J.K. Rowling: de la șomeră la miliardară, prin magie

Joanne Rowling și-a adăugat inițiala ”K” în nume la sugestia editorului, care i-a spus că băieții nu vor dori să cumpere și să citească o carte scrisă de o femeie. Cum nu avea decât un nume, l-a împrumutat pe cel al bunicii sale, Kathleen. Și astfel a apărut ”J.K. Rowling”.

În urmă cu 50 de ani, pe 31 iulie 1965, în orășelul britanic Yate din Gloucestershire, la câțiva kilometri de Bristol, se năștea Joanne, prima fiică a familiei Rowling. Nimeni nu ar fi bănuit, probabil, că Joanne va deveni una dintre cele mai cunoscute scriitoare ale lumii – poate doar sora ei mai mică, Dianne, căreia ”Jo”, așa cum era alintată, îi scria povești speciale, cu personaje fantastice.

Ideea

Dacă primii ani din viața scriitoarei au fost plini de magie și de povești, adolescența a fost mai puțin fericită. Mama sa era bolnavă de scleroză multiplă, iar tatăl devenise distant – de altfel, se pare că relația cu acesta nu este nici în prezent mai strânsă. De școală nu se simțea atrasă în mod special, însă profesorii și-o amintesc drept o elevă silitoare, cu rezultate bune la limba engleză, dar și la franceză și germană. După finalizarea studiilor, Joanne Rowling a început să lucreze cu organizația Amnesty Internațional, în Londra, punându-și în valoare cunoștințele de limbi străine.

În timpul unei călătorii cu trenul de la Manchester la Londra, în 1990, Joannei i-a venit ideea unei povești care avea în centru un băiat obișnuit, care ajunge la o școală de magie. Imediat după ce a ajuns acasă, a început să scrie ceea ce avea să devină seria Harry Potter – cea mai premiată, cea mai bine vândută, cea mai celebră serie de cărți din istorie.

La sfârșitul acelui an, mama scriitoarei s-a stins, după o lungă luptă cu scleroza multiplă. Universul lui Harry Potter a devenit o idee mai întunecat, dar se contura tot mai clar.

Cea mai grea perioadă

Joanne Rowling a plecat în Portugalia, ocupând un post de profesor de engleză, în Porto. În timpul liber continua să scrie. După câteva luni petrecute acolo, a întâlnit un tânăr jurnalist de televiziune portughez, pe nume Jorge Arantes. A cucerit-o cu pasiunea comună pentru scriitoarea Jane Austen, astfel că s-au căsătorit în octombrie 1992, iar în iulie 1993 a venit pe lume fiica lor, Jessica Isabel Rowling Arantes. Din păcate, povestea a avut un final neplăcut – în decembrie 1993, Joanne își lua fiica și se întorcea în Marea Britanie, acuzând violența soțului.

Scriitoarea britanică J.K. Rowling a avut o viață de film. După o adolescență dificilă,   și-a pierdut mama,   care a luptat ani întregi cu o boală cumplită,   scleroza multiplă. Joanne și-a revenit greu după acest eveniment,   dar s-a lovit de un altul: o căsnicie ratată,   cu un soț abuziv. A rămas pe drumuri,   la propriu,   fără serviciu și cu un bebeluș de crescut. După ce l-a adus la viață pe Harry Potter,   totul s-a schimbat și pentru ea. În numai 5 ani,   a trecut de la femeia care trăia din ajutorul social la scriitoarea de succes cu milioane de cărți vândute și miliarde de dolari în conturi.

Scriitoarea britanică J.K. Rowling a avut o viață de film. După o adolescență dificilă, și-a pierdut mama, care a luptat ani întregi cu o boală cumplită, scleroza multiplă. Joanne și-a revenit greu după acest eveniment, dar s-a lovit de un altul: o căsnicie ratată, cu un soț abuziv. A rămas pe drumuri, la propriu, fără serviciu și cu un bebeluș de crescut. După ce l-a adus la viață pe Harry Potter, totul s-a schimbat și pentru ea. În numai 5 ani, a trecut de la femeia care trăia din ajutorul social la scriitoarea de succes cu milioane de cărți vândute și miliarde de dolari în conturi.

