Castel din secolul XVII-lea, transformat în afacere

Pentru ca istoria castelului să nu fie uitată, surorile Foris au recuperat o serie de lucruri care au aparţinut familiei Haller - mobilier, un pian, picturi, manuscrise, cărţi vechi, fotografii şi o serie de obiecte personale - şi au amenajat o mică expoziţie.

Castelul Haller din comuna mureşeană Ogra, a cărui temelie a fost pusă în secolul al XVII-lea, a fost transformat de către două surori din Târgu-Mureş – Reka, de 28 de ani, şi Kinga Foris, de 29 de ani, dintr-o ruină, într-o afacere de succes. Tinerele au cumpărat castelul în 2007 de la moştenitorii familiei Haller, au angajat un arhitect specializat în restaurarea de monumente, iar din anul 2011 au reuşit să deschidă aici o pensiune, un restaurant şi o cramă, toate păstrând amprenta iniţială.

„Castelul a aparţinut familiei nobiliare Haller, care avea rădăcini în Germania, iar apoi, după naţionalizare, a avut mai multe destinaţii. În anul 2007, după ce l-au recâştigat, moştenitorii familiei Haller, ni l-au vândut. Suntem investitori şi am dorit să ne dezvoltăm pe această parte turistică. Împreună cu sora mea conducem afacerea, întrucât amândouă am terminat turismul şi am dorit să refacem acest castel. Nu a fost foarte uşor, dar cred că cine vrea ceva cu adevărat îşi poate realiza visul, dar cu multă muncă”, a declarat Kinga Foris.

Tânăra a povestit că prima oară când a vizitat castelul – care se afla într-o stare avansată de degradare – a intrat în cramă, unde era o mizerie de nedescris, ambalaje, sticle goale şi era multă umezeală, dar a observat farmecul şi utilitatea acesteia pentru visele lor. „Acum ne bucurăm că am ajuns să o deschidem publicului. Am avut un arhitect din acest domeniu, ne-am luat după poze, după descrieri şi am reuşit să aducem castelul la starea iniţială. Au fost perioade frumoase, dar foarte grele, însă am reuşit. Investiţia în cea mai mare parte se datorează familiei, părinţilor noştri, ei ne-au ajutat şi noi credem că am reuşit să conducem afacerea bine. Am dorit să păstrăm specificul castelului, să nu fie afectat istoricul familiei. Am beneficiat şi de fonduri europene, dar încă nu am ajuns la final cu investiţia. Încă avem planuri foarte multe, de anul viitor dorim amenajarea unui wellness. Când am absolvit turismul, nu ne-am gândit că o să avem un castel, nici acum nu ştim ce ne rezervă viitorul. Noi încă învăţăm cum să facem lucrurile bine, pentru că noi personalizăm orice – restaurant, meniuri etc. – facem totul cu suflet”, a spus Kinga Foris.

Aceasta a precizat că dacă vreun prieten i-ar cere sfatul în ce să investească, nu i-ar recomanda să investească într-un astfel de castel, întrucât „nu e chiar aşa de uşor, pentru că turistul de la noi nu ştie ce anume redă un castel-pensiune şi astfel suntem într-o balanţă, muncă foarte multă, investiţii mari, iar venituri, aşa, între”. „Dacă ar fi să o luăm de la capăt,  probabil că tot asta am alege… dar poate că nu. Când lucrezi cu oamenii nu e deloc uşor”, a susţinut Kinga.

Kinga şi Reka au la castelul din Ogra 12 angajaţi, însă necesităţile impun creşterea numărului acestora, în special în perspectiva deschiderii centrului wellness, întrucât castelul are posibilităţi de cazare în 13 camere şi un apartament, un restaurant cu 120 de locuri şi o cramă cu 100 de locuri.IMG_4620_k

Kinga Foris a arătat că, înainte ca familia sa să investească în castelul de la Ogra, s-a ocupat de florării şi de decoraţiuni de nuntă, iar din acest motiv a apărut şi conceptul de „Nuntă la castel”, pe care îl promovează. „Organizăm şi nunţi pe stil occidental, adică în tot castelul, putem ţine nunţi care să dureze mai multe zile, în interior, în exterior…e foarte romantic aici. Seara se serveşte meniul în restaurant, partea de petrecere este peste noapte, jos, în cramă. Oricine vine la noi şi îşi doreşte o nuntă nu primeşte numai nunta în sine, ci şi vise. Avem experienţă şi ştim ce îşi doreşte o mireasă. Aşa că încercăm să le îndeplinim toate visurile, de la decoruri, mâncăruri. La noi nu vin doar cei din jurul nostru, aici organizează nunţi şi străini”, a precizat Kinga.

Temeliile castelului din Ogra au fost puse în secolul al XVII-lea, după cum reiese din datarea cramei, iar ceea ce se vede astăzi la suprafaţă a fost construit între secolele XVIII-XIX, în stilul post-baroc, de către familia Haller, care avea reşedinţa în comuna Sânpaul, la câţiva kilometri distanţă. După naţionalizarea din 1949, castelul a funcţionat ca şcoală, internat, depozit, sediu al Miliţiei, sfat popular şi chiar o ciupercărie, iar în 2007 acesta era o dărăpănătură cu lacăt pe poartă.

IMG_4635_k

Spre deosebire de castelul aceleiaşi familii Haller, din Sânpaul, care a fost reconstruit până acum de trei ori şi tot de atâtea ori a ajuns în ruină – o legendă spune că o vrăjitoare a blestemat familia şi castelul la “pustiire veşnică” – castelul din Ogra a fost salvat şi a devenit una dintre atracţiile turistice de bază ale judeţului Mureş.

În anul 1609 domeniile Sânpaul şi Ogra au intrat în posesia familiei Haller Istvan, care a avut ca reşedinţă de bază castelul din Sânpaul, aflat acum în ruină. Ulterior, familia a construit castelul din Ogra, care păstra luxul celui din Sânpaul, avea camerele boltite, încăperile decorate cu stucatură şi picturi murale, luminate de candelabre aduse din Viena şi avea mobilier din lemn masiv adus din Paris. Ultima moştenitoare a Castelului din Ogra a fost Ilona Haller, care s-a căsătorit, în 1948, cu Harmat Francisc Ferentz, iar un an mai târziu proprietatea a fost naţionalizată.

76489

Distribuie:

Postaţi un comentariu