Daniel David, candidat la șefia UBB, în turneu electoral la Facultatea de Litere. Cele mai importante direcții din program și o promisiune: „Nu voi desființa Teologia”

Foto arhivă: Dan Bodea

Prof. univ. dr. Daniel David s-a întâlnit miercuri, 5 februarie, de data aceasta în context electoral, cu o parte dintre cadrele universitare de la Facultatea de Litere din Cluj pentru a-și prezenta ideile fundamentale ale programului de candidatură la funcția de rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj pentru mandatul 2020-2024. Daniel David este în prezent prorector și profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) și candidează pentru funcția de rector alături de prof. univ. dr. Ioan Chirilă, teolog din Facultatea de Teologie Ortodoxă a UBB.

Daniel David preciza la începutul acestui an că după 31 ianuarie 2020, după ce își va depune oficial candidatura, va participa la dezbateri colegiale și publice cu privire la programul de candidatură pentru Rectoratul UBB: „Programul ProUBB+: UBB – Universitate de clasă mondială (world-class) prin încredere și deschidere”.

Profesorul de științe cognitive și-a „liniștit” colegii și a infirmat zvonurile potrivit cărora dacă ar ajunge rector ar desființa Facultatea de Teologie, la fel și zvonurile care spun că ar închide linia germană sau alte linii de studiu.

„Nu vreau să desființez Teologia. Cu siguranță alte universități nu au complexitatea teologică pe care o avem noi, ceea ce ne aduce un avantaj competitiv”, a spus profesorul.

De asemenea, a ascultat și nemulțumirile colegilor săi filologi, în majoritate legate de problemele de administrație, de politica lingvistică și de o atitudine defensivă în general față de progres, fără a gândi riscurile ca oportunități.

„Climatul ultimilor ani a fost unul defensiv în această facultate, mulți dintre noi fiind convinși că lucrurile vor merge mai rău decât merg. Am fost mereu crispați de teama de viitor și speriați să stricăm echilibrul care ne permite să supraviețuim. La noi este greu să te simți protejat și cred că sentimentul acesta cauzează reflexul de teamă”, au precizat unii dintre profesorii prezenți în sală.

Bani sunt, dar proiectele nu sunt bine făcute, a spus Daniel David, încurajându-și colegii să gândească un proiect de viitor pentru facultatea pe care o reprezintă.

„Mi-ar plăcea ca în cazul în care voi câștiga această funcție să am pe masă 21 de proiecte prin care fiecare facultate să își prezinte nivelul la care se află în acest moment – ca dotări, ca activitate – și cum se proiectează ea în viitor ca parte a unei instituție world-class. Astfel, vom vedea la sfârșit de mandat dacă am putut reduce măcar  o parte din discrepanțe”, a precizat candidatul la funcția de rector.

Daniel David a vorbit despre mecanismele care ar duce UBB la statutul de instituție world-class, unul dintre acestea fiind acela de a continua misiunea didactică a universității. În acest sens Daniel David a subliniat că în cadrul UBB lipsește ideea de a transfera cunoștințe către studenți concomitent cu modalitățile de generare și de utilizare a lor. A doua misiune din programul lui urmărește componenta de cercetare/dezvoltare/inovare/creație artistică, în timp ce a treia se referă la relația cu societatea în sens larg.

„Dacă persoana care vrea să candideze la poziția de rector al universității nu își propune ca universitatea pe care își dorește să o reprezinte să fie pe primul loc în țară și astfel să devină o universitate importantă la nivel european, nu știu dacă e bine să fii în poziția de reprezentare a universității”, a spus Daniel David.

Un rector trebuie să creeze un context de normalitate în universitate a mai declarat candidatul, precizând, totodată, că în acest moment, cu resursele și cu infrastructura existente nu ai cum să crești în topurile internaționale. Daniel David a insistat pe nevoia schimbărilor la nivel de administrație, o administrație rămasă mult în urmă față de nevoile actuale.

„La mărimea acestei universități avem mii de proiecte, iar oamenii din administrație sunt epuizați. Evident că administrația trebuie dinamizată, la fel și infrastructura. Nu poți cere performanță didactică fără laboratoare didactice, sau performanță în cercetare fără laboratoare de cercetare bine întreținute”, a precizat Daniel David.

Alte două mecanisme pe care Daniel David își propune să le implementeze, conform programului său, sunt încrederea și deschiderea.

„De foarte mult timp, am o alergie la concentrarea puterii și la tendința de a ne vedea reprezentanții doar în calitatea lor de șefi. Dacă implementăm aceste mecanisme vom rezolva această problemă. Avem o societate tