Lecție de implicare civică de la Reactor din Cluj, pe scena Galei UNITER: „Denunțăm tăierile de fonduri de la AFCN. Este important să avem o voce comună”

Foto: Cristina Beligăr

Echipa spațiului cultural independent Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca a dat cel mai bun exemplu de implicare civică denunțând în cursul Galei Premiilor UNITER tăierile de fonduri ale AFCN. Reactor a fost distins cu Premiul Consiliului Britanic „Pentru activitatea de promovare și susținere a incluziunii sociale și încurajarea implicării civice”.

După trei ore de desfășurare a Galei Premiilor Uniter, în care s-a făcut de mai multe ori referire, oarecum vagă, la tăierea cu 30% a fondurilor AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), vocea echipei Reactor a pus punctul pe „i”.

Foto: Maria Ștefănescu

Din partea echipei Reactor a vorbit actrița Oana Mardare, care a mulțumit British Council pentru gestul de validare.

„Pentru tot ce am lucrat în ultimii cinci ani sunt doi responsabili: noi, artiștii, și autoritățile locale și naționale. Fără sprijinul vostru, puterea noastră e foarte mică. Deși anul acesta Ministerul Culturii a decis să reducă cu 30% bugetul AFCN, singurul nostru finanțator major și deși Primăria Cluj-Napoca a considerat că ne vom descurca să ducem în spate o stagiune și un an întreg de evenimente cu un buget de zece ori mai mic decât bugetul acordat Galei Uniter (500.000 de lei a fost finanțarea din partea Primăriei Cluj-Napoca pentru Gala Uniter, n.r.), noi ne bucurăm că suntem aici și am vrea să putem spune același lucru și anul viitor. Știm că nu suntem singuri și știm că nu suntem singurii în această situație. Știm că este foarte important să avem o voce comună”, a precizat Oana Mardare.

După acest scurt discurs, echipa prezentă pe scenă a avut un scurt moment performativ prin care a punctat dezastrul finanțării artei independente. „Nu mai sunt destui bani la cultură/ Nu-i prima, nici ultima lovitură/ AFCN, nu mai ai finanțare/Ministerul te-a retezat/Independenți, nu primiți validare/ Primăria din buget v-a tăiat/”, au transmis soliștii Paula Maria Seichei și Adonis Tanța, susținuți de vocile colegilor care formează echipa Reactor.

La finalul actului, invitații din sala Teatrului Național din Cluj-Napoca au aplaudat gestul curajos al tinerilor de a spune lucrurilor pe nume. La rândul său, Ion Caramitru, amfitrionul galei a completat: „Soluția e la tineret în toate cele”. Aplauze susținute au venit inclusiv din partea actorilor Maia Morgenstern și Victor Rebengiuc.

Momentul poate fi vizionat începând cu minutul 1:02

Anterior momentului pregătit de Reactor, amfitrionul galei și președintele UNITER, actorul Ion Caramitru, l-a întrebat pe Secretarul de Stat al Ministerului Culturii și Identității Naționale, Ion-Ardeal Ieremia, prezent să decerneze Premiul pentru critică de teatru, dacă are vești bune de la minister. Acesta a răspuns: „Vești bune sunt, doar că emoțiile așteptării sunt mai mari. Dar vor veni neîntârziat”.

La începutul lunii mai, consiliul AFCN a anunțat reducerea bugetului alocat pentru sesiunea II/2019 cu 30%, reducere ce se va aplica la fiecare arie de finanțare, pentru a se încadra în 31 milioane lei (din care 20 de milioane de lei au fost alocate sesiunii I/2019).

Citiți și:

Gala UNITER 2019: Protest cu cântec, mulțumiri cabinierei Lenuța și întâlnire cu Tony Stark

Distribuie:

Postaţi un comentariu