Galerie FOTO Street art din Cluj pe un bloc de 15 etaje din orașul francez Nantes. Coloana infinitului, în interpretarea lui KERO și Ocu

Foto ©Atypix

O lucrare de artă stradală monumentală a fost realizată la sfârșitul lunii iulie pe una dintre cele mai înalte construcții din cartierul Bellevue a orașului francez Nantes, de artiștii români Kero și Ocu. Pentru realizarea frescei de pe fațada nord-estică a turnului Doubs, un bloc de 15 etaje din cartierul Bellevue, cei doi artiști s-au inspirat din opera sculptorului român Constantin Brâncuși. Proiectul „Proches. Brisons les murs / Apropiați. Spargem zidurile” a fost inițiat de Institutul Francez din Cluj-Napoca și va fi implementat și la Cluj în această toamnă.

Inspirat din tematica „Apropiați”, conceptul lucrării a avut ca punct de plecare interpretarea unui simbol arhaic românesc folosit de sculptorul Constantin Brâncuși în realizarea sculpturii „Coloana Infinitului”.

Foto ©Atypix

Muralul de 51 de metri are o prezență monumentală care te face să privești în sus, atât la propriu, cât și la figurat. Această mișcare sugerează ascensiunea spiritului către evoluție sau poate fi un simplu gest de trezire, de prezență, transmit artiștii. Din perspectivă metaforică, muralul poate fi privit ca și o scară care face legătura între planul terestru și cel divin. În aspirația omului către ceva superior se regăsesc și cele șapte trepte, reprezentate în desen de câte un personaj, care pot fi privite ca și cei șapte centri energetici ai omului, fiecare cu o parte luminoasă și una întunecată.

Fiecare dintre cele 14 personaje este diferit, sugerând diversitatea dar și solidaritatea pe care locuitorii cartierului Bellevue le-au dorit prezente în lucrare. Personajele sunt o selecție de arhetipuri atribuite unor părți de lumină, care ajută ființele să evolueze: Fertilitate, bucuria de a da viață; Iubire și compasiune; Recunoștință și mulțumire; Bunătate; Comunicare, intuiție, cunoaștere divină; Clarviziune, înțelepciune; Altruism; Dragoste necondiționată; Autenticitate, originalitate; Ritm, tradiție, obiceiuri; Echilibru, armonie; Mișcare, dinamism; Dăruire din suflet; Prosperitate, ospitalitate.

Foto ©Atypix

Foto ©Atypix

Foto ©Atypix

Foto ©Atypix

Foto ©Atypix

Foto ©Atypix

Foto ©Atypix

Întreaga artă a sculptorului român formează un pod cultural franco-român și reprezintă punctul de plecare și inspirație în realizarea lucrării.

„Prin această lucrare îmi doresc să reamintesc umanității valorile care ne ajută să trăim în armonie, indiferent cât de diferiți am fi unul față de celălalt. Înfrățirea dintre oameni, popoare și culturi se regăsește în natura vie a lucrurilor din calea evoluției. Acceptarea, împăcarea de sine și mai apoi cu ceilalți”, a declarat artistul stradal Kero, potrivit comunicatului transmis presei.

Proiectul „Proches. Brisons les murs / Apropiați. Spargem zidurile” a venit la propunerea Institutului Francez din Cluj, care celebrează 30 de ani de existență la Cluj-Napoca. Tot anul acesta, orașele Cluj-Napoca și Nantes sărbătoresc 30 de ani de înfrățire, o coincidență foarte fericită potrivit directoarei Institutului Francez din Cluj, Ioana Costaș.

„În contextul pandemic am vrut să transmitem un mesaj de prietenie, dar și de solidaritate cu mediul artistic. Proiectul îmbină cooperarea culturală, cu cea descentralizată. Proiectul nu ar fi putut sta în picioare fără implicarea autorităților din Nantes și Cluj, cum nu ar fi putut fi fezabil fără implicarea artiștilor Kero și Ocu din Cluj, precum și a celor de la Studio Katra din Nantes”, a declarat Ioana Costaș pentru Transilvania Reporter.

