Premiera absolută „Byzantium” deschide stagiunea Operei Maghiare din Cluj

Foto: Cristina Beligă

Opera Maghiară din Cluj-Napoca îşi deschide a 222-a stagiune la sfârşitul acestei săptămâni cu spectacolul în două acte „Byzantium”, după drama lui Herczeg Ferenc. Premiera absolută a spectacolului va avea loc duminică, 21 septembrie de la ora 19.00.

Foarte aproape de această premieră va urma opera comică în patru acte  „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart,  cu un libret după comedia lui Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais: Lorenzo da Ponte. Potrivit directorului Operei Maghiare, Iuliu Szep, în luna octombrie unul dintre cele mai însemnate teatre de operetă din lume, cel din Budapesta, vine pentru prima oară în România cu opereta „Ţara Surâsului” de Lehár Franz. Până la sfârşitul anului, Opera Maghiară mai propune spectacolul „Castelul Prinţului Barbă-Albastră”, în cadrul Zilelor Bánffy Miklós. Spectacolul va fi prezentat în concepţia regizorală a lui Bánffy Miklós fiind reconstruite decorul şi costumele. Alături de acestea, publicul va avea ocazia să asiste şi la spectacole de balet, dar şi la evenimente dedicate tinerilor. În timpul conferinţei de presă,  Iuliu Szep a mai precizat că toate spectacolele vor fi titrate în limba română, atât cele prezentate în limba maghiară, cât şi cele în limba originală, respectiv italiană sau franceză.

Începând cu acest an, Opera Maghiară din Cluj propune publicului un nou logo care trimite la dinamismul Operei, dar şi la eleganţa ei. Acesta porneşte de la ideea unui portativ. Opera maghiară clujeană este singra din lumea care produce spectacole de patru genuri: operă, operetă, balet şi muzică. De asemenea, începând cu această stagiune, Opera are un nou site care va fi finalizat în curând şi în varianta în limba română.

Cu ocazia începerii anului şcolar, instituţia îi aşteaptă pe elevi şi pe studenţi cu o ofertă specială: două persoane pot intra cu un singur bilet de 10 lei la premiera absolută a operei Byzantium de György Selmeczi, în data de 21 septembrie, de la ora 19.00.

afis

În ceea ce priveşte drama  „Byzantium”, autorul libretului, compozitorul György Selmeczi a precizat că povestea se petrece în ultima zi a Imperiului Bizantin, înainte cu 24 de ore de victoria definitivă a Imperiului Otoman. „Suntem în 1543, în ziua de 27 mai, ziua primului mare eşec al creştinătăţii în istorie. În acest moment se destramă viziunea unitară, creştină. Are loc procesul demoralizării, a pierderii valorilor morale, a trădării, a sacrificiilor inutile. Bizanţul este un album istoric al procesului de pierdere a valorilor. M-a interesat în psihoza Bizanţului şi ambiţia de a primi, de a integra valorile artistice contemporane. De zece ani lucrează în mine această tematică şi acum, cu impulsul creativ al Operei Maghiare, am ajuns la un rezultat”, a precizat Selmeczi György cu referire la structura dramei. Compozitorul se află la a doua premieră în acest an, prima, „Spiritisti”, având loc pe scena Operei din Budapesta.

Despre muzica operei, dirijorul Jankó Zsolt a spus că aceasta ajută foarte mult dramatismul textului. „Găsim momente de muzică turcească, de muzică renascentistă şi chiar trimiteri la muzică barocă. Toate acestea sunt foarte bine compresate. Soliştii sunt extraordinari, au părţi foarte grele. Deşi este o dramă, după ce se încheie, nu ieşim din operă cu durere, ci ne ajută să privim puţin spre cer. Este o lucrare superbă”, a spus Jankó Zsolt.

Pentru regizorul Zalán Zakariás colaborarea la această operă a fost o mare provocare. „Este un spectacol care are tot ce ar trebui să aibă o dramă clasică. Are tema dragostei, are complot, asasinare, sinucidere şi multe altele. În Bizanţul decadent, asta este hotărâtor: pierderea valorilor morale unde contează doar interesul personal. Nu mai există ţinută morală. Soliştii şi corul au o misiunea foarte grea. Eu, ca regizor de teatru, rar întâlnesc astfel de ocazii să regizez spectacole cu aşa o distribuţie”, a spus Zalán Zakariás.

Premiera spectacolului „Byzantium” va avea loc duminică, 21 septembrie de la ora 19.00.

Distribuie:

Postaţi un comentariu