Delta Dunării, a liniștii și a naturii spectaculoase

Foto: Radu Hângănuț

Chiar dacă vara a trecut, Delta Dunării încă are multe de oferit împătimiților de natură. De la pescăruși, la piesaje care par desprinse din pozele photoshopate de pe desktopul computerului și de la plimbări cu barca până la mese copioase gătite de pescari, acești maeștri ai lucrului cu peștele care, după cum arată preparatele lor, îți lasă impresia că ar putea obține chiar și aur din vietățile apelor limpezi ale Dunării.

Delta Dunării este o destinație suficient de cunoscută încât să nu fie necesare informații despre unde o puteți găsi. De ea știu și românii, dar mai ales străinii. Zilnic, în Tulcea ancorează preț de câteva ore câte un vapor de mari dimensiuni în care sunt îmbarcați turiști străini cu suficient de mulți bani și îndeajuns de mult timp pentru o călătorie Dunăre, de la origini până la Deltă.

Pentru turiștii români, paradoxal cumva, e ceva mai greu să ajungă în Deltă. Drumul cu trenul este exclus din start, pentru simplul fapt că ar dura ceva mai bine de o zi și ar trebui să schimbate două trenuri și un autobuz în cazul în care orașul de plecare este Cluj-Napoca. Cu autocarul, la fel, călătoria ar dura puțin peste 15 ore, astfel că cea mai simplă variantă este să folosiți mașina personală.

Foto: Radu Hângănuț

Foto: Radu Hângănuț

Tulcea nu este un oraș prea atractiv și lasă impresia că există doar pentru a fi un fel de hol al Deltei. Cu excepția perioadei de vară și toamnă în care orașul vă așteaptă cu diverse festivaluri de muzică și carte, oferta nu este foarte variată. Rămâne deci Delta, unde ar fi recomandabil să mergeți pregătiți, după ce înainte v-ați aranjat un program cât de cât fix pentru perioada de vizitare, care ar fi de preferat să fie măcar de o săptămână. Nu uitați de permise de intrare în rezervație: sunt ieftine și vă scutesc de amenzi usturătoare. Oferte sunt multe, iar prețurile pot fi chiar accesibile atât timp cât căutați bine. Șapte zile în Deltă pot costa puțin peste 1.000 de lei, bani în care sunt incluse trei mese pe zi, cazare și neprețuitele plimbări pe canalele Dunării.  Așa cum marile orașe au taximetriști-rechini, și Delta are barcagii-rechini care, pentru o plimbare cu barca de 30 de minute, cer chiar și 300 de lei, ceea ce nu e o afacere chiar bună dacă nu cumva vă aflați în Deltă pentru o zi-două.

În oraș, toate localurile se închid la ora 24, astfel că viața nocturnă nu este deloc ofertantă. Cu excepția localului patronat de Ivan Patzaichin, faleza Dunării nu prea mai are multe de oferit. La capitolul „așa sigur nu!” se află un magazin care vinde, la doi pași de Dunăre, suveniruri din Transilvania. În traducere liberă, chinezării cu Dracula și Castelul Bran.

Foto: Radu Hângănuț

Foto: Radu Hângănuț

Partea bună e că o plimbare pe Dunăre anulează orice neplăcere ați putea experimenta în oraș. Un obiectiv clasic pe care îl puteți vizita în Deltă este satul Mila 23. Cu o barcă cu motor, distanța până în sat se parcurge în aproximativ o oră. Pentru o experiență totală ar fi util să vă plimbați în Deltă într-o barcă cu vâsle, dar asta ar presupune să aveți și puțin antrenament întrucât distanțele între obiective sunt destul de mari. Dacă treceți totuși peste zgomotul motoarelor nervoase, veți descoperi că „drumul” este interesant și plin de peripeții, dar în același timp foarte sigur. „Șoferii” de ambarcațiuni sunt mult mai civilizați decât cei din orașe, astfel că încetinesc de fiecare dată când drumurile li se intersectează tocmai pentru ca valurile să nu creeze emoții pasagerilor. Partea mai puțin plăcută  este că limitările de viteză nu sunt tot timpul respectate, astfel că veți vedea cu tristețe bărci de mici dimensiuni care gonesc prin mijlocul cârdurilor de păscăruși aflați în timpul mesei de prânz.

Frumusețea coridoarelor care leagă lacurile Deltei este întrecută doar de frumusețea lacurilor în sine și de spectacolul pe care acestea îl oferă. Pescărușii, atunci când nu sunt la pescuit (ceea ce se întâmplă destul de rar), pare că s-au obișnuit cu turiștii curioși și nu sunt deloc intimidați de ședințele foto cu care sunt răsfățați. Poate că a fost o simplă coincidență sau s-a datorat faptului că afară nu erau mai mult de 20 de grade Celsius, însă țânțarii nu sunt o problemă chiar atât de mare, astfel că fauna Deltei nu vă va pune în niciun fel în pericol.

Foto: Radu Hângănuț

Foto: Radu Hângănuț

Dincolo de partea care vă va bucura privirile, partea gustoasă a unei excursii în Deltă nu este deloc de neglijat. E o adevărată blasfemie să le spui pescarilor că vrei să mănânci altceva decât un preparat din pește sau măcar derivat din pește. Chiar dacă nu sunteți un pasionat al acestor mâncăruri, merită să încercați. Personal nu mâncasem niciodată borș de pește și mi-l imaginam, așa cum mulți dintre noi o fac, ca fiind o mâncare cu un miros respingător în care plutesc, ca într-un dans macabru, capete de pește. Nu e deloc așa, iar gustul este mai bun decât al oricărei ciorbe pe care ați gustat-o recent, cu mențiunea că asta se datorează în primul rând talentului culinar al pescarilor, dar și a materiei prime pentru care există garanția că nu provine din vreun congelator al unui supermarket de la marginea orașului.

Foto: Radu Hângănuț

Foto: Radu Hângănuț

Cazarea în satele din Deltă are farmecul ei și merită să alegeți o căsuță recondiționată cu multă migală în detrimentul unui hotel în care aveți acces la internet, dar care nu dispune, de exemplu, de un acoperiș din stuf care, deși pare simplu, necesită muncă multă și investiții mari. Ca un ultim sfat, e bine să nu prea folosiți telefonul atunci când vă plimbați pe Dunăre: în primul rând nu ar fi recomandabil să pierdeți ceva din peisaj în timp ce postați comentarii pe Facebook, dar mai ales, din cauza apropierii de graniță, riscați să vă alegeți cu un cost suplimentar care va cântări nejustificat de mult în nota finală de plată. Care, oricât de mare ar fi, nu se poate compara cu frumusețea Deltei care, indiferent de anotimp, rămâne o destinație ideală pentru cei ce apreciază un stil de a face turism în care mai important decât orice este respectarea naturii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu