O vizită la Trinity College din Dublin

Biblioteca Trinity College din Dublin

Cornelia Guju a studiat Germanistică, Anglistică, Științe Politice și Studii Europene la Cluj-Napoca, Ludwigsburg și Würzburg. A fost bursieră DAAD și a Fundației Hanns-Seidel Germania, locuiește la Hamburg și urmează un doctorat în istorie la Universitatea Würzburg, cu tema „Migraţie Studenţească. Studenţi români şi maghiari la Universitatea Würzburg şi Erlangen între 1859-1945”. În paralel cu activitatea de cercetare, Cornelia Guju este un pasionat fotograf și călător. Recent, ea a vizitat celebra bibliotecă de la Trinity College, din Dublin, de unde s-a întors impresionată. În continuare, o scurtă rememorare a acestei vizite.

Una dintre cărțile de căpătâi pe care le studiasem în timpul facultății, Cartea din Kells (Book of Kells) se regăsește în biblioteca universității „Trinity College” din Dublin. Pe harta turistică a capitalei Irlandei, se întinde pe un spațiu generos campusul universitar. Fiind localizat în mijlocul orașului, această destinație este ușor de găsit, atât pe jos cât și cu autobuzul, toate rutele locale având stații în zonă. Spre deosebire de campusurile cu care suntem obișnuiți în spațiul românesc, acesta putea fi vizitat, alături de ghizi-studenți ori pe cont propriu.

Trecerea pe sub poarta campusului nu a fost doar o detașare de larma străzii, cu mașini, șantiere și oameni zoriți ci pragul spre un alt secol și o altă ordine ancestrală. Curtea cu alei pietruite a campusului, care se întinde pe o suprafață de 47 de acri, găzduiește pe lângă campusul studențesc, biblioteca, Laboratorul Științific (Science Gallery), Muzeul Zoologic al Universității, magazinul propriu, o cafenea și alte facilități moderne.

Cel mai valoros dar și cel mai renumit punct de atracție al campusului este biblioteca veche (Old Library). Aceasta nu este doar o bibliotecă universitară ci adăpostește și cea mai bogată colecție de manuscrise și carte veche din Irlanda.

Catalogul bibliotecii cuprinde aproape trei milioane de cărți, care pot fi consultate într-una dintre cele opt clădiri ale bibliotecii actuale. Bazele bibliotecii au fost puse în același an cu înființarea universității de către Regina Elisabeta I-a a Angliei (1533-1603) în anul 1592. Cel mai vechi spațiu al bibliotecii, Old Library, datează de la începutul sec. XVIII, fiind construită între 1712 și 1732. Trei încăperi din această clădire sunt deschise vizitatorilor.

Expoziția

În prima încăpere vizitatorul este transferat într-o lume semi-mitologică. Pereții și coloanele expoziției „Deslușind Lumina din Beznă” (Turning Darkness into Light) redau pagini ori detalii din celebrul manuscris „Cartea din Kells” (Book of Kells). Acestea sunt însoțite de schițe explicative ale reprezentărilor din incunabule, ori detalii dezvăluind simbolurile cristice, motivele și culorile folosite. Lumina este difuză, pentru a pregăti nu doar mintea ci și ochiul vizitatorului pentru următoarea încăpere. Din motive de copyright dar și pentru că aceste informații se regăsesc sub formă de carte în magazinul librăriei, fotografiatul este interzis.

Book of Kells

Următoarea încăpere amintește de atmosfera dintr-un mausoleu. În mijlocul acestei camere obscure, de sub un ciorchine de șușoteli și murmure răzbat pal câteva raze de lumină. Ochiul călătorului observă după câteva clipe de nedumerire, că punctul central al acestei încăperi o constituie celebra Carte din Kells, ca o Albă-ca-Zăpada adormită într-un sicriu de sticlă, deasupra căreia se înghesuie avid ceata de vizitatori. Atmosfera aduce a sacru, asemeni unei iesle celebre din Ierusalim, în care este expus pergamentul deschis la Evanghelia lui Ioan.

În acest evangheliar latin scris acum 1300 de ani de către călugării creștini, elementele clasice creștine sunt migălos îmbinate cu motive celtice. Manuscrisul conține 340 de pagini, legate în anii `50 în patru volume. Arta miniaturală irlandeză, ilustrațiile zoomorfe și florale, care însoțesc fiecare pagină, constituie o sursă de inspirație pentru întreaga artă europeană. Nodul de tip Triquetra din simbolistica păgână celtică, care simboliza cerul, pământul și apa, se regăsește în arta creștină europeană, reprezentând Trinitatea Tatăl-Fiul și Sf. Duh. Elemente de inspirație celtică se regăsesc și pe portalul catedralei ortodoxe din Cluj-Napoca.

Long Room

Cu fiecare scară urcată spre etajul următor, orizontul devine un cer format din cărți. Apoi intri in paradisul propriu-zis: Biblioteca Veche. Acesta este una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. Principala sală de lectură, care se întinde pe o lungime de 65 de metri conține 200.000 din manuscrisele universității depozitate în rafturi de stejar pe două etaje. Marginile rafturilor, care ascund cele mai prețioase cărți și obiecte de colecție ale țării sunt flancate de busturi de marmură ale unor scriitori și filosofi celebri precum și a unor personalități care au marcat viața universității din Dublin.

Când am pășit în acel spațiu, cu amar și tristețe mi-am amintit de biblioteca Batthyaneum, de la Alba Iulia, construită cam în același timp cu cea de la Dublin (1719-1738, fiind folosită ca bibliotecă începând cu 1792), căreia, deși la 15 km de orașul meu natal (Sebeș – n.r.), și mai multe tentative de a o vizita, nu îi călcasem niciodată pragul.

Vizitare

Programul de vizitare în sezonul de vară (iunie-septembrie) este de luni până sâmbătă de la 9.00 la 18.00 și duminica de la 9.30 la 18.00 iar în afara sezonului, de luni până sâmbătă de la 9.30 la 17.00 și duminica de la 12.00 la 16.0.

Biletul costă 10€ pentru adulți, reduceri existând pentru studenți, și grupuri. Există posibilitatea de a cumpăra și online biletul de intrare, direct de pe site, optând pentru varianta „online fast-track”. Acesta costă cu trei euro mai mult iar avantajul constă în evitarea cozii de la casa de bilete.

Distribuie:

Postaţi un comentariu