La Gacilly. Acasă la Yves Rocher

Text de Lili Morar
Să te plimbi prin Bretania e o plăcere. Satele sunt micuțe, cochete, extrem de curate și pline de flori și verdeață. Casele sunt de piatră albă sau gri, îngrijite de gospodari harnici. Pe câmpurile cu iarbă grasă pasc leneșe cirezi de vite.
Dar cel mai plin de culoare este La Gacilly, sătucul pe care tătuca Yves Rocher l-a creat în 1959 în jurul institutului de cosmetice naturale. Nu e de mirare că acesta a fost și primarul satului din 1962 până în 2008, locul lui fiind preluat de fiul său, Jacques, până în 2014.
Situat la 15 km nord de Redon, în departamentul Morbihan al Bretaniei, pe coline domoale pline de păduri, satul îmbrățișează râul Aff și inspiră la creație. Sunt ateliere și boutique-uri peste tot. Artizanii talentați își etalează lucrările diverse, de la sculpturi în lemn, la sticlă modelată cu măiestrie, picturi, fotografii, pielării și artă modernă.
Nu m-am putut abține și am cumpărat un tablou micuț cu o căsuță albă pictată pe o frunză de paltin. Era un atelier specializat doar pe picturi pe frunze, petale de flori și scoarță de copac. Spectaculoase pentru cei ce preferă genul.
Am urmat ” Calea Florilor” care-și datorează numele celor peste 600 de jardiniere care împodobesc fațadele clădirilor, spre vestitul Parc Botanic unde se află Institutul Yves Rocher. Am ieșit din zona pietonală pavată cu piatră cubică și am parcurs cam un kilometru pe șoseaua principală până am ajuns la destinație.
Institutul e o construcție modernă din beton cu sticlă, nu foarte mare, așa cum m-aș fi așteptat și nu era deschis pentru vizită. În schimb, parcul era la dispoziție fără taxă de intrare. Nimic spectaculos. Ca în orice grădină botanică , sunt adunate diverse specii de plante, etichetate corespunzător în latină, multe de care habar n-aveam.
O parcelă de bambus, câțiva copaci, două alei paralele și gata. Presupun că există alt loc unde se dezvoltă culturile pentru realizarea cremelor, necontaminate de vizitatori. Nu este nimeni care să ne explice. Dar atracția principală, mai ales pentru doamne, este magazinul de prezentare Yves Rocher.
Ca să ajungi la el trebuie să treci peste “La Passarelle”, un pod renumit peste râul Aff. Este considerat centrul de turism și cultură al locului. La vremea când am ajuns noi era plin de jardiniere cu flori colorate. Zona e inteligent amenajată. Magazinul de shopping pentru doamne. Loc de joacă pentru copii. Iar pentru domnii care nu însoțesc doamnele la cumpărături este o terasă unde pot servi mâncare și băutură. Ideal!
În magazin, serviciile sunt de calitate. Nenumăratele domnișoare îți explică diversitatea cremelor și te îndrumă pentru o alegere potrivită. Prețurile sunt promoționale, spun ei. Oricum cumperi mai mult decât ți-ai propus….spre disperarea soților. Un perete al magazinului e destinat domnilor așa că poți lua o cremă de ras și un after shave să le închizi gura. Singurul lucru neplăcut e coada de la casă.
Ca să trag o concluzie de final, această destinație nu e una pentru care să pornești de acasă. Dar în contextul unei hoinăreli prin Bretania, nu trebuie ratată. Locația mai pune la dispoziție și alte activități. Tur cu bicicleta prin pădurile din jur, echitație și plimbări cu barca pe râu. Fiecare cum dorește.
Distribuie:

Postaţi un comentariu