este originar din Himalaya. Dacă va obține de la Bruxelles certificatul european, așa cum își dorește, orice urmă de îndoială cu privire la autenticitatea fructului va dispărea. Emerich Kalbaster încearcă să folosească metoda in vitro de obținere a semințelor, folosită în prezent doar de cultivatorii din Olanda. Pentru asta, a apelat în prima fază la Staţia de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură din Cluj Napoca, unde din spusele agricultorului sunt specialiști foarte buni dar condiţiile de cercetare sunt limitate. Printr-un institut de cercetare din Ungaria, a ajuns să colaboreze în prezent cu cercetători din Austria. „Dacă reuşeşte metoda in vitro, afacerea va fi una de succes “, mărturiseşte Emerich Kalbaster.

[nggallery id=133]

Costuri de 30.000 euro pentru un hectar

Până în 2010, Emerich Kalbaster nu știa nimic de agricultură, fiind patronul unei balastiere. A început afacerea de la zero, cu handicapul că nu există literatură de specialitate în ceea ce priveşte modul în care trebuie să cultivi o plantă goji, iar site-urile chinezeşti mai mult dezinformează.

„Până acum s-au scris doar patru cărţi despre această plantă, unde poţi găsi multă teorie şi nimic practic. Site-urile chinezeşti mai mult te dezinformează neavând nevoie de concurenţă “, declară agricultorul.

Emerich Kalbaster şi-a început producţia achiziţionând 50.000 de seminţe cu 500 de dolari canadieni, trimise de fiul său. A plantat seminţele în primăvara anului 2010, iar după o selecţie a plantelor a selectat aproximativ 2.200 de bucăţi pe care le-a plantat într-o mini pepinieră. În toamna anului 2011 a reuşit să planteze în livadă 800 de copăcei, astfel obţinând o bază genetică de înmulţire. Până în prezent a investit 200.000 de euro.

„Costurile cele mai mari sunt pentru pregătirea terenului, iar în total cu plante, irigat și îngrădit se poate ajunge la 25-30 de mii de euro pe hectarul cultivat “, povesteşte careianul.

Acesta mai precizează că nu doar fructul se poate folosi ci şi frunzele şi vlăstarii tineri rezultaţi în urma tăierilor de rărire.

„Se mai poate face şi ceai de goji care este un adevărat medicament pentru tratarea mai multor boli. Am testat ceaiul pe aproximativ 40 de persoane şi mi-au zis că i-a ajutat la scăderea tensiunii, diabet şi întărirea sistemului imunitar“, susţine cultivatorul.

Chiar dacă, în mod normal, în România planta nu are dăunători tradiţionali, insectele şi anumite ciuperci afectează fructul. Nimic din ceea ce foloseşte acesta nu este chimic, totul este bio. „Nu utilizez îngrăşăminte sau alte substanţe chimice pentru a stropi plantele. Macerat de urzici, ardei iute şi zeamă de nicotină este tot ceea ce folosesc pentru a îngriji plantele“, precizează Emerich Kalbaster.

Ignorat de comisarul Dacian Cioloș

Emerich Kalbaster a încercat să convingă Direcţia Agricolă din Satu Mare că această nişă trebuie exploatată. Pentru că nu a primit niciun răspuns, i-a scris comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloș, dar nici de la acesta nu a primit niciun răspuns. Careianul este de părere că prin cultivarea a 500 de hectare de teren cu plante goji, România ar putea avea un cuvânt important de spus în agricultura europeană.

„Plantaţiile de goji fac parte din categoria plantelor rare. Astfel cum se speculează pe forumurile de pe internet, Uniunea Europeană va acorda fonduri substanţiale pentru persoanele ce doresc să înceapă o astfel de afacere începând cu anul 2014. Am încercat să vorbesc cu domnul Dacian Cioloș dar nu mi-a răspuns, iar la Direcţia Agricolă Satu Mare nimeni nu știe nimic. Birocraţia din România m-a dezamăgit foarte tare, lipsa de interes din instituțiile publice m-a dezarmat“, mărturiseşte indignat Emerci Kalbaster.

