S-au inaugurat Galeriile de Artă STEAUA

Foto: Dan Bodea

Galeriile de Artă STEAUA au fost inaugurate marți, 24 martie, cu o expoziție dedicată graficianului Octavian Bour. Spațiul este situat la etajul întâi al clădirii de pe strada Universității nr. 1, unde se află și sediul Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj și redacția revistei STEAUA. Galeriile sunt deschise în primul rând scriitorilor plasticieni, dar şi invitaților acestora. Evenimentul de inaugurare a galeriei a fost marcat de prezența scriitorilor și poeților clujeni, Ion Mureșan, Cornel Udrea, Horia Bădescu, Ruxandra Cesereanu, Aurel Rău, dar și de prezența pr. Ioan Bizău.

„Ideea galeriei a venit după ce am constatat că la Filiala Cluj a USR, din cei 290 de membri, aproape 40 pictează, desenează, fotografiază sau sculptează. În fiecare an, în luna mai am introdus formula Salonului de primăvară al scriitorilor și am căutat întotdeauna un loc unde să expunem lucrările. Ca urmare, într-un parteneriat pe care l-am pornit împreună cu revista STEAUA, spațiul redacțional va oferi cadrul unde cel puțin 20 de lucrări pot fi expuse. De câte ori un pictor al Clujului, un oraș despre care cu toții știm că este «năpădit» de galerii de artă, va dori, vom pune la dispoziție acest spațiu”, a precizat Irina Petraș, președinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, cu mențiunea că această galerie nu va pretinde bani de la scriitorii-artiști și nici nu va încuraja comercializarea lucrărilor expuse.

Poetul și prozatorul Aurel Rău a recomandat ca această galerie să aibă și destinația de a găzdui avanpremiere artistice sau ateliere de discuție pe tema artelor plastice.

1IMG_0096

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Prima expoziţie a fost dedicată lui Octavian Bour, grafician al revistei STEAUA începând cu anii ’70 și colaborator constant al ziarului Făclia. Cu acest prilej, a fost lansat şi albumul său „Sensuri giratorii”, cu o prefață semnată de Alex Goldiş şi editat de Editura Şcoala Ardeleană cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud. „Prin talentul său de grafician, Octavian Bour i-a adus revistei STEAUA o eleganță în plus și o ținută grafică reprezentativă noului tipar. Printre scriitori, Octavian Bour este cunoscut prin spiritul său sarcastic, de multe ori malițios. Nu iartă moravurile, greșelile, neîmplinirile scriitorilor și, observându-i, are o privire de multe ori satirică. Se vede în lucrările lui motivul creionului, al cărții, al relațiilor. A scris puțin și nu s-a servit de cuvinte, ci de imagini”, a precizat redactorul șef al revistei STEAUA, Adrian Popescu. În prefața volumului „Sensuri giratorii”, criticul literar Alex Goldiș precizează: „Pornind de la câteva simboluri extrem de restrânse ca număr (creionul, Auctorele, masa de scris, coala de hârtie, mingea de fotbal, TV-ul), Octavian Bour reușește să compună o lume completă a scrisului și a scriitorului, cu întreaga gamă de sentimente și atitudini care decurg de aici. /raportul invers dintre zgârcenia mijloacelor și complexitatea conținutului e, ca de obicei, când vorbim de o artă a simplității și a brevilocvenței, în favoarea caricaturistului însuși”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Reprezentantul Editurii Școala Ardeleană, Vasile George Dâncu, a subliniat faptul că albumul semnat de Octavian Bour conține „proiecții metafizice bourene” care fac un elogiu al scrisului. „Octavian Bour este artistul de serviciu al scriitorilor din Cluj. Veți vedea și în expoziție și în catalog ce fermecător este Octavian Bour când pune în ideea artistică tema cărții, a scrisului și a cititorului”, a declarat Vasile G. Dâncu. La finalul întâlnirii, cu umorul caracteristic, Octavian Bour a atenționat: „Să nu râdeți de munca mea!”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu