Instrumentele-sculpturi ale artistului Liviu Mocan, în expoziție la Muzeul de Artă

Foto: Dan Bodea

Cea mai recentă expoziție a sculptorului Liviu Mocan, al cărei vernisaj este programat marți, 7 aprilie, de la ora 18.00, a fost prezentată luni, în avanpremieră, reprezentanților presei.

Ciclul de lucrări, reunite sub titlul „Scara lumii” și dedicate Învierii lui Iisus, cuprinde 26 de sculpturi din fier, de mari dimensiuni,  traforate cu laser. Lucrările care cântăresc împreună mii de kilograme îndeplinesc și funcția de instrumente muzicale.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Vreau să atrag atenția că ne aflăm în fața unui pas uriaș în cadrul unei opere sculpturale, respectiv trecerea de la ideea de sămânță, la ideea de arbore ca scară la cer spre alte universuri, ideea lui Iisus ca personaj simbolic ca treaptă către lumile superioare, ideea unor tipuri abstracte de reprezentare, în sensul spiralei și în sensul nevoii de creștere ca scară în sine, o scară a valorilor spirituale. Este un prilej să asistăm la această creștere în calitate a unui mare artist. Pentru mine Liviu Mocan a fost un înnoitor, un artist creștin fervent, angajat cu toate forțele sale pe un drum îngrozitor de greu care îl apropie de Constantin Brâncuși”, a precizat în timpul conferinței de presă criticul de artă Alexandra Rus.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cu aceste lucrări, sculptorul a experimentat tehnologia tăierii cu laser, încercând să folosească un singur material, fiecare sculptură fiind o privire dintr-un unghi diferit asupra temei, respectiv Scara lumii. În ceea ce privește perioada în care a realizat lucrările, Liviu Mocan a precizat că întreaga creație este rodul unei existențe și conștiințe. „Am început să lucrez la această temă acum 60 de ani, dar m-am concentrat foarte intens în ultimii trei ani. Pe afișul acestei expoziții este trecut un titlu și un nume, dar este de fapt o greșeală. Este trecut un singur nume de om, ca vârf de lance, dar expoziția este rezultatul muncii a mai multor oameni”, a precizat Liviu Mocan. „Ca investiție, ceea ce vedeți în expoziție ar fi costat aproximativ 20.000 de euro, dar un bun prieten de-al meu din Beclean, Ioan Bălan, a dăruit publicului aceste lucrări punând la dispoziție tehnologia tăierii cu laser pe care o avea în fabrica lui”, a spus Liviu Mocan.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„În cazul lui Liviu Mocan, totul se subsumează relației cu Divinitatea, spre care se îndreaptă nu doar gândul, ci și fapta, iar această legătură se face acum prin intermediul scării. Scările propun permanenta înălțare, depășirea de sine, dar nu oricum, ci pe calea virtuții, conform tradiției creștine, prin trecere din treaptă în treaptă, spre mai sus, spre tot mai sus’’, arată și Lucian Nastasă-Kovacs, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în introducerea catalogului expoziției.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Despre sunetele armonioase pe care le emit sculpturile sale, Liviu Mocan a declarat că plăcile din fier au multiple cutii de rezonanță și, ca urmare, s-a putut crea o compoziție muzicală specială pentru aceste sculpturi instrumente. Lucrarea muzicală a fost realizată de Cristian Bence-Muk, lector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. „Am răspuns cu mare bucurie chemării de a scrie o astfel de piesă, este destinată pentru cinci percuționiști și a fost o mare provocare să realizez o piesă coerentă pe niște instrumente care nu au destinația primordială aceea de a emite sunete. Cu toate acestea, veți sesiza bătăi de clopote, o chemare de toacă, suprapuneri de cinci ritmuri, pentru ca în final să evoce titlul expoziției, Scara lumii, un cuvânt transformat din semnal Morse în valori ritmice”, a precizat Cristian Bence-Muk.

Compoziția intitulată “Scara / flashmob pentru 5 percuționiști și sculpturi metalice de Liviu Mocan”, a fost prezentată în primă audiție luni, 6 aprilie în interpretarea percuționiștilor Călin Lup, David Mocan, Paul Balotă, Patricia Stroia și Kinda Csilla, sub bagheta dirijorală a lui Cristian Bence-Muk. Reprezentația a avut loc pe Bulevardul Eroilor, în spaţiul din apropierea Monumentului Memorandiştilor.

foto 1

Publicul care va vizita expoziția deschisă la Muzeul de Artă din Cluj, până în data de 26 aprilie, va avea ocazia să interacționeze cu artistul și cu lucrările sale, să picteze în culori lucrarea Copacul iubirii, sau să experimenteze diverse sunete. De asemenea, vizitatorii vor putea alege dintre două grupuri statuare pe cel pe care-l doresc amplasat în Parcul Central în perioada Zilelor Clujului (22 mai – 22 iunie 2015). Această acțiune va avea și o componentă de vot în online și este realizată în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca. Totodată, în data de 15 aprilie, va avea loc o lansare de carte referitoare la creaţia artistului Liviu Mocan.

 [stextbox id=”custom”] IMG_3073Liviu Mocan, unul dintre cei mai importanți sculptori ai momentului, este autorul grupului statuar „Stâlpi împușcați’’ din Piața Unirii, Cluj-Napoca și al ciclului „Semințe’’, amplasat pe parcursul anului 2007 în Sibiu – Capitală Culturală Europeană. Dintre proiectele sale internaționale menționăm grupul  statuar “Decalog”, expus la Geneva, Los Angeles și Grand Rapids, SUA, lucrarea “The Poet and His Heart” la Biblioteca din Alexandria, Egipt și ciclul “Following the Sun”, care cuprinde, până în acest moment, o lucrare de for public definitivată în Auckland, Noua Zeelandă și una în lucru în Chennai,  India. Născut în 1955 în satul Cara, județul Cluj, Liviu Mocan a absolvit Academia de Arte Vizuale din Cluj-Napoca și a fost artist rezident al Anderson University din Indiana și al Mississippi College, SUA. Lucrările sale au fost expuse și se găsesc în colecții particulare din Statele Unite ale Americii, Europa,  Asia, Africa, Australia, Noua Zeelandă.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu