O sală neîncăpătoare și spectatori generoși. Carol Erdos: un exemplu de solidaritate umană

Din biletele vândute și donațiile făcute de spectatori s-au strâns peste 15.000 de lei

O sală neîncăpătoare și spectatori generoși la piesa „Titanic Vals”, pusă în scenă duminică seara la Tearul de Nord din Satu Mare. Evenimentul a fost unul special, fiind dedicat cunoscutului actor sătmărean, Carol Erdos, diagnosticat cu o boală gravă și care necesită o operație costisitoare. Din biletele vândute și donațiile făcute de spectatori s-au strâns peste 15.000 de lei, aceşti bani acoperind, din păcate, doar o mică parte din suma necesară intervenţiei.

Artă de caritate

Sala Teatrului de Nord a fost arhiplină, spectatorii mai puțin norocoși urmărind piesa “Titanic Vals” picioare, dar la final toți spectatorii au aplaudat minute în șir. Distribuția a fost formată din: Spirache – Vasile Blaga, Dacia – Carmen Frăţilă, Chiriachiţa – Rora Demeter, Sarmisegetuza – Dorina Nemeş, Gena – Raluca Mara, Traian – Vlad Chico, Decebal – Tibor Székely, Petre Dinu – Mihai Alexandru, Stamatescu – Cosmin Domnişan, Rădulescu Nercea – Stelian Roşian, Procopiu – Sorin Oros, Vecina, Doica – Gabriela Dorgai.

Au fost vândute peste 300 de bilete, iar în pauza piesei a fost organizată o licitație cu tablouri donate de Asociaţia Artiştilor Plastici, din Satu Mare. Cel mai ieftin tablou a fost vândut cu 200 de lei, iar cel mai scump cu 700 de lei. În final, s-au strâns peste 15.000 de lei, care au fost donați lui Carol Erdos.

Carol Erdos a mulțumit donatorilor și a numit spectacolul de duminică “un exemplu de solidaritate umană”.

“Mulțumesc din inimă tuturor sătmărenilor care au fost alături de mine și sper că vor veni în număr la fel de mare la toate spectacolele teatrului”, a spus Carol Erdos.

[stextbox id=”custom” caption=”Veteranul scenei sătmărene”]

Carol Erdos (65 ani) s-a născut în anul 1951 în oraşul Petrila, Judeţul Hunedoara şi a început să activeze pe scenă din fragedă pruncie, îndrăgind-o şi dedicându-şi toată viaţa publicului. Pentru o perioadă a fost portar la Teatru din Petroşani de unde regizorul Ioan Olteanu l-a luat, învăţându-l tainele actoriceşti. A absolvit în anul 1977 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie din Bucureşti, actuala Universitate Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie „Ion Luca Caragiale “. Tot în acelaşi an a ajuns şi la Satu Mare unde şi-a întemeiat o familie, rămânând fidel Teatrului de Nord Satu Mare timp de 36 de ani. De asemenea actorul Carol Erdos este profesor la Şcoala de Arte Satu Mare, unde preda actorie, împărtăşind frumuseţea meseriei sale tinerilor sătmăreni. Între anii 1982-1984, la doar 30 de ani a fost cel mai tânăr director artistic din ţară, iar între anii 1994-2000 a fost director adjunct al Teatrului de Nord Satu Mare. A jucat alături de actori precum: Ion Tifor; Viorica Tifor; Cazimir Tănase; Miron Constantin; Alexandru Miţea; Marcel Mirea şi mulţi alţii. A colaborat cu mulţi regizori în decursul carierei, din care amintim: Hagi Culea; Petre Lupu; Victor Tudor Popa şi Alexander Hausvater. În pofida vârstei înaintate pe care o are, actorul este un om cu sufletul mereu tânăr ce iubeşte să îşi desfăşoare activitatea pe lângă tinerii actori ce azi joacă, alături de el, pe scena Teatrului de Nord Satu Mare.

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. oanta elena says:

  felicitari Carol pentru rezultatele tale profesionale.
  multa sanatate iti doresc si bunul Dumnezeu sa-ti trimita-n dar un inger pazitor care sa vegheze permanent starea sanatatii tale.
  mi-ar face mare placere sa iau legatura cu tine.
  locuim in acelas bloc in care ne-ai gasit in noaptea de 4 martie 1977,dupa cutremur.ai venit sa vezi daca am patit ceva.
  tu ai fost si ramai acel om cu suflet bun pe care l-am cunoscut.
  Elena Oanta,Bucuresti,14.nov.2014

Postaţi un comentariu