Geneva, ora exactă în turism

O persoană cu venituri medii care a exclus Elveția de pe lista destinațiilor de văzut într-o viață, gândindu-se la inaccesibilitatea acestei țări din punct de vedere financiar, ar putea trăi o surpriză neașteptată în momentul în care a luat decizia de a vizita, timp de cinci zile, Geneva și împrejurimile Lacului Léman, cel mai mare din Europa occidentală.

Cazarea la un hotel din Geneva oferă implicit și transportul gratuit în oraș și cum majoritatea obiectivelor turistice au intrare gratuită, singurii franci pe care îi veți lăsa în încântătorul oraș, dacă nu vă hazardați la alte „luxuri”, vor fi în fast-food-uri, restaurante și ciocolaterii. Dacă excursia este planificată cu câteva luni înainte și dacă bugetul se concretizează în tot atâtea luni, vizita nu va mai părea atât de costisitoare, singura grijă fiind ordinea de vizitare a celor mai frumoase locuri din orașul cu cea mai bună calitate a vieții din lume.

A doua jumătate a lunii iunie s-a dovedit perioada ideală pentru a vizita Geneva și orașul francez medieval Annecy, iar prețul biletului de avion, de 260 lei, cu Wizz Air, a fost mai mult decât încurajator.

Am apelat la site-ul Booking.com pentru a face o rezervare la unul dintre hotelurile din centrul orașului și am ales un hotel de trei stele în apropierea gării Cornavin, unde am plătit, de persoană, pentru patru nopți cu mic dejun asigurat, 2000 de lei, echivalentul a 484 de franci elvețieni, sumă care a inclus atât taxa de oraș, cât și transportul gratuit pe toate liniile și cu toate mijloacele de transport în comun, atât pe uscat cât și pe apă.

Prima zi: Jet d’eau, Jardin Anglais, Națiunile Unite

După un zbor de două ore, imediat după aterizarea pe Aeroportul Geneva, am găsit foarte ușor automatul de bilete gratuite de transport valabile timp de 80 de minute în tot orașul, astfel încât turiștii să ajungă la hotel pentru a primi cardul de transport pe care urmează să îl folosească în timpul vizitei. Aflăm de la recepția hotelului unde am fost cazați că toți turiștii care vizitează Geneva și care sunt cazați în regim hotelier, primesc acest card nominal care îi scutește de orice cheltuială în ceea ce privește transportul public.

IMG_2393

În primele ore pe care le-am petrecut în Geneva am remarcat curățenia trotuarelor, pistele pentru bicicliști și lipsa cerșetorilor la colț de stradă. Transportul în comun se bazează pe tramvaie, autobuze și troleibuze, care sosesc în stații fără o secundă întârziere, iar magazinele cu suveniruri nu sunt răspândite în dezordine cum am întâlnit în alte orașe europene. Muzeele nu sunt deschise în zilele de luni, însă în restul săptămânii intrarea la expozițiile permanente este gratuită. Musée d’Art et d’Histoire, construit la început de secol XX și Musée Ariana, unul dintre cele mai importante din lume dedicate ceramicii și sticlăriei, sunt două dintre obiectivele turistice ne neratat în Geneva.

Dacă sunteți obișnuiți să pierdeți noțiunea timpului, în acest oraș nu veți avea ocazia. La fiecare câțiva zeci de metri ora exactă este indicată de sute de ceasuri care strălucesc în vitrine și care poartă mărcile producătorilor elvețieni: Patek Philippe, Rolex, Swatch. Traversând podul Mont Blanc, ajugem la Jet d’eau, cel mai celebru obiectiv turistic al Genevei și una dintre cele mai înalte fântâni arteziene din lume (140 de m), te atrage ca un magnet din orice colț al orașului te-ai afla, iar vaporii ei sunt o plăcere să îi simți la orele amiezii. La fel de relaxantă și răcoritoare este plimbarea prin Jardin Anglais, parcul situat pe marginea Lacului Léman, care adăpostește renumitul aranjament floral sub forma unui ceas, L’horloge fleurie.

În prima zi a vizitei noastre am continuat plimbarea spre zona Palatului Națiunilor, al doilea cel mai mare, după cel de la New York, dintre cele patru mari sedii ale Organizației Națiunilor Unite. Din păcate, în acel moment, toată piața din fața clădirii ONU era ocupată de mii de manifestanți de origine africană, din Europa, SUA și Canada care protestau zgomotos împotriva abuzurilor și a nedreptăților guvernului din statul african Eritreea. Ca urmare, pentru mai multă liniște am vizitat Grădina Botanică din Geneva unde ne-am refugiat pentru a admira o parte din colecțiile de plante aduse acolo de pe cinci continente.

Ziua doi: Vieille Ville și Muzeul Patek Philippe

A doua zi am dedicat-o zonei Vieille Ville, respectiv orașului vechi. Ne-am lăsat în voia străduțelor înguste pline de cafenele și restaurante până am ajuns în Place du Bourg-de-Four trecând pe lângă celebrul Restaurant au Carnivore. În continuare am vizitat Catedrala St. Pierre, astăzi aparținând de Biserica Reformată și, pentru cinci franci, am urcat în turnul edificiului pentru a vedea panorama orașului, inclusiv monumentala fântână arteziană. La coborâre am admirat Chapelle des Macchabées, din aripa sud-vestică a catedralei.