Agricultorul are în plan să facă o asociaţie naţională a cultivatorilor de plante goji, pornind de la ideea că împreună cu alți producători poate vor reuşi să schimbe ceva, iar România să devină un exportator important de plante goji.

„Din 1 ianuarie 2014 vor crește taxele vamale pentru toate produsele asiatice, astfel importul de plante goji nu va mai fi rentabil. Aceasta este şansa noastră “, spune încrezător cultivatorul.

[stextbox id=”custom” caption=”Client pentru producătorii de medicamente”]

Ţinta lui Emerich Kalbaster este piaţa externă, în special producătorii de medicamente care folosesc ca materie primă sucul de goji. Fructul goji este cel mai puternic antioxidant din lume descoperit până în prezent şi este folosit în industria farmaceutică pentru întărirea sistemul imunitar, prevenirea îmbătrânirii organismului, ameliorarea unor boli grave. Emerich Kalbaster spune că momentan afacerea nu este foarte profitabilă deoarece, pentru a putea fi acceptat ca furnizor al unui producător de medicamente, trebuie să atingă de o recoltă anuală de minim 60 de tone din care să se extragă 40 de tone de suc. El speră să atingă această țintă în următorii doi sau trei ani când îşi va extinde plantaţia până la 12, 5 hectare cultivate.

Prețurile pentru un kilogram de fructe goji proaspăt este de 3 euro, pentru un kilogram de fructe goji deshidratate este de 4 euro, iar pentru sucul de goji este de 6 euro. 

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. sanda says:

  am semanat si eu goji si am vreo 15 plante dar mi/e teama sa nu inghete in iarna asta. O planta mai veche mi/a facut f multe flori dar nu fructe. Oare de ce?

 2. popa cristian stefan says:

  eu cultiv goji in oltenia de 3 ani, pentru detalii:
  http://cristianpopapopa.blogspot.ro/
  sau 0726800601

 3. Marin Constantin says:

  Producator arbori si arbusti Marin Constantin
  Arbori si arbusti la preturi de producator:
  -Aronia 1an 30cm 10ron,2ani 50cm 20ron,3ani 80-100cm 30ron.
  -Stevie Rebaudiana ghiveci 9cm 10ron.
  -Goji( Lycium Barbarum NQ1)Butasi 10cm 4ron,20cm 7ron,30cm 10ron,40cm 14ron,50cm 19ron,70cm 24ron,80-100cm 29ron.
  -Castan comestibil 3ani 2-2,5m 70ron.
  -Mosmon 3ani 1-1,5m 25ron, 3ani 2-2,5m 35ron.
  -Lamai trifoliat(rezistent la ger) 1an 10-20cm 15ron,2ani 30-40cm 30ron.
  -Curmal chinezesc(ziziphus jujube) 3ani 2-2,5m 120ron
  -Nectarin Big Top 3ani 2-2,5m 35ron
  -Seminte goji 1gr 40ron
  -Seminte rosii tiganesti(seminte pastrate din generatie in generatie) 20seminte 5ron
  -Kaki 3ani 1,6-2m 80ron
  -Smochine 3ani 1,4-1,6m
  -Merisor Macrocarpone 10ron
  -Lonicera Kamchatika 2ani 10-15cm 10ron,20-30cm 15ron
  Livrari prin posta sau curier rapid.Pretul transportului este in functie de greutatea coletului. Marin Constantin 0761723106 0732988343

 4. ing. Roka Ioan says:

  Ofer consultanta in vederea infiintarii unei plantatii Goji cu investitie minima, plantele pot fi obtinute foarte simplu la un cost de sub 1000RON/ha. Informatii la tel. 0766308104, gojishop@yahoo.com sau www. gojishop . ro

 5. milton says:

  ,, Prețurile pentru un kilogram de fructe goji proaspăt este de 3 euro, pentru un kilogram de fructe goji deshidratate este de 4 euro, iar pentru sucul de goji este de 6 euro.” ==== este corecta precizarea ? in magazin kg de goji deshidratate este cam de 20 euro !!!!

Postaţi un comentariu