Cartofii şi ouăle s-au scumpit cu peste 8% în octombrie

Luna octombrie a adus scumpiri semnificative la mai multe produse alimentare. Astfel, cartofii şi ouăle s-au scumpit cel mai mult în luna octombrie faţă de septembrie, cu procente cuprinse între 8, 90 şi 8, 75%, în timp ce fructele s-au ieftinit cu peste 3%.

Potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică, preţurile de consum au crescut uşor în octombrie, cu aproape 0, 3 procente faţă de luna septembrie. De la începutul anului, dintre alimente cel mai mult s-au scumpit fasolea boabe, citricele şi fructele tradţionale. În schimb, pâinea s-a ieftinit cu aproape 12%.

Pe de altă parte, utilităţile s-au scumpit de mai multe ori în acest an. Numai gazele naturale costă cu peste 9% mai mult decât în ianuarie. S-au mai scumpit tutunul, cărţile şi revistele. Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni faţă de precedentele 12 luni, este 4, 5%.

INS a anunţat şi că deficitul comercial a scăzut în primele nouă luni cu 42 de procente faţă de aceeaşi perioadă din 2012, şi a ajuns la circa 4 miliarde de euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu