Domniţele şi cavalerii au asediat centrul vechi al Clujului

Copii iniţiaţi în tehnica de a trage cu arcul
foto: Tia Sîrca

Domniţe dansând şi cavaleri pregătindu-se de luptă este imaginea unei tabere medievale de la poarta unui castel, dar şi atmosfera pe care au creat-o azi fetele din Formaţia de dans medieval “Nosa” şi tinerii din Ordinul Dragonilor de Transilvania pe strada Baba Novac, din Cluj-Napoca.

Domniţele au dansat “Dansul spălătoreselor”, un dans foarte vechi, apoi a fost deschis târgul medieval, unde negustorii alias studenţi din Grupul studenţesc “Zestrea” şi-au prezentat produsele.

Printre acestea s-a numărat piese foarte rare: un costum tradiţional femeiesc din zona Huedinului, cămaşa fiind cu ciupag, o custătură foarte sofisticată, dar realizată numai manual, şi un “chieptar”, specific Ţării Lăpuşului.

Nu au lipsit nici obiectele din piele, acestea fiind aduse la târg de pielarii din Grupul “Străjerii Cetăţii Bistriţa”.

De asemena, cavalerii şi-au prezentat armele şi tehnica de luptă. Cei mai entuziaşti în a afla detalii despre cum se luptau clujenii în evul mediu au fost copiii.

De fapt, cel mai mare succes au avut atelierele interactive cu publicul.

Copiii au fost iniţiaţi în mânuirea sabiei şi a arculului, acestea fiind cele mai îndrăgite arme. “Îmi plac foarte mult armele, dar cel mai mult săbiile şi arcul. Nu am mai văzut până acum. Sunt tare bucuros că am reuşit să trag cu arcul”, a spus un băieţel, fericit că ştie să mânuiască armele folosite în luptă sute de ani în urmă.

“Tabăra medievală” face parte din cadrul manisfestărilor organizate cu prilejul “Zilelor Centrului Istoric al municipiului Cluj-Napoca” şi se va încheia printr-un concert de muzică medievală susţinut de Bordo Sarkany şi prin proiecţia filmului “Dracula-poveştile din spatele mitului”, regia Walter Ghidibaca.

Mai jos puteți vedea un video de la eveniment:

Distribuie:

Postaţi un comentariu