Cele șapte superlative turistice ale Croației

Portul turistic Split, Noaptea/ Foto: Ante Verzotti - Oficiul Național de Turism al Croației

Croația este, de anul trecut, cel de-al 28-lea stat al Uniunii Europene și primul care aderă la acest bloc după tandemul România – Bulgaria. Croația nu a făcut un secret din faptul că intenționează să devină o destinație de vacanță la concurență cu marile puteri din domeniu: Franța, Italia, Spania sau Grecia. Oficiul Național de Turism al Croației a realizat un top al celor mai întemeiate șapte motive pentru a vizita această țară, pe care îl redăm în continuare.

1. Clima
Este un loc extrem de bun ca să vă bucurați de un concediu plin de soare. Croația este casa celor mai însorite insule ale Europei, dar și o destinație excelentă pentru escapadele de primăvară sau toamnă.

2. Orașele
Nu doar coasta merită o atenție deosebită. Orașele din Croația sunt pline de farmec și reprezintă o combinație perfectă de turism urban, „café culture” și spectacol al străzii. Un sejur într-un apartament închiriat este perfect pentru a explora toate acestea.

3. Mâncarea

În Croația există o gamă extrem de variată de mâncăruri între care să alegeți, de la trufele și pastele din Istria la peștele pe grătar din Dalmația de Sud, se găsește câte ceva pentru fiecare, cu un accent pe oferta abundentă de produse proaspete din piețele tradiționale. Cazarea la o vilă cu grătar exterior vă permite să profitați la maxim de deliciile culinare croate.

4. Insulele
Croația are peste 1.000 de insule, fiecare cu specificul ei. Insula Hvar, șic și răsfățată de soare, este cunoscută pentru restaurantele, barurile și viața sa de noapte trepidantă. Cei cu înclinații sportive se vor simți ca acasă în insulele Brac, Krk sau Vis.

5. Marea
Apa limpede cristal, valurile line și peisajele spectaculoase sunt trăsăturile specifice ale Mării Adriatice. Apa caldă este petrfectă pentru înot, și chiar și o călătorie la bordul unui feribot poate deveni o experiențeă memorabilă. Așa că rezervați o vilă sau un apartament cu vedere la mare, ca să aveți parte de peisaje uimitoare.

6. Natura
Croația are opt parcuri naționale, patru pe coastă, și celelalte patru în zona muntoasă: Brijuni, Kornati, Mljet, Râul Krka, Plitvice, Risnjak, Paklenica și Velebit Nord. Cea mai cunoscută atracție naturală sunt lacurile Plitvice, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Este vorba despre o serie de peisaje împădurite situate între munții Mala Kapela și Plješevica, cu un sistem de 16 lacuri connectate între ele și numeroase cascade.

7. Patrimoniul cultural
Valoarea deosebită a peisajelor naturale și culturale din Croația a fost recunoscută de UNESCO încă din 1979, când a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial zona istorică a orașului Dubrovnik, ce rămâne și astăzi, alături de lacurile Plitvice, cel mai cunoscut simbol turistic al Croației.

Acestuia i s-au adăugat ulterior alte obiective incluse pe prestigioasa listă: palatul lui Dioclețian din Split, nucleul istoric al orașului Trogir, complexul bazilicii Sf. Eufratius din Porec, catedrala din Šibenik și sistemul agricol de pe câmpia Starigrad. De asemenea, nu mai puțin de 11 tradiții, meșteșuguri și obiceiuri croate au fost incluse pe lista patrimoniului imaterial al umanității, printre care Procesiunea Sfântului Vlaho din Dubrovnik, Procesiunea Crucii din insula Hvar, arta confecționării dantelelor croate sau fabricarea jucăriilor tradiționale de lemn din Zagorje.

Distribuie:

Postaţi un comentariu