Evenimente unul şi unul, astăzi, la Zilele Culturale Maghiare din Cluj

De Zilele Culturale Maghiare turnul Bisericii Sf. Mihail din Cluj poate fi vizitat gratuit/Foto: Dan Bodea

Și astăzi, în cadrul Zilelor Culturale Maghaire clujenii pot vizita turnul Bisericii Sfântul Mihail, între orele 10-19, iar la ora 12.00 pot face un tur ghidat în limba română prin cimitirul-monument istoric Házsongárd.

Un eveniment de excepție al zilei este aniversarea a 100 de ani de industrie clujeană de film. Astfel, de la ora 17, Cinema Arta va găzdui proiecția festivă a filmului ”Ultima noapte”, realizat în 1917 de pionierul cinematografului din Ardeal, Jenő Janovics, urmată de documentarul din 2011 al lui Zágoni Bálint, ”Janovics Jenő, un Pathé maghiar”. Filmul este urmat de o discuție cu regizorul și echipa de producție a filmului.

Tot de la ora 17, la Turnul Croitorilor se deschide expoziția ”Obiecte din fier forjat și tinichea din Cluj”, iar de la ora 18, la Casa Tranzit vor fi prezentate filme realizate de amatori în perioada interbelică și în anii 1960-70, sub genericul ”Călătorie în timp/Clujul privat”.

Seria filmelor continuă în aceeași locație la ora 22 cu ”Actori clujeni pe peliculă: Bogdán Zsolt” în filmul ”Aglaja”, realizat de Deák Krisztina în 2012.

Concertul serii începe la ora 20.30 în Piața Unirii, cu formația Csík zenekar și prietenii. Invitați: Lovasi András și Hobó.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu