Jazz in the Street cheamă artiștii în stradă: Cine sunt ultimii opt performeri și unde au loc reprezentațiile

Foto: Dan Bodea

Seria evenimentelor reunite sub umbrela Festivalului Jazz in the Park continuă în aprilie, organizatorii pregătind o zi dedicată descoperirii tinerelor talente – muzicieni, performeri și animatori, chiar pe străzile orașului. Mai sunt doar câteva zile până când, în 23 aprilie, 24 de tineri artiști vor fi prezentați publicului larg într-un eveniment neconvențional ce va avea loc pe străzile din centrul orașului, în cartiere și în parcuri.

Astfel, arta va anima orașul și va oferi o nouă semnificație spațiului public din oraș, oferind artiștilor posibilitatea să se afirme și să se promoveze. Cum ar trebui înțeles rolul artei după această experiență? Întâlnirea cu cei 24 de tineri talentați va oferi mai mult ca sigur răspunsul. În ultimele două numere, Transilvania Reporter i-a prezentat pe protagoniștii evenimentului Jazz in the Street, precum și răspunsurile unora dintre ei la întrebările: Care este locul din Cluj unde performance-ul pe care tu îl vei realiza s-ar regăsi cel mai bine și De ce ar avea nevoie Clujul de artiști stradali.

Artiștii ies în stradă: 24 de performance-uri, într-o singură zi, la Jazz in the Street

și

Jazz in the Street cheamă artiștii în stradă: Cine sunt cei 24 de performeri

13015552_1102859279736719_9053902071265504259_n

În continuare vă propunem să îi cunoașteți pe ultimii opt artiști care vor anima orașul la Jazz in the Street, alături de Adrian Strâmtu, Andras Varga, Armonic Fusion, Matei Crețiu-Codreanu, Gabriel Hurmuzache, Rubié, Radu-Tudor Varvari, Les Nuages, Bălașa Percussion Group, Blue Velvet, Cercul Întreg – Afromânia Collective, Ema Borz&Ilinca Forna, Zeki-Rum-Ba, Road of Freedom, Showberry, Kero.

Ad Libitum

Ad Libitum

Grupul Ad Libitum Voices, înființat în noiembrie 2012, la Cluj-Napoca, este unul dintre puținele grupuri vocale din România care adoptă stilul pop-opera. Pop-opera este un sub-gen al muzicii pop, caracterizat de interpretarea unor cântece pop cunoscute în maniera operei sau operetei. De asemenea, așa cum se întâmplă frecvent, pop-opera poate împrumuta cântece, arii, fragmente, motive din operă și muzica clasică pentru a le converti într-o interpretare stilizată în stilul pop, al muzicii ușoare. Trupa este formată din doi tenori, un bariton și un bas: Tiberius Simu, Sergiu Coltan, Alex Iuhas și Cristian Ignuța, absolvenți ai Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, cu o bogată activitate artistică, fiind și colaboratori activi ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Ei sunt acompaniați de pianista Bianca Murariu. Un moment care a marcat devenirea grupului a fost participarea la emisiunea „Românii au talent”.

Ansamblul Coastei

Ansamblul Coastei

Ansamblul Coastei (dans), Kalman (muzică) și Trupa The Best (dans) sunt formate din persoane care locuiesc în Pata Rât. Cele trei trupe au câștigat primele trei locuri la concursul Pata-Cluj Avem Talent, care a avut ca scop celebrarea diversității culturale prin aducerea împreună a talentelor individuale ale clujenilor și ale locuitorilor din Pata Rât și crearea unui context de împărtășire și învățare a unor talente noi.

Cristian Gună

Cristian Gună

Fantasmagia este o echipă de oameni antrenați și specializați în divertisment și lucru cu copiii de toate vârstele. „Ne place să împărțim bucurie prin petele noastre de culoare și prin activitățile neobișnuite pe care le facem. Vrem să vedem tot universul zâmbind iar personajele Fantasmagia se vor asigura de asta. Mimii și Clovnii de la Fantasmagia, cei care de obicei merg la petreceri și evenimente de data aceasta sunt pregătiți să iasă în stradă”, spun cei șase animatori și magicianul Cristian Gună.

„Momentele de magie pe care eu le vom prezenta se vor desfășura pe bulevardul Eroilor, la clopot. Sunt de părere că străzile din Cluj-Napoca au nevoie de artiști pentru a aduce culoare, diversitate dar mai ales bucurie atât celor mai mici cât și celor mai în vârstă. Din punctul meu de vedere, oamenii au nevoie de magie în viața lor, iar după o zi mai grea, un moment magic garantează minim un zâmbet pe fața oricui”, Cristian Gună, magician.