Astfel a început cea mai neagră perioadă din viața scriitoarei: s-a mutat în Edinburgh, unde locuia sora ei, nu avea niciun venit, niciun serviciu, dar avea un bebeluș de crescut. Simțea că și-a ratat viața, după cum avea să mărturisească ea însăși, mai târziu. A intrat în depresie și s-a gândit la sinucidere, în mai multe rânduri. Primea ajutor social, după ce s-a declarat, în fața autorităților, ”săracă pe cât este posibil să fii în Marea Britanie modernă, fără să fii, totuși, pe drumuri”.

Pe de altă parte, continua să scrie, cu frenezie, pe oriunde putea. De cele mai multe ori, scria în cafenele, în timpul plimbărilor cu micuța ei Jessica. Și a reușit să termine primul roman al seriei, ”Harry Potter și Piatra Filozofală”, în 1995.

12 edituri, 500 de exemplare

Joanne Rowling și-a trimis manuscrisul la 12 edituri și toate l-au refuzat, rând pe rând. Abia după un an i-a surâs norocul… care se numea Alice Newton, avea 8 ani și era fetița președintelui editurii Bloomsbury, din Londra. Tatăl ei i-a citit primul capitol, fetiței i-a plăcut foarte mult, astfel că un editor a fost desemnat să se ocupe de această carte, iar scriitoarea a primit, în sfârșit, niște bani pentru munca ei: 1.500 de lire sterline. Editorul Barry Cunningham, care a preluat cartea, a sfătuit-o, totuși, pe Rowling să își caute și o slujbă ”normală”, fără să aștepte prea mult de pe urma cărții.

Volumul ”Harry Potter și Piatra Filozofală” a văzut în sfârșit lumina tiparului în iunie 1997, în 1.000 de exemplare, dintre care numai 500 au fost trimise în librării. Astăzi, aceste exemplare valorează între 16.000 și 25.000 de lire sterline…

După 5 luni, cartea a început să fie apreciată, fiind răsplătită și cu premii –  Nestlé Smarties Book Prize și  British Book Award, cea mai bună carte pentru copii a anului. În 1998, în S.U.A. s-au vândut la licitație drepturile de publicare a cărții, pentru suma de 105.000 de dolari. Rowling a fost atât de surprinsă și de emoționată de vești, că ”aproape a murit”. Însă era doar începutul.

Facem cunoștință cu Harry

Această primă carte ne introduce în universul și în povestea lui Harry Potter. Atmosfera este destul de tristă – să nu uităm în ce stare sufletească se afla și autoarea, atunci când scria. Harry pare un băiat normal. Este orfan și locuiește cu unchiul, mătușa și vărul său, niște personaje nesuferite care îi fac viața grea. Totul începe să se schimbe în ziua când Harry împlinește 11 ani – primește scrisori neobișnuite, prin intermediul unor soli neobișnuiți. Zadarnic încearcă familia să ascundă fenomenele ciudate… la ușă apare un personaj enigmatic, Hagrid, care îi spune băiatului cine este el cu adevărat, cine au fost părinții lui, care este destinul său.

Harry Potter

Harry Potter

Harry Potter pleacă la Hogwarts, o celebră școală de magie. Și de aici intrăm într-o lume magică, una cu baghete fermecate și vrăji, cu fenomene ciudate și vrăjitori buni sau răi, o lume care a cucerit milioane de cititori pe tot cuprinsul planetei.

Odată cu Harry, descoperim și noi Hogwarts, învățăm vrăji, ne împrietenim cu noi personaje sau le detestăm pe altele. Îi cunoaștem pe Ron Weasley și Hermione Granger, cei care îi vor deveni cei mai buni prieteni și îi vor sta alături în toate aventurile ce vor urma. Ne atașăm de Cercetași, grupul din care va face parte Harry. Stăm cu sufletul la gură la meciurile de Vâjhaț și tremurăm atunci când Harry se confruntă cu înspăimântătorul Lord Cap-de-Mort; descoperim noi legende, noi vrăji, noi magii. Și visăm la existenţa unei pietre filozofale care poate vindeca orice boli şi poate oferi tinereţea veşnică.

Dementorii, demonii scriitoarei

Următorul volum din serie a apărut în iulie 1998, iar acțiunea începe iarăși de ziua lui Harry, când acesta împlinește 12 ani. Este tot în casa îngrozitoarei familii Dursley, fiind în vacanța de vară, apoi pleacă iarăși la Hogwarts, pentru al doilea an de studii într-ale magiei. Și în acest an, Harry și prietenii săi vor avea de înfruntat primejdii și vrăji rele, toate din cauza maleficului Lord Cap-de-Mort. Punctul culminant se petrece în Camera Secretelor, acolo unde se va da lupta finală.

