Începe stagiunea la Teatrul Maghiar de Stat. Primul spectacol, în 8 septembrie

Secvenţă din spectacolul "Unchiul Vania" de A.P. Cehov, în regia lui Andrei Şerban/Foto: Istvan Biro

Stagiunea cu numărul 221 a Teatrului Maghiar de Stat a avut deschiderea oficială marți în prezenţa directorului general Gábor Tompa.

Astfel, pentru Instituţia de cultură maghiară va urma o perioadă plină, cu numeroase premiere puse în scenă de regizori atât din România cât şi din străinătate. Mihai Măniuţiu va avea în luna octombrie, în cadrul Intâlnirilor Internaţionale „George Banu“, premiera cu spectacolul “Plugarul şi moartea” de Johannes von Tepl. Michal Dočekal a început repetiţiile la spectacolul “L-am servit pe regele Angliei” de Bohumil Hrabal. Pe parcursul stagiunii vor mai pune în scenă: Silviu Purcărete – “Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac, Dragoş Galgoţiu – “Sweeney Todd” de Stephen Sondheim, Robert Woodruff – “Caravaggio”, Robert Raponja – “Leda” de Miroslav Krleža, András Urbán –“ Brad de Crăciun la familia Ivanov” de Al. Vvedenski, István Albu – “Bolero” de Péter Demény şi “Serena in X-tremis” de Stephanie Robinson & Theodore Shank.

Un proiect special al acestei stagiuni va fi coproducţia “Social Error – Ultimul om din…”, realizat în parteneriat cu Uniunea Teatrelor din Europa. Proiectului internaţional regizat de Viktor Bodo i se vor alătura actori ai Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Cele două reprezentaţii vor avea loc la începutul lunii noiembrie. De asemenea, multe dintre spectacolele de succes ale Teatrului vor rămâne în repertoriu. Pe lângă acestea, se vor relua, cu o nouă distribuţie, spectacolele: “Născut pentru niciodată” de András Visky, regia Gábor Tompa şi “Unchiul Vania” de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban.

Va continua şi seria programelor conexe, iniţiate şi derulate cu succes în stagiunile anterioare: spectacole-lectură, lansări de carte, întâlniri cu scriitori renumiţi, concerte etc.Unul dintre obiectivele importante ale acestei stagiuni este şi reorganizarea structurii interne a Teatrului. Astfel, pentru o mai bună comunicare cu publicul, cu partenerii instituţionali şi pentru dezvoltarea unor programe şi proiecte noi a fost înfiinţată Direcţia Strategii Culturale, Proiecte şi Marketing (director Kinga Kovács), care are în subordine Biroul Marketing (coordonat de Mirela Sandu) şi Secretariatul literar (cu un nou secretar, Zoltán Csép).

Pentru spectacolele din luna septembrie şi octombrie biletele au fost deja puse în vânzare şi se pot achiziţiona online sau de la Casa de bilete a Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Potrivit site-ului Teatrului Maghiar, primul spectacol al stagiunii va fi avanpremiera “Plugarul şi moartea” în data de opt septembrie, de la ora 20.00.

Distribuie:

Postaţi un comentariu