Just Push Play

Just Push Play

Just Push Play – Un spectacol de improvizație  înseamnă un spectacol de comedie la o intensitate de 150%: 50% – improvizatorii, 50% – prezentatorul și…50% – publicul. Nimic nu este pregătit. Nu există un text scris, nu sunt decoruri sau costume și nici măcar un regizor. Totul este spontan, creat pe loc de la o sugestie primită din public. Teatrul de Improvizație se bazează pe probe sau exerciții scurte (de maxim 10 minute) care pot lua forma unor povestiri, scene, discursuri sau cântece. Totul este live, interactiv și neprevăzut. Orice este posibil, chiar și publicul să ajungă pe scenă. Singura constantă este umorul, acesta luând naștere atunci când sugestiile publicului întâlnesc imaginația improvizatorilor.

„Din păcate, nefiind clujean, nu cunosc atât de bine orașul încât să pot fixa cu certitudine locul în care un spectacol de Improvizație s-ar „regăsi” cel mai bine. Pot doar să spun ca am jucat în mai multe locuri în aer liber în Cluj, dar cel mai interesant, de departe, mi s-a părut La Terenuri în Mănăștur. Orice oraș are nevoie de artiști stradali. Arta nu se face numai în „templu”. Atâta vreme cât există o rigoare artistică și anumite norme estetice bine stabilite, Arta se poate naște oriunde. Iar un Cluj fremătând de artiști pe străzi este ceva de neratat”, (Dragoș Muscalu, actor)

The Beat

The Beat

The Beat – Trupa s-a născut din dorința de a facilita accesul elevilor în învățarea unui instrument – fie tobe, chitară, voce – fără a se dedica unei școli de stat consacrate, unde procesul de învățare se poate extinde pe mai mulți ani până la obținerea unor rezultate satisfăcătoare. The Beat oferă un proces practic de învățare însoțit de metode de predare non-formale („learning by doing”), ușor de asimilat, interactive, care facilitează dobândirea de noi abilități și cunoștințe ale elevului într-un timp mai scurt decât metodele clasice. Studii efectuate pe grupe de elevi dovedesc că practicarea unui instrument dezvoltă abilitățile de integrare într-un grup, oferă relaxare psihică și fizică, crește semnificativ valoarea IQ-ului. Proiectul The Beat are ca scop promovarea muzicii şi beneficiilor acesteia în rândul copiilor şi tinerilor oferindu-le instruire competentă în muzică şi instrument muzical într-un mediu prietenos, profesional şi creativ. Doreşte să răspundă căutării şi expectanţelor artistic-emoţionale ale familiei facilitând accesul la educaţia de calitate a oricărui copil, indiferent de mediul din care provine, printr-un spectru larg de activităţi

The Kryptonite Sparks

The Kryptonite Sparks

The Kryptonite Sparks

Exploratori sonici, The Kryptonite Sparks sunt un power-trio incandescent, o combinație eclectică de indie, alternative și hard rock, cu influențe din Cream, Arctic Monkeys, Black Sabbath și Pink Floyd. Plini de good vibes, speranțe mari și idei noi, sunt influențați de curentele englezești ale anilor 70, la care se adaugă groove livrat cu determinare. Câteva picături de modernism și simbolism extras din subcultura indie și un gust picant de avangardă completează ultimele detalii ce reprezintă The Kryptonite Sparks. În formulă de 3 sunt împreună din 2013, când lansează și primul lor EP („The Kryptonite Sparks”). În toamna lui 2014 se alătură trupei Vița de Vie în turneul lor ”Fenomental”, iar în primăvara lui 2015 au primul lor turneu național ”METALHEAD Best Alternative Newcomers”, împreună cu Pinholes. Electric Castle, Zilele Prieteniei Bergenbier, Fish-Eye Fest sunt doar câteva din fest-urile la care TKS participă. În 2016 The Kryptonite Sparks semnează cu Universal Music România și lansează cel de-al doilea lor material discografic, „Doi // A doua undă de bruiaj”, avându-l ca producător muzical pe Adrian Despot. Piesele se bucură de succes, fiind difuzate la radio-uri precum TANANANA, RFI, Smart FM, Radio Trib, Definite Rock iar albumul a apărut și în top-ul ”Celor mai ascultate albume alternative” pe Deezer.

1 Comentariu

  1. GRIGORE spune:

    SPER SA FIE ANUNTATI SI ”POLUTISTII COMUNITARI” CA DOBITOCII ACESTIA CU UNIFORME SINT IN STARE SA ALUNGE ARTISTII ,CUM AU FACUT SI ANUL TRECUT AU ALUNGAT CITIVA ”TRUBADURI ” ,DAR N-AU VAZUT TIGANII CARE S-AU SCALKDAT IN ARTEZIANA DIN FATA STATUII LUI MATEI CORVIN . DACA TOTI INCULTII-S ”POLUTISTI COMUNITARI” STIAM CANUMAI CATEII-S COMUNITARI NU SI GARCEA

Postaţi un comentariu