Sînt o baba comunistă! pe marile ecrane şi în librarii

Imagine din filmul Sînt o baba comunistă! în regia lui Lucian Dan Teodorovici/Foto: mediaprodistribution.ro

“Sînt o babă comunistă!”, bestsellerul semnat de Dan Lungu, va apărea săptămîna viitoare în ediţie limitată la Editura Polirom. Evenimentul va preceda premiera absolută a ecranizării romanului în regia lui Stere Gulea, cu Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea şi Ana Ularu în rolurile principale. O producţie MediaPro Pictures, filmul “Sînt o babă comunistă! va fi lansat din 23 august, în cinematografele din toată ţara. “Sînt o babă comunistă!” se bucură de trei ediţii româneşti apărute la Editura Polirom (2007, 2010, 2011), disponibile şi în format digital. Versiunea franceză a cărţii a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet (Franţa, 2008), iar cea poloneză la premiul „Angelus” pentru literatură central europeană, în 2011. În 2009 a fost cel mai tradus roman românesc al anului, apărînd în limbile franceză, germană, spaniolă, maghiară, bulgară, poloneză, italiană, turcă, fiind în curs de apariţie în greacă şi slovenă. Cartea te provoacă să zîmbeşti, să rîzi în hohote, să te întristezi, dar mai ales să-ţi întrerupi, pentru cîteva clipe, lectura şi să ieşi afară spre a te convinge că realitatea e altfel, că oamenii sînt altfel.

Sint o baba comunista! a stat la baza piesei de teatru „Baba comunista”, a carei premiera a avut loc in 2010 la Teatrul Bouwkunde din Deventer, Olanda.

Sint o baba comunista! a stat la baza piesei de teatru „Baba comunista”, a carei premiera a avut loc in 2010 la Teatrul Bouwkunde din Deventer, Olanda.

Director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi, Dan Lungu este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori din noua generaţie, cărţi ale sale fiind publicate în franceză, germană, italiană, spaniola, poloneză etc. La Editura Polirom a mai publicat volume de proză scurtă, precum şi romanele “Raiul găinilor”, “Cum să uiţi o femeie” şi “În iad toate becurile sunt arse”. A fost distins, între altele, cu Premiul USR, filiala Iaşi, pentru proză în 2005 şi în 2010. În 2011, statul francez i-a acordat titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” pentru contribuţii la îmbogăţirea patrimoniului cultural francez.

Luminiţa Gheorghiu şi Marian Râlea, doi dintre actorii filmului Sînt o babă comunistă!

Luminiţa Gheorghiu şi Marian Râlea, doi dintre actorii filmului Sînt o babă comunistă!

Părinţi şi copii

Filmul, realizat după un scenariu semnat de Lucian Dan Teodorovici, Vera Ion şi Stere Gulea, prezintă povestea Emiliei (Luminiţa Gheorghiu), o femeie obişnuită dintr-un oraş de provincie, aflată în febra pregătirilor pentru vizita fiicei ei, emigrată în Canada. Viaţa liniştită de provincie a soţilor Emilia şi Ţucu este dată peste cap atunci cînd fiica lor se întoarce din Statele Unite, împreună cu logodnicul ei american. Ceea ce ar fi trebuit să fie o întîlnire fericită se transformă repede într-o situaţie complicată şi în acelaşi timp amuzantă. Părinţii fetei află că tînărul cuplu trece prin probleme financiare grave, aşa că sînt dispuşi la orice sacrificiu pentru ca viitoarea familie a fiicei lor să nu ducă lipsă de nimic.

Distribuie:

Postaţi un comentariu