Foto ©Atypix

Astfel, pentru a marca această aniversare, Institutul Francez a inițiat acest proiect artistic și a adus împreună artiști stradali din cele două orașe. După prezența artiștilor români în Nantes, va urma o vizită a artiștilor francezi la Cluj, respectiv artiști din cadrul Studioului Katra, în această toamnă, pentru a realiza în colaborare un mural pe un zid de pe strada Constanța.

„Tot ce ne-am dorit a fost ca acea frescă să vorbească despre România, dar să fie puternic inspirată de comunitatea locală din Nantes, mai exact de cartierul Bellevue care beneficiază de mai multe proiecte de regenerare prin artă. Aceeași logică va fi repetată și la Cluj unde pe strada Constanța, pe un zid al Bisericii Reformate, artiștii vor crea o lucrare impresionantă. În Franța, autoritățile locale au un departament de artă urbană și un program de artă stradală ca parte de regenerare a orașului prin artă. Și la Cluj autoritățile susțin inițiativele de acest fel, dar încă există o anume sensibilitate față de genul acesta de regenerare urbană. De aceea ne-am gândit la un proiect de street art și nu la un alt tip de proiect artistic. Arta face parte din ADN-ul nostru și din ADN-ul orașelor în care trăim”, a declarat Ioana Costaș.

Pandemia este în această perioadă o provocare și inițiatorii proiectului încearcă să anticipeze cât mai mult evoluția ei și constrângerile pe care le impune. Echipa din Franța va veni la Cluj în a doua parte a lunii octombrie, iar inaugurarea lucrării ar urma să aibă loc la început de noiembrie.

„Ne-am dori o inaugurare care să aducă și elemente multimedia și să o integrăm în programul nostru național Noiembrie digital pentru a promova cât mai mult acest tip de proiect descentralizat”, a mai precizat Ioana Costaș.

Foto: Atypix

Foto: Atypix

Proiectul „Proches. Brisons les murs / Apropiați. Spargem zidurile” a fost precedat de o dezbatere organizată de Institutul Francez din Cluj-Napoca, cu ocazia Nopții ideilor, despre regenerarea urbană prin street art. Această discuție a implicat toți partenerii proiectului : artiștii (Kero și Studioul Katra), primăria Nantes, primăria Cluj-Napoca.

Citiți și:

Mai puțină birocrație, mai mult streetart în Cluj. Concluziile dezbaterii pe tema artei stradale la Noaptea Ideilor

Artiștii implicați în proiect:

KERO este unul dintre inițiatorii street art-ului și a graffiti-ului din România, care încearcă să găsească, în mod obsesiv, esența în formă. Stabilit de mulți ani la Cluj, se consideră, mai degrabă, un nomad, având un parcurs artistic neconvențional. Anii săi de rătăcire, când și-a dezvoltat pasiunea pentru simbolurile numerice și grafice ale ezoterismului, încă sunt elemente definitorii pentru stilul său, aducând o explozie plină de culoare în oraș prin lucrările sale murale monumentale.

OCU – În anii săi de practică, Ocu a explorat conceptul de înțelegere și iubire de sine prin diferite materiale și metode, de la pictură până la instalații mixed media. Pasionată de pictură încă din copilărie, cariera sa sub pseudonimul de Ocu a început în 2014. De atunci, ea dezvoltă un limbaj plin de culoare, bazat pe forme organice și modele interconectate. Fiind interesată de partea spirituală, lucrările sale artistice se situează la intersecția dintre suflet și spirit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Studio Katra (@studio_katra)

Studioul Katra este o agenție pluridisciplinară fondată în 2011, compusă din oameni creativi specializați în domeniile grafismului, produsului, picturii murale, designului de produs și a amenajării spațiului urban. Studioul oferă caracter cartierului prin fresce artistice, ateliere și instalații urbane.

Antoine GRIPAY: Coordonator și fondator Katra
După realizarea studiilor de management la Nantes apoi a studiilor de Design Strategic și Inovație la Londra, acesta a lansat Studioul Katra în 2011 la Nantes. Director de creație și design manager, pune în legătură creația artistică, realizarea tehnică și provocărilor strategice asociate proiectelor. Pasionat de arta urbană, Antoine Gripay creează povești de oraș și cartier prin realizarea de fresce care încununează măreția naturii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu