Proiectul cultural online Our Heritage s-a lansat la Cluj

Foto: Călin Ilea

Unul dintre cele mai complexe proiecte culturale online care promovează moştenirea culturală a Transilvaniei s-a lansat la Cluj-Napoca. Our Heritage reuneşte, în prezent, profilurile a peste 2.300 de monumente din Transilvania fiind într-un proces permanent de actualizare, iar site-ul www.ourheritage.ro este unul dintre cele mai complexe proiecte de acest gen dezvoltat până acum în România. Proiectul a fost iniţiat la începutul lui 2013 şi constă în identificarea, fotografierea şi cercetarea tuturor monumentelor istorice din Transilvania incluse în Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (8134 monumente). Our Heritage se va derula pe o perioadă de 3 ani, necesari acoperirii tuturor monumentelor.

Lansarea marchează finalizarea primei etape, ea reprezentând aproape o treime din ceea ce îşi propun iniţiatorii proiectului. S-au documentat toate monumentele istorice din judetul Sibiu şi cele mai importante din celelalte judeţe din Transilvania (Alba, Bistrita Nasaud, Brasov, Cluj, Covasna,  Hargita, Hunedoara, Mures, Salaj), totalul monumentelor cuprinse la zi fiind de circa 2300.

Acest stadiu a fost sprijinit de Administraţia Fondului Cultural Naţional care a finanţat o bună parte din cheltuieli şi a beneficiat de aportul unui Consiliu Ştiinţific format din experti, istorici, cercetatori și arhitecti din Transilvania, din care nu lipsesc Tudor Sălăgean, directorul Muzeului de Etnografie din Cluj-Napoca, specialist în istoria medievală a Transilvaniei, Ioan Marian Tiplic, prorector al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, unul dintre cei mai buni specialişti în sistemul forticaţiilor din Transilvania sau Răzvan Pop, director executiv al Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu, un expert în istoria multiseculară a Sibiului. Our Heritage este un proiect cultural este implementat de AIOS (Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu).

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu