Lucrări de artă a șase artiști din Cluj, licitate la Budapesta în scop caritabil

Foto credit: Florin Ștefan

Mai mulți artiști clujeni vor participa la sfârșitul acestei săptămâni la o licitație caritabilă organizată de Fundația Bátor Tábor în Budapesta.

A 12-a ediție a Licitației de Artă Contemporană Bátor Tábor (Contemporary Art Auction-CAA) va avea loc joi, 28 aprilie, la Kiscell Museum și va cuprinde 90 de lucrări aparținând unor artiști contemporani maghiari și internaționali. Astfel, Șerban Savu (Green Night, 2010), Florin Ștefan (You and me, 2015), Radu Băieș (Empty Throne 2, 2014), Robert Fekete (Study for “Behind the Top”, 2015), Radu Comșa (ArchiPhase [mouvement introductif], 2015), Betuker István (Work in Progress, 2014) sunt artiștii clujeni care vor prezenta lucrări în cadrul licitației caritabile organizate în Ungaria. La edițiile anterioare ale licitației au mai participat de la Cluj artiști precum Mircea Suciu, Dan Beudean, Cornel Brudașcu, Alin Bozbiciu.

Fondurile rezultate în urma licitației vor fi donate în scop caritabil pentru recuperarea medicală a unor copii grav bolnavi.

Betuker István s-a născut în 1984, la Satu Mare. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj și a avut începând cu 2007 numeroase expoziții personale și de grup, printre care amintim în 2015 Colored Fields, Galerie Popy Arvani, Paris, Fragile, Zorzini Gallery, București, Emotional Blackmail, Institute of Contemporary Art, Dunaujvaros (Ungaria) și în 2014 Foray Into Abstract, Bazis Contemporary Art, Cluj Napoca.

Șerban Savu s-a născut în 1978 la Sighișoara și în 2001 a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj. (2015) Pictures at an Exhibition, PlanB Gallery, Berlin, Manastur, Dawid Radziszewski  Gallery, Varșovia, (2014) Sometimes My Eyes are the Eyes of a Stranger, Monica de Cardenas Gallery, Milano, (2012) Daily Practice for the End of the World, Galeria Plan B, Berlin, Overview, Mihai Nicodim Gallery, Los Angeles, (2011) Close to Nature, David Nolan Gallery, New   York, Under the Radar, Pitzhanger Manor House  & Gallery, Londra.

Robert Fekete s-a născut în 1987, în Satu Mare, face parte din noua generaţie de tineri artişti ai școlii de pictură de la Cluj. A expus în galerii remarcabile cum ar fi Galerie Mie Lefever din Gent, Belgia (2010), Mihai Nicodim Gallery, din Los Angeles, USA (2010), Dominique Flat Gallery din Paris (2014) sau HVVCA – Hudson Valley for Contemporary Art, Peekskill, New York (2013).

Florin Ștefan este profesor, curator și promoter de artă, fondator al Galeriei Spațiu Intact din Fabrica de Pensule din Cluj. S-a născut în 1968, în județul Hunedoara, a absolvit Academia de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” din Cluj și printre cele mai recente expoziții ale sale se numără expoziția „Face Time”, deschisă până în data de 7 mai la „Galerie Anne-Sarah Benichou” din Paris. O expoziție notabilă a fost în 2012 „Dead Man. Supravietuirea prin imagine”, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

ArchiPhase [mouvement introductif],   2015

ArchiPhase [mouvement introductif], 2015/Radu Comșa

Radu Comșa, născut în 1975 la Sibiu, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj. Expoziții de grup și personale: (2012) Things as they are, Sabot gallery, Cluj-Napoca, (2010) Being Radu Comşa, Sabot gallery, Cluj-Napoca, (2008) On Memory and Reminiscence, Citric gallery, Brescia, (2014) Non-Profit & Profit, Spazio A / Uscita Pistoia, Pistoia,  Boogie Woogie, Trafó Gallery, Budapesta, A few grams of Red, Yellow, Blue, Center for Contemporary Art Ujazdowski Castle, Varșovia, (2013) Hotspot Cluj – New Romanian Art, Arken Museum, Copenhaga.

Radu Băieș este născut în 1988, absolvent a Universității de Artă și Design. A avut expoziții de pictură la Galeria Quadro din Cluj, la Oradea și la Iași și a participat, de asemenea, la Târgul de Artă nouă şi contemporană, „Art 14” din Londra. A luat parte și la expoziţia Startpoint Prize România, găzduită de Victoria Art Center, care a prezentat o selecţie a celor mai bune proiecte realizate în 2013 de absolvenţi de licenţă şi master din trei universităţi de artă româneşti (Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi).

 [stextbox id=”custom”]

Bátor Tábor-Tabăra de curaj

Fundația Bátor Tábor a organizat prima ediție a licitației în 2005. Ceea ce a început ca o lictiație caritabilă a devenit de-a lungul anilor unul dintre evenimentele semnificative ale pieței de artă din Ungaria. Localizată în Hatvan, la aproximativ 60 de kilometri de Budapesta, Bátor Tábor este o tabără terapeutică recreațională creată pentru tinerii sub 18 ani bolnavi de cancer, diabet, hemofilie sau artrită cronică, unde li se oferă posibilitatea de a petrece zile de neuitat într-un cadru corespunzător din punct de vedere medical și psihologic. Tinerii din Ungaria, Slovacia, Cehia și Polonia, a căror condiție medicală nu le permite să se deplaseze în alte locuri, pot lua parte la activități receaționale alăturide familiile lor, fără un cost din partea lor. Inițiativa taberei îi aparține lui Péter Küllői, fost bancher de success care la 40 de ani a decis să renunțe la sectorul bancar și să își dedice viața și energia acestui proiect. Tabăra este construită și operată cu ajutorul donațiilor private, inclusiv cele obținute prin licitații și strângeri de fonduri și are susținerea a numeroase instituții. Bátor Tábor este membră a Serious Fun Children’s Network fondată de cunoscutul actor Paul Newman.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu