Cele mai bune plaje din apropierea României

Plaja Banje din Dubrovnik, Croaţia
eepurl.com

Vârful sezonului estival se apropie cu pași repezi. Toată lumea – cu excepția montaniarzilor – visează deja la clipele de neuitat petrecute pe plaje cu nisip auriu, alături de prieteni și/sau familie. Din păcate, România a rămas mult în urma vecinilor din Balcani la capitolul calitate a plajelor, așa că vă propunem un top al celor mai bune plaje maritime din țările cel mai ușor accesibile cu mașina: Bulgaria, Grecia, Muntenengru și Croația. Am adăugat Turcia, o destinație mai îndepărtată, dar bine conectată cu România prin zboruri charter.

Grecia

Cel mai mare site de turism din lume, Tripadvisor, enumeră pentru acest an plaja Elafonissi, din sud-vestul insulei Creta ca fiind cea mai bună din toată Grecia. Porto Lymnionas din insula Zakynthos ocupă locul secund, iar Kissamos, din nord-vestul Cretei, închide podiumul. Dintre plajele continentale, cea mai bine plasată este Egremni, pe insula Lefkada, insulă legată de continent printr-un dig, și Simos, din peninsula Peloponez.

Turcia

Aceeași sursă plasează pe primul loc în Turcia pentru 2016 plaja Iztuzu din Daylan, în apropiere de Marmaris, la Marea Egee. Pe locul doi se află plaja Kleopatra din Alanya, în Antalya, la Marea Mediterană, iar pe locul trei, plaja Kaputas, din Kaș, o zonă mai puțin cunoscută în România, la est de Antalya și vest de Marmaris.

Croația

Cotidianul londonez Daily Telegraph a realizat un top al celor mai bune plaje din Croația în acest an, țara fiind o destinație tot mai populară în rândul turiștilor britanici. Pe locul I s-a clasat plaja Paradise Beach Retreat, din insula Brac, urmată fiind de Palmizana, în apropiere de Hvar, pe insula cu același nume, și de Mulini Beach, lângă Rovinj, în peninsula Istria. Alte plaje de top identificate de jurnaliștii englezi în Croația sunt cea a hotelului Radisson Blu de lângă Dubrovnik și plajele de camping din peninsula Peljesac, în zona localității Ston.

Muntenegru

Micuțul stat de la sud de Croația este o destinație mediteraneană în plină ascensiune, beneficiind de condițiile naturale ale vecinei de la nord, dar la prețuri încă mult mai mici. Site-ul de specialitate bestof-montenegro.com listează plaja mare din Ulcinj – lungă de 13 km – ca fiind cea mai bună din țară, urmată de Plaja Roșie (Crvena Plaza) din Bar și de Plaja Reginei din Milocer, în apropiere de „capitala” litorală a țării, Budva.

Bulgaria

Site-ul beachbulgaria.com plasează plaja Cacao din Sunny Beach pe locul I pe lista celor mai bune plaje din țara de la sud de Dunăre. Pe locul doi se situează binecunoscuta plajă din stațiunea Nisipurile de Aur, iar pe locul trei este plaja din stațiunea Albena.

 

Plaje lărgite pe litoralul românesc

În Mamaia, Constanţa şi Eforie au fost aduse din largul mării, peste trei milioane de metri cubi de nisip, pentru ca la vară turiştii să nu mai stea înghesuiţi.

Cele mai populare plaje ale Constanţei, precum Tataia, 3 Papuci sau Modern, arată de nerecunoscut. În urma procesului de înnisipare, au apărut fâşii generoase de plajă. De ele se vor bucura turiştii începând de anul acesta. Practic, cei care vor veni la Constanţa în sezonul estival 2016 vor fi întâmpinaţi de peste 30 de hectare noi de nisip.

Plajele din Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord au fost lărgite şi fiecare va avea o lăţime de 100 de metri. Autorităţile lucrează deja la un nou proiect, mult mai amplu, care presupune refacerea tuturor plajelor.

Charterele verii

Cei care vor să plece vara aceasta cu avionul în vacanță au la dispoziție 10 destinații turistice disponibile de pe Aeroportul Internațional Cluj, prin intermediul agențiilor de turism și tour-operatorilor începând cu luna Mai 2016. Noutățile acestui sezon vor fi reprezentate de cursele charter către Santorini (Grecia) și Bodrum (Turcia).

În acest an de pe Aeroportul Internațional Cluj se poate zbura direct spre 10 destinații de vacanță din ţări precum Turcia (Antalya, Bodrum), Grecia (Corfu, Creta-Chania, Creta-Heraklion, Rhodos, Skiathos, Santorini și Zakynthos) şi Spania (Palma de Mallorca). În tabelul de mai jos sunt prezentate şi detalii privind companiile care vor opera aceste zboruri turistice şi zilele în care se poate călători către fiecare din destinaţiile enumerate.

Noutăţile acestui sezon sunt reprezentate de către operarea destinaţiilor Bodrum (Turcia) şi respectiv Santorini (Grecia), iar zborurile charter turistice sunt disponibile de pe aeroport începând cu luna mai şi până în luna octombrie 2016.

Oferte de călătorie, cu plecare de Aeroportul Internaţional Cluj, se găsesc la  agenţiile de turism şi tour-operatorii din Cluj-Napoca sau din regiunile învecinate.

Și aeroporturile din orașele aflate în proximitatea Clujului au oferte de chartere. Astfel, de pe Aeroportul din Timișoara sunt disponibile cinci destinații din Grecia și Turcia. Antalya , Bodrum (ambele din Turcia), Rhodos, Zakynthos și Heraklion (toate trei din Grecia) pot fi cumpărate de la agenții de turism, fiind disponibile până spre finele lunii septembrie. Cursele spre Antalya sunt operate de companiile Freebird Airlines, Blue Air, Air Bucharest și Corendon Airlines, în timp ce Bodrum și destinațiile grecești sunt operate de către Blue Air.

Aeroportul Internațional Sibiu are o singură cursă de tip charter, spre Antalya, operate în fiecare zi de joi de către compania aeriană Air Bucharest, în timp ce pe Aeroportul Transilvania din Tîrgu-Mureș nu există nicio astfel de cursă. (Radu Hângănuţ)

Postaţi un comentariu