Split, dragoste la prima vedere

Despre Croaţia se spun poveşti şi povestiri fascinante, astfel că, să-ţi petreci un concediu, sau măcar o vacanţă, cât de mică pe coasta Dalmată, devine un obiectiv pentru cei atraşi de mare şi istorie. Split este un oraş de poveste şi de povestit, de care te îndrăgosteşti iremediabil. O piaţetă dominată de pietre antice, pe care timpul şi-a lăsat o amprentă evidentă, terase pentru toată lumea şi toate gusturile, aleile înguste, ca un labirint şi subteranele vechiului palat al lui Diocleţian, totul respiră a istorie. Adăugăm plajele micuţe, neaglomerate şi apa limpede a mării Adriatice pentru a creiona un peisaj luxuriant, dar pe care ţi-l poţi permite.

Oraşul-palat

Split este un oraş-palat fermecător. Pentru oricine alege o vacanţă în Croaţia, Split este un obiectiv pe care nu ai voie să-l ratezi. Atracţiile sunt la tot pasul, iar zilele şi nopţile petrecute acolo vor deveni amintiri dintre cele mai frumoase. În ciuda elementelor istorice, Split este un oraş cosmopolit, în care se vorbesc mai toate limbile pământului. Nu trebuie să ştii croata, ca să te înţelegi cu localnicii. Aproape oricine vorbeşte limba engleză. Mai bine, sau mai stâlcit, toţi se fac înţeleşi. Split este o urbe tipic mediteraneană, cu case din piatră, obloane colorate-n verde la ferești, cârciumi pescărești, la fiecare colț de stradă sau ascunse pe străduțe și ulicioare pavate cu piatră lustruită de ani şi de pașii turiștilor. Piațete cochete unde în fiecare moment al zilei se întâmplă câte ceva. Şi, desigur, nu putem să nu amintim de Riva, faleza de la malul mării, care e cel mai animat loc din oraș, dar și cel mai dichisit, cu cafenele și restaurante care au inclus în prețul meniului și o privelişte către impozantul port. De departe însă, elementul central, cu efect magnetic, este Palatul Diocleţian. Vechi de peste 1.700 de ani, astăzi parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, reşedinţa împăratului roman Diocleţian este parte integrantă şi integrată a vacanţei petrecută la Split. Este un spaţiu deschis, nu se plăteşte nicio taxă pentru a intra în palat, iar interiorul este absolut fascinant. În imediata apropiere a pieței centrale imperiale, numită Peristil, se regăseşte Catedrala Svetog Dujma, numită astfel după patronul orașului. Turnul cu clopot al catedralei are o înălțime de aproape 60 de metri și se poate urca până în vârf, contra unei taxe de aproximativ 15 kuna, moneda locală, echivalentul a doi euro. Nu e uşor să ajungi în vârful turnului, dar eforturile vor fi răsplătite pe măsură, cu o priveliște panoramică asupra întregului oraș. La baza turnului se află un sarcofag roman păzit de un sfinx de granit, vechi de 3.500 de ani, adus de Dioclețian tocmai din Luxor. De altfel, aceasta este și intrarea în Templul lui Jupiter, construit în același timp cu palatul. Jupiter era tatăl lui Dioclețian dar împăratul credea că este reîncarnarea zeului roman și de aceea și-a numit templul după Jupiter, despre care se spune că are unul dintre cele mai bine păstrate temple romane.

E loc pentru toată lumea

Vizitat de sute de mii de turişti anual, Split este un oraş în care fiecare dintre noi se poate regăsi. Preţurile explodează vara, dar pentru cei care şi-au propus o vacanţă cu buget redus sunt o mulţime de alternative. O masă la terasă costă cel puţin 10 euro, însă, dacă eşti cazat într-un apartament unde ai posibilitatea să găteşti, în supermarket-urile locale găseşti cele mai variate produse, la preţuri comparabile cu cele din orice supermarket din România. Dacă vrei să încerci un prânz tradiţional, pe una dintre terasele de pe Riva, e bine să ajungi înainte de ora 12, altfel devine dificil să găseşti o masă liberă. În Palatul Diocleţian vei găsi mult mai uşor un loc umbros, în care să te răsfeţi cu o masă copioasă şi ceva mai ieftină decât pe Riva. Preţurile la cazare nu sunt deloc mici, dacă nu ţi-ai rezervat din timp o cameră. Dar oricât de aglomerat ar fi oraşul, o cameră tot se va găsi. Plajele sunt la rândul lor un punct de atracţie. În Split nu veţi găsi decât o plajă cu nisip, şi aceea amenajată artificial, în rest sunt alte şase fâşii de pământ pe malul mării, înguste, cu pietriş, dar extrem de liniştite. Apa mării e atât de limpede, încât o baie în Adriatica este realmente o plăcere. În contrast cu arşiţa zilei, serile sunt răcoroase, numai bune pentru o plimbare reconfortantă.

Troghir, oraşul muzeu

Dacă tot eşti la Split nu poţi să-ţi refuzi o vizită în Troghir, oraşul-muzeu. Este extrem de uşor de ajuns acolo, datorită numărului mare de curse regulate ce leagă cele două oraşe. La fel ca şi Palatul Diocleţian şi Trogir este inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Sudul orașului găzduiește o parte din zidurile sale medievale, care datează din secolele XIII-XIV, iar poarta de intrare în oraș, care astăzi se află în centrul orașului, a fost ridicată în 1593. Vechea poartă este vegheată de statuia protectorului orașului, Ivan Orsini, iar în imediata apropiere a ei se află muzeul orașului. Nu ai voie să ratezi o vizită, fie ea şi scurtă, la Biserica Sf. Ioan Botezătorul, o construcție ridicată în secolul al XIII-lea, care se remarcă prin porticul său, clopotnița și pictura ”Pieta”. Tot aici se află şi fortăreața Kamerlengo, ridicată de genovezi în secolul al XIV-lea.

„Cel mai sportiv oraş”

O plimbare pe Rivera îţi va îndrepta inevitabil paşii spre aleea dedicată sportivilor locali care au participat la Jocurile Olimpice. Sute de dale inscripţionate cu numele celor care au contribuit la gloria Croaţiei se întind pe mai bine de un kilometru. De altfel, niciun om care face o vizită în oraşul de la malul Adriaticei nu poate rămâne insensibil la efervescenţa cu care localnicii susţin sportivii născuţi acolo şi mai ales echipa de fotbal fanion a oraşului, Hajduk. În Split, orice turist devine contributor direct al clubului. Suporterii au o bere a lor, cu însemnele clubului pe etichetă, iar jumătate dintre magazine sau terase au la intrare sigla lui Hajduk. În meniuri sau pe panourile promoţionale ţi se atrage atenţia că o cotă parte din vânzări vor fi redirecţionate către clubul de fotbal. Hajduk Split nu este cel mai important club de fotbal din Croaţia, dar cu siguranţă este cel mai iubit. Fostul câştigător al turneului de la Wimbledon, Goran Ivanisevic, sau atleta Blanka Vlasic, dublă medaliată la Jocurile Olimpice de Vară de la Beijing şi Rio, în proba de săritură în înălţime, sund doar doi dintre sportivii pe care localnicii i-au ridicat la rang de idoli. Datorită numărului mare de sportivi olimpici, Split este supranumit şi „Cel mai sportiv oraş” al Croaţiei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu