Orașele Cluj-Napoca și Sibiu, candidate pentru includerea în Rețeaua orașelor creative a UNESCO

Foto: Cristina Beligăr

UNESCO a acceptat dosarele de candidatură a orașelor Cluj-Napoca și Sibiu pentru includerea în Rețeaua orașelor creative a UNESCO, potrivit anunțului făcut în cursul zilei de joi de Simona Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO (Paris).

„Încă o veste bună pentru România: acceptarea, de către UNESCO, a dosarelor de candidatură prezentate de municipiile Cluj-Napoca, respectiv Sibiu, pentru includerea în Rețeaua orașelor creative a UNESCO.

Ulterior, va începe faza de evaluare, care va stabili dacă orașele candidate vor fi incluse sau nu în Rețea, rezultatele finale urmând să fie anunțate la începutul lunii noiembrie 2021. Doamne ajută! Mult succes clujenilor și sibienilor!

Reamintim că din Rețeaua lansată în 2004, fac parte, în prezent, 246 orașe, din peste 80 de țări, printre care însă, în prezent, nu se numără niciun oraș din România.

Sperăm ca de acum încolo, să avem în fiecare an candidaturi puternice! România nu poate lipsi de pe această listă globală, când are o ofertă atât de bogată!”, a scris Simona Mirela Miculescu pe pagina sa de Facebook.

Pentru a deveni membru al Rețelei de orașe creative UNESCO, orașele candidate trebuie să depună o cerere care să demonstreze în mod clar disponibilitatea, angajamentul și capacitatea lor de a contribui la obiectivele rețelei.

Rețeaua acoperă 7 domenii creative (Meșteșuguri și Folk Art, Design, Film, Gastronomie, Literatură, Arte Media și muzică), care pot fi alese de orașe în funcție de preferința lor pentru un anumit sector al industriei creative, căruia îi dedică talentul și energia.

Orașele membre care formează rețeaua provin din diverse regiuni, au niveluri de venit și populații diferite. Rețeaua este compusă din orașe gata să-și pună în comun resursele, experiențele și cunoștințele pentru obiectivele comune stabilite în declarația misiunii rețelei. Orașele creative UNESCO sunt într-adevăr parteneri cheie pentru UNESCO pentru implementarea locală a Agendei ONU 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Aderarea la rețea este un angajament de lungă durată; trebuie să implice un proces participativ și o abordare orientată spre viitor. Orașele trebuie să prezinte un plan de acțiune realist, incluzând proiecte, inițiative sau politici specifice care urmează să fie executate în următorii patru ani pentru a pune în aplicare obiectivele rețelei.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) este una dintre cele 16 agenții specializate din sistemul Organizației Națiunilor Unite (ONU), constituită la 16 noiembrie 1945 de către un număr de 20 de state care au elaborat Constituția acestui organism. România i s-a alăturat la 27 iulie 1956. În prezent, UNESCO cuprinde peste 190 de state membre și alte state asociate. Sediul se află în Paris, Franța.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu