Pictorul clujean Cornel Brudașcu expune la TATE Modern (Londra)

Credit foto: Florin Ștefan

Marți, 16 Septembrie 2015, la Tate Modern (Londra) se deschide “The EY Exhibition: The World Goes Pop”, în cadrul căreia expune și pictorul clujean Cornel Brudașcu, singurul artist român selectat pentru această expoziție.

Expoziția propune o nouă perspectivă de lectura a artei anilor 1960 și 1970, acreditând ideea că arta Pop nu a fost doar o celebrare a culturii consumeriste vestice, ci mai degrabă un limbaj artistic care astăzi este mai relevant decât oricând.

Curatoriată de Jessica Morgan, directorul Fundației DIA din New York și unul dintre cei mai infuenți curatori de pe scena internațională, expoziția își propune să reveleze fațetele mai puțin cunoscute ale fenomenului Pop – fenomen cultural global.

Aflat la a doua colaborare cu Jessica Morgan, după Bienala Internaționala din Gwangju, Coreea de Sud, pictorul clujean Cornel Brudașcu este singurul artist român selectat pentru aceasta expoziție. Maestrul Brudașcu va beneficia de o atenție specială, lucrările sale făcând obiectul unei prezentări într-o sală separată din cadrul expoziţiei.

Invitată la Cluj în 2013 de Maria Rus Bojan, membru al Comitetului de Achizitii pentru Rusia și Europa de Est al Tate Modern, curatoarea care a făcut cercetarea preliminară despre influențele culturii Pop în România, Jessica Morgan, a dorit să păstreze atât în cadrul Bienalei de la Gwangju, dar și la Tate Modern display-ul inițial al expoziţiei “Portretul unei generații”, prezentată la Cluj, la Spațiu Intact, în 2013 și curatoriată de Florin Ștefan, expoziție ce a reunit lucrări istorice realizate în anii 1970, provenite din colecțiile Muzeului de Artă Cluj, de la Muzeului de Artă Contemporană Galați, din Colecția Hendrikse din Olanda și din colectia artistului Cornel Brudașcu. Recent, singura lucrare din această perioadă aflată în proprietatea artistului a fost achiziționată de prestigiosul muzeu de artă contemporană din Paris, Centre Pompidou, în vederea expunerii în colecția permanentă.

Credit foto: Florin Ștefan

Credit foto: Florin Ștefan

The World Goes Pop cuprinde o selectie de 160 de lucrări realizate, între 1960 şi 1970, de artişti provenind din America Latina, Asia, Europa şi Orientul Mijlociu, mulţi încă necunoscuţi publicului britanic, artişti care au fost figuri importante ale artei din acea perioadă, în ţările lor de origine.

Din partea Tate Modern, expoziţia este co-curatoriată de Flavia Frigeri și Elsa Coustou și va fi acompaniată de un catalog consistent editat de Tate Publishing, precum și de un program de dezbateri și evenimente care se vor întinde pe intreaga perioada a expunerii: din 17 Septembrie 2015 până în 24 Ianuarie 2016.

Prezentarea maestrului Cornel Brudașcu la această expoziție este susținută de MB Art Agency Amsterdam și Fundația Culturală Intact.

[stextbox id=”custom” caption=”Carte de vizită”]Născut în 28 ianuarie, 1937, la Tusa, judeţul Sălaj, Cornel Brudaşcu a absolvit Institutul de Artă Plastică “Ioan Andreescu” din Cluj, promoţia 1962. Stabilit în Cluj, a fost, vreme de un deceniu, profesor la Liceul de artă. Activitatea sa profesională numără expoziţii personale, în ţară şi în străinătate (între care patru în Olanda şi două în SUA), numeroase participări la  expoziţii republicane, anuale şi bienale de pictură şi sculptură, la expoziţii de artă românească peste hotare (Italia, Franţa, Ungaria, Slovenia, Iordania) şi la manifestări cu participare internaţională (Franţa, Spania, Slovenia). Are lucrări în colecţii de stat şi muzeale din Paris, Bucureşti, Cluj-Napoca, Bistriţa, Galaţi, Zalău, în colecţii particulare din Franţa, Ungaria, SUA, Spania, Olanda, Africa de Sud, Venezuela, Elveţia, Suedia şi în palatul casei regale a Iordaniei.[/stextbox]

Este mentorul unei generații de artiști formați la Universitatea de Arte și Design din Cluj Napoca aflați acum în plină afirmare pe plan internațional și reperați de critică drept descendenții ”Școlii de la Cluj”. Printre aceștia se numără: Victor Man, Adrian Ghenie, Florin Stefan, și Alin Bozbiciu.

Citește și

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. dan Bocanete says:

    as dori o intalnire cu maestrul Corneliu Brudascu; am cateva picturi care par a fi ale dansului de pe vremea prieteniei cu Maghiar Ovidiu.
    Va multumesc

Postaţi un comentariu