Și volumul al doilea a fost răsplătit cu Smarties Book Prize, la fel și al treilea, apărut în decembrie 1999 – iar J.K. Rowling a devenit, astfel, prima persoană ce primea acest premiu în trei ani la rând.

”Harry Potter și prizonierul din Azkaban” se numește al treilea volum al seriei, care stă sub amenințarea lui Sirius Black, un servitor al Lordului Cap-de-Mort, care a reușit ceea ce nimeni nu a mai reușit, în trecut: să evadeze din Azkaban. Harry are deja 13 ani și este în al treilea an la Hogwarts. Sirius îl urmărește și vrea să îl omoare, așa cum îi omorâse și pe părinții acestuia.

Aceasta este una dintre cafenelele din Edinburgh unde J.K. Rowling a scris primul roman cu Harry Potter,   în timp ce trăia doar cu ajutorul social,   era singură,   depresivă și avea un copil mic de crescut.

Aceasta este una dintre cafenelele din Edinburgh unde J.K. Rowling a scris primul roman cu Harry Potter, în timp ce trăia doar cu ajutorul social, era singură, depresivă și avea un copil mic de crescut.

În acest volum apar și Dementorii, personaje care au fost inspirate de acea perioadă dominată de depresii a scriitoarei. Dementorii sunt niște personaje care se hrănesc cu fericirea oamenilor, răpindu-le amintirile plăcute și lăsându-le numai pe cele nefericite. Au mantii lungi, negre, și își acoperă fața cu glugi. Ei pot chiar să fure sufletele oamenilor.

Recorduri stabilite și doborâte

Cartea cu numărul patru, ”Harry Potter și Pocalul de Foc”, a fost lansată simultan în SUA și în Marea Britanie, pe 8 iulie 2000. Publicul o aștepta deja cu sufletul la gură, astfel că s-au stabilit recorduri de vânzări încă din prima zi, în fiecare dintre cele două țări: 372.775 de cărți vândute în Marea Britanie în prima zi, trei milioane de volume în SUA, în primele 48 de ore de la apariția în librării.

A urmat o pauză de trei ani, timp în care J.K. Rowling nu a mai scos nicio carte, iar publicul se temea că aceasta a suferit un blocaj, neputând să mai scrie. Spre ușurarea tuturor, ”Harry Potter și Ordinul Phoenix” a apărut, totuși, fiind urmată de ”Harry Potter și Prințul Semipur”, în iulie 2005. Și aceasta a doborât toate recordurile, fiind vândută în peste nouă milioane de exemplare în primele 24 de ore de la apariție.

Ultima carte a seriei a fost și mai și: ”Harry Potter și Talismanele morții” a fost lansată pe 21 iulie 2007 și s-a vândut în 11 milioane de exemplare, în prima zi de la lansare, în SUA și Marea Britanie. Iar J.K. Rowling a devenit și prima persoană miliardară care și-a strâns averea exclusiv din vânzarea de cărți proprii. După ce și-a donat o mare parte din avere în scopuri caritabile, însă, a fost scoasă din topul miliardarilor și ”retrogradată” la milionari.

Cărți noi, fără Harry Potter

Acum, când împlinește 50 de ani, scriitoarea britanică nu mai are niciun motiv să se simtă ratată. Este căsătorită din decembrie 2001, cu medicul anestezist Neil Michael Murray. Pe lângă Jessica, fetița Joannei din prima căsătorie, cei doi au împreună doi copii, David Gordon Rowling Murray ( 24 martie 2003) și Mackenzie Jean Rowling Murray (23 ianuarie 2005). Familia trăiește în special pe proprietatea din Scoția, dar deține și o casă în Londra.

carti

J.K. Rowling spune că a încheiat povestea lui Harry Potter, cu cel de-al șaptele volum. Totuși, a declarat că e posibil să mai scrie câte ceva pe acest subiect – poate chiar să publice o enciclopedie despre universul lui Harry Potter, care să cuprindă notițele ei și alte materiale nepublicate. Avem însă de așteptat, căci autoarea a precizat clar că acest proiect nu este o prioritate pentru ea, astfel, că i-ar putea lua chiar și 10 ani să îl finalizeze. Până atunci, fanii au la dispoziție site-ul pottermore.com, unde pot găsi absolut totul despre lumea magică descrisă în cărțile scriitoarei britanice.

