O grozăvie: Turnul Craniilor din Niš

La jumătate de oră de mers pe jos de efervescentul centru al Nišului, se află unul dintre cele mai sinistre monumente ale lumii – Turnul Craniilor. Obiectivul este frecvent amintit la acest capitol, alături de Osuarul de la Sedlec, lângă Kutna Hora, în Cehia, sau Catacombele Capucinilor, din Palermo.

Turnul Craniilor (în sârbă, „Ćele kula”) din Niš este exact ceea ce îi spune numele: un turn în care au fost încastrate sute de cranii ale unor revoluționari.

Evenimentele care au stat la baza lugubrei construcții s-au petrecut în 1809, în timpul Primei Revolte Sârbe. Atunci, trupele de revoluționari conduse de Stevan Sinđelić au fost înconjurate și asediate de forțele otomane pe dealul  Čegar, de lângă Niš.

După o zi întreagă de lupte și cinci atacuri respinse, văzând că tranșeea în care era pe punctul de a fi cucerită, comandantul sârbilor și-a descărcat pistolul într-un depozit cu butoaie de praf de pușcă. În urma exploziei, au murit toți luptătorii din tranșee, sârbi și turci. Se crede că Sinđelić a luat decizia de a se arunca în aer cu tot cu camarazii săi de arme, știind că, dacă vor fi luați prizonieri, vor avea parte de o moarte mult mai cruntă – tragerea în țeapă.

După bătălie, pașa din Niš, Hurșid, a ordonat ca toate craniile sârbilor căzuți, 952 în total, să fie jupuite și trimise sultanului Mahmud al II-lea. După prezentarea lor în fața padișahului, craniile s-au întors la Niš, unde, din comanda aceluiași pașă, a fost construit Turnul Craniilor, ca avertisment pentru generațiile următoare de sârbi care ar fi vrut  să se revolte.

Pe parcursul anilor, multe cranii s-au desprins de zidărie, altele au fost luate de rude ale celor decedați. Acum, turnul este adăpostit de o capelă. Ruinele nu sunt mai înalte de trei metri, în ele fiind încastrate încă 54 de cranii. În apropierea zidurilor, atmosfera lugubră este întreținută de liniștea din jur. O expoziție care descrie evenimentele din 1809 înconjoară turnul, iar craniul despre care se crede că este al lui Stevan Sinđelić este expus la loc de cinste.

Distribuie:

Postaţi un comentariu