Grigorescu și Tonitza, expuși la Baia Mare

Lucrări ale celor mai valoroși pictori români au fost expuse la Baia Mare. Casa de licitații Artmark a adus la Baia Mare lucrări semnate de Grigorescu, Tonitza, Petrașcu, Ressu, Dărăscu și Baba. Capodoperele celor mai apreciați și bine cotați artiști români ai tuturor timpurilor, reunite în cadrul Expoziției de Impresionism și Postimpresionism Românesc, au putut fi admirate, miercuri, în spațiul găzduit de Galeria Oliver Thurman (Galeria Millenium) din Baia Mare.

Picturi în valoare de 500.000 de euro

Valoarea totală a celor 23 de opere prezentate de Artmark la Baia Mare este de aproximativ jumătate de milion de euro. Cele mai valoroase tablouri ale expoziției sunt: „Tătăroaică” de Nicolae Tonitza  și „Convoi la amiază”, unul dintre emblematicele care cu boi semnate de Nicolae Grigorescu, fiecare dintre acestea având o valoare estimativă cuprinsă între 30.000 și 50.000 de euro, respectiv „Veneția” de Gheorghe Petrașcu și „Bărci la Chioggia”, de Nicolae Dărăscu, fiecare dintre acestea având o valoare estimativă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de euro.

Pictură rară primită în custodie de Muzeul Județean de Artă Centrul Artistic Baia Mare”

Expoziția organizată de Artmark la Baia Mare este dublată de un eveniment inedit: primirea în custodie de către Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» a capodoperei „Nimfă dormind“ de Nicolae Grigorescu.

Adjudecat cu  suma de 220.000 de euro, valoarea maximă estimată, în Licitația de Vară organizată de Artmark în 2011, capodopera lui Grigorescu ocupă locul 7 în topul celor mai valoroase opere tranzacționate pe piața românească de artă. Aparținând actualmente colecției Gabriela Lucreția Muntean, generos colecționar român domiciliat în Australia, opera a făcut parte, de-a lungul vremii, din mai multe colecții reputate, dintre care cea mai cunoscută este cea de origine, anume colecția bancherului antebelic Ernest Edmond Goodwin, ce a operat Banque du Roumanie până în 1910. Dublul eveniment  a fost organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Baia Mare și a Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Distribuie:

Postaţi un comentariu