În continuare, până la deschiderea Muzeului Patek Philippe de pe Rue des Vieux-Grenadiers, am decis să luăm masa la unul dintre localurile din zonă. Pe Avenue du Mail am găsit barul-restaurant L’Eléphant dans la Canette unde am mâncat o Salade Paysane și o porție de Perches Meunieres care împreună cu o Cola au costat 38 de franci. Apă ne-a fost oferită gratuit :). Capitolul „mâncare” poate fi problematic pentru un turist atunci când nu dispune de foarte mulți bani de buzunar. În Geneva această problemă se rezolvă apelând la restaurante de tip fast-food unde un meniu poate ajunge la 13 franci, dar și la supermarketuri unde pot fi cumpărate produse alimentare la prețuri rezonabile. În centrul vechi al orașului o porție de mâncare thailandeză la unul dintre restaurantele deloc pretențioase este în jur de 23 de franci, o porție de paste, 20 de franci, o apă plată Evian la jumătate de litru costă 5 franci, la fel și o Cola.

IMG_2563

Un turist aflat pentru prima dată în Geneva are obligația față de oraș și față de istoria lui să viziteze cel puțin un muzeu dedicat fabricării ceasurilor. Pentru a ne achita moral de această obligație am ales Muzeul Patek Philippe, unul dintre cele mai populare din Geneva și am intrat astfel în fascinanta lume a fabricării primelor ceasuri la început de secol al XV-lea. Fotografierea ceasurilor din colecția muzeului este strict interzisă, la fel și deținerea oricărui tip de bagaj la intrarea în expoziție.

După-amiaza zilei a doua în Geneva am petrecut-o în extravagantul cartier Les Grottes, situat în spatele gării Cornavin, unde ne-am plimbat printre „Les immeubles des Schtroumpfs”, un grup de clădiri construite între 1982 și 1984 și inspirate de ceebrul artist spaniol Antoni Gaudí. Stilul construirii blocurilor de locuințe în această parte a Genevei nu semăna cu nimic din ceea ce văzusem zilele trecute pe malurile Lacului Léman unde vilele luxoase și impunătoare ne intimidau la fiecare pas. „Locuințele ștrumfilor” erau parcă din cu totul altă poveste.

Ziua trei: Croazieră și duș rece

Cardul de transport gratuit pe care l-am primit în prima zi a vizitei noastre a inclus și deplasări cu barca de pe un mal al Lacului Léman, pe celălaltă, însă pentru o croazieră în larg, de o oră, a trebuit să plătim 19 franci de persoană. Ne-am urcat pe una dintre ambarcațiunile cu plecare din Jardin Anglais, de unde am achiziționat și biletele. Experiența croazierei a fost printre cele mai frumoase trăite în această excursie, iar momentul apropierii la doar câțiva metri de Jet d’eau, întrezărirea Masivului Mont Blanc în depărtare, întinderea de apă de peste 70 de km pe care o aveam în față, monumentele și vilele celebre de pe malul lacului, ne-au lăsat pe toți fără cuvinte. La întoarcere nu am mai avut privilegiul de a trece pe sub Jet d’eau, aflând cu această ocazie că în anumite momente ale zilei fântâna este oprită.

Timpul rămas în după-amiaza celei de-a treia zi în Geneva l-am folosit pentru a ne plimba pe malul Lacului Léman care devine extrem de animat după orele 17.00 când sute de localnici, în majoritate tineri care renunță la nodul de la cravată, aleg să socializeze în fața unei beri reci. Statuile din bronz sunt prezente aproape la fiecare pas în jurul lacului, una dintre cele mai fotografiate fiind cea realizată de sculptorul Heinz Schwartz și intitulată „L’adolescent et le cheval”.

O altă sculptură-simbol a Genevei pe care ne-am întors să o fotografiem în fața Palatului Națiunilor Unite a fost cea a Scaunului cu trei picioare construit din 5, 5 tone de lemn și înalt de 12 metri. Sculptura realizată de artistul elvețian Daniel Berset a fost făcută la cererea ONG-ului Handicap International, în anul 1997, în amintirea victimelor minelor terestre. În lipsa protestatarilor am putut să ne bucurăm și de un duș rece oferit de zecile de fântâni arteziene din Place de Nations.

Annecy, Veneția Alpilor

Am dedicat ultima zi a excursiei noastre orașului francez Annecy, situat la doar 40 de kilometri de Geneva. Biletul îl achiziționasem deja online la prețul de 21 de euro, dus-întors, urmând ca autobuzul să îl luăm din Gare Routière de Genève, situată foarte aproape de Gara Cornavin, în Place Dorcière. Numit și „Veneția Alpilor”, orășelul Annecy este situat la nord de Alpii Francezi și este unul dintre locurile preferate de practicanții zborului cu parapanta. Orașul este situat pe malul Lacului Annecy, al treilea cel mai mare lac din Franța, iar peisajul pe care îl descoperi traversând orașul pentru a ajunge în apropierea lacului, îți taie respirația. Plin de turiști și foarte animat, Annecy este un oraș fermecător. Palais d’Isle of Annecy și toate celelalte clădiri din acest orășel medieval te îndeamnă la fiecare pas să îi descoperi secretele. Raportat la Geneva, mâncarea în Annecy este ieftină, la fel și apa și băuturile răcoritoare, pentru care nu trebuie să scoți din buzunar mai mult de 1, 5 euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu