“Mein Kampf” şi “Zeul măcelului”, ultimele premiere ale stagiunii la Teatrul Naţional

Foto: Dan Bodea

Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă reluarea, într-o nouă versiune scenică, a spectacolului “Florenţa sunt eu” de Gellu Naum şi Jules Perahim, joi, 10 iulie 2014, de la ora 19:00.

În regia lui Alexandru Dabija, spectacolul îi are în distribuţe pe actorii: Irina Wintze, Ramona Dumitrean, Romina Merei, Anca Hanu, Angelica Nicoară, Patricia Brad, Ionuţ Caras, Cătălin Herlo, Adrian Cucu, Cristian Grosu, Radu Lărgeanu, Cristian Rigman, Cătălin Codreanu, Silvius Iorga, Miron Maxim, Matei Rotaru. Scenografia spectacolului în aparţine lui Dragoş Buhagiar, iar muzica Adei Milea.

Scrisă la „patru mâini“ de Gellu Naum şi Jules Perahim, între 1956-1958, această piesă suprarealistă este construită pe permanentul joc dintre realitate şi ficţiune, dintre prezent şi trecutul care-l invadează cu fantasme. Umorul, ironia şi deriziunea sunt prezente la fiecare pas: personajele îşi schimbă mereu numele, se dedublează, se transformă, se joacă cu graniţele dintre viaţă şi moarte, cu obiectele şi identităţile. „Probabil că totul e o nebunie“, spunea Gellu Naum. „Crezi ce vrei. E şi ăsta un mod de a trăi.“ Spectatorii se vor bucura de fascinante jocuri de cuvinte, în vârtejuri scenice şi muzicale. Spectacolul este realizat în cadrul Programului „Prioritate: România“.

“Mein Kampf” 

Ultimele două premiere ale acestei stagiuni sunt Mein Kampf de George Tabori, care va avea loc duminică, 20 iulie, 2014 de la ora 19:00 şi Zeul măcelului de Yasmina Reza, programată pentru joi, 24 iulie 2014, de la ora 19:00.

Cea mai faimoasă piesă a lui George Tabori este farsa antinazistă Mein Kampf, pe care a regizat-o el însuşi, pentru prima oară, la Viena, în anul 1987. Prin teatrul său, Tabori a căutat să încurajeze publicul să râdă de monştrii şi ucigaşii de pe scenă.

Regizat tot de Alexandru Dabija, spectacolul Mein Kampf este un exorcism, un uriaş hohot de râs, un cântec de libertate în care autorul, victimă a terorii naziste, tratează oroarea într-o manieră neaşteptată. Shlomo Herzl, un evreu bătrân vânzător de cărţi, primeşte în azilul său de noapte un tânăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. Tânărul este numit Hitler, personaj egocentric şi frust, paranoic şi vanitos, un nazist în devenire. Shlomo ar fi putut să perceapă pericolul care se apropia, dar el nu vede în tânărul Hitler decât un obişnuit semen al lui.

Distribuţia pe roluri: Ionuţ Caras – Schlomo Herzl, Cristian Grosu – Zweizl , Radu Lărgeanu – Dreizl , Cătălin Herlo – Lobkowitz, Silvius Iorga – Drinkowitz, Sorin Leoveanu – Hitler , Matei Rotaru – Himmlischst Heinrich, Angelica Nicoară – Gretchen, Romina Merei – Handchen, Patricia Brad – Fretchen, Anca Hanu – Mizzi, o găină, Ramona Dumitrean – Doamna-cu-Coasa, Cristian Rigman – Leopold, şoferul Doamnei-cu-Coasa, Alexandra Tarce – Dina, secretara Doamnei-cu-Coasa.

“Zeul măcelului”

Zeul măcelului / Le Dieu du carnage a fost scrisă în 2006. Jurgen Gösch a pus-o în scenă la Schauspielhaus din Zürich, apoi piesa a fost regizată de însăşi autoarea la Teatrul Antoine, din Paris, avându-i în distribuţie pe: Isabelle Huppert, André Marcon, Valérie Bonneton şi Éric Elmosnino. Filmul lui Roman Polanski, Carnage, al cărui scenariu l-a făcut scriitoarea şi pentru care a primit premiul pentru cea mai bună adaptare la Festivalul de la Cannes din 2011, a făcut-o faimoasă. Filmul s-a bucurat de o distribuţie prestigioasă: Jodie Foster, Kate Winslet, John C. Reilly şi Christoph Waltz. Pentru piesele sale, scriitoarea a fost recompensată cu prestigioasele premii Laurence Olivier Award (Marea Britanie) şi Tony Award (SUA).

În salonul familiei Houllié, înţesat de cărţi, având pe pereţi fotografii dintr-un ţinut african aflat în război, soseşte familia Reille, invitată la o discuţie în urma unui incident anodin: Ferdinand, odrasla familie Reille, îl lăsase fără dinţii din faţă pe Bruno, băiatul familiei Houllié. Debutul întrevederii are loc în parametri civilizaţi, sub semnul convenţiei sociale, ca apoi totul să degenereze într-o confruntare frenetică a celor două cupluri, de un comic muşcător, din care ies la suprafaţă toate frustările vieţii de cuplu. Spectacolul este regizat de Cristian Hadji-Culea, avându-i ca protagonişti pe Irina Wintze – Véronique Houllié, Marian Râlea – Michel Houllié, Diana Buluga – Anette Reille şi Miron Maxim – Alain Reille.

Toate cele trei spectacole vor avea loc în Sala Mare a Teatrului Naţional din Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu