Banca Transilvania: iulie – septembrie, cel mai bun trimestru pe creditare din acest an

Banca Transilvania a înregistrat în primele nouă luni o creştere de 4% a profitului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, profitul brut ridicându-se la 284, 50 milioane lei. Potrivit reprezentanţilor băncii, la 30 septembrie profitul net este de 240, 24 milioane lei.

Rezultatele au fost obţinute în condiţiile creşterii organice a business-ului BT, din activitatea de bază: +5% creditare, +2% active, +3% venituri operaţionale, +5% total resurse atrase şi 1, 65 milioane de clienţi activi.

“Rezultatele obţinute de Banca Transilvania pe primele nouă luni ale acestui an confirmă faptul că BT are un model de business adecvat contextului economic actual: creditarea a crescut cu 5%, veniturile operaţionale, numărul de clienţi activi şi activele bilanţiere sunt, de asemenea, mai mari. Trimestrul III a fost cel mai bun pentru banca noastră pe partea de creditare deoarece creşterea portofoliului cu 850 milioane lei în 2013 s-a înregistrat aproape în întregime în perioada iulie – septembrie. Politica BT privind relansarea creditării dă roade şi reafirmă angajamentul Băncii Transilvania, ca bancă locală, de a finanţa economia. Focusul nostru va fi, în perioada imediat următoare, continuarea creşterii creditării, finanţarii preponderent în lei, precum şi susţinerea start-up-urilor, IMM-urilor şi a clienţilor persoane fizice” a declarat Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.

Conform rezultatelor financiare la 30.09.2013, veniturile operaţionale ale Băncii Transilvania sunt cu 3% mai mari – de 1.147, 73 milioane lei – la sfârşitul trimestrului III 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul pozitiv a fost generat în special de impulsionarea creditării în trimestrul III din 2013. Numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu 7, 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul de clienţi activi ai băncii – persoane fizice şi companii – a înregistrat, de asemenea, o creştere de la 1, 56 milioane de clienţi, la 30.09.2012, la aproape 1, 65 milioane, la 30.09.2013.

În ceea ce priveşte cheltuielile nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare, acestea sunt de 280, 54 milioane lei, la acelaşi nivel cu cele de anul trecut. Raportul cost / venit a fost de 50, 76%. Indicatorul s-a îmbunatăţit cu peste 1% în cursul ultimului trimestru al acestui an. Activele bilanţiere ale Băncii Transilvania sunt, la sfârşitul lunii septembrie 2013, de 30.286, 69  milioane lei, cu 2% mai mari faţă de sfârşitul lui 2012.

De asemenea, soldul creditelor BT este de 18.416, 62 milioane lei, în creştere cu 5% comparativ cu anul trecut. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 13, 22% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizion aferent şi garanţii ipotecare se situează la 122%, având un nivel relativ constant pe parcursul ultimilor 2 ani.

În primele 9 luni ale acestui an a crescut totalul resurselor atrase de BT de la clienţi, cu 5% faţă de sfârşitul anului trecut, ajungând la suma de 24.419, 90 milioane lei. În acest an, Banca Transilvania a emis obligaţiuni convertibile în acţiuni în valoare de 30 milioane euro şi a încheiat un nou contract de împrumut subordonat în suma de 25 milioane euro. De asemenea, în luna octombrie., BT a încheiat un parteneriat cu Fondul European de Investiţii pentru o facilitate de garantare a microcreditelor. Solvabilitatea băncii este de 12, 40% – cu profitul la 9 luni inclus (neauditat).

Distribuie:

Postaţi un comentariu