Nu a renunțat de tot la scris: între timp, a publicat și cărți pentru adulți, ”The Casual Vacancy” și seria ”Cormoran Strike” – semnată cu pseudonimul Robert Galbraith.

Unde se află portalul spre lumea magică?

Părinții scriitoarei J.K. Rowling s-au cunoscut în celebra stație londoneză King’s Cross, în anul 1964 – și s-au căsătorit în anul următor. Britanicii în general, dar mai ales londonezii, cunosc foarte bine respectiva stație, care este un important nod de transport în capitala Marii Britanii. Rowling a făcut această stație celebră în lumea întreagă, după ce a introdus-o în universul Harry Potter, ca poartă de intrare în lumea magică de la Hogwarts. De la peronul 9¾, adică un punct între peroanele 9 și 10, se poate lua trenul special Hogwarts Express, spre școala de magie.

Platform934-2014

Britanicii au profitat de această faimă și un instalat lângă peronul 9 în gara King’s Cross o plăcuță pe care scrie ”Platform 9¾” – iar sub plăcuță se poate vedea un cărucior de bagaje, dispărut pe jumătate în zid. Ca și cum cineva tocmai fuge ca să prindă Hogwarts Express.

Preț record pentru primul volum

În urmă cu doi ani, în mai 2013, un exemplar din prima ediţie a romanului “Harry Potter şi Piatra Filozofală”, tipărit în 1997 şi adnotat de autoarea sa, J. K. Rowling, a fost vândut cu 150.000 de lire sterline la o licitaţie caritabilă organizată de casa Sotheby’s, la Londra. Volumul a stabilit astfel un record de preţ pentru o carte scrisă de un autor britanic.

Exemplarul scos la licitaţie conţinea gândurile scriitoarei scrise de mână, comentarii despre carte şi despre adaptarea sa cinematografică, dar şi 22 de desene, realizate de J.K. Rowling, care ilustrează volumul.

În octombrie 2007, un alt exemplar din prima ediţie a primului volum din seria “Harry Potter” a fost vândut la o licitaţie, organizată la Londra, pentru circa 30.000 de dolari.

Cărțile din seria Harry Potter

vol. 1 – Harry Potter și Piatra Filozofală

vol. 2 – Harry Potter și Camera Secretelor

vol. 3 – Harry Potter și prizonierul din Azkaban

vol. 4 – Harry Potter și Pocalul de Foc

vol. 5 – Harry Potter și Ordinul Phoenix

vol. 6 – Harry Potter și Prințul Semipur

vol. 7 – Harry Potter și Talismanele morții

Cifrele lui Harry Potter

7 volume în serie, 8 filme făcute după ele

15 miliarde de dolari este valoarea ”brandului” Harry Potter

4.195 de pagini însumează cele 7 cărți ale seriei

65 de limbi în care au fost traduse cărțile cu Harry Potter

500 de exemplare s-au vândut din primul volum, primul tiraj

11 milioane de exemplare s-au vândut din ultimul volum, în primele 24 de ore, în două țări (SUA și Marea Britanie)

Actorii au crescut deodată cu personajele

actori 2001

Seria de filme bazate pe cărțile scriitoarei britanice J.K. Rowling îi are ca protagoniști pe actorii Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley) și Emma Watson (Hermione). Opt filme au fost realizate în cadrul seriei:

Harry Potter și Piatra Filozofală (2001)

Harry Potter și Camera Secretelor (2002)

Harry Potter și prizonierul din Azkaban (2004)

Harry Potter și Pocalul de Foc (2005)

Harry Potter și Ordinul Phoenix (2007)

Harry Potter și Prințul Semipur (2009)

Harry Potter și Talismanele morții: Partea I (2010)

Harry Potter și Talismanele morții: Partea a II-a (2011)

actori acum

În cei 10 ani de filmări, actorii care i-au întruchipat pe cei trei prieteni au crescut deodată cu personajele. S-au maturizat și au devenit celebri, și-au dezvoltat carierele și au încercat să demonstreze că nu sunt doar Harry, Ron sau Hermione. În plus, au fost plătiți regește pentru rolurile interpretate – și pe bună dreptate, dacă ne gândim că seria a avut încasări de peste 7, 7 miliarde de dolari.

Distribuie:

Postaţi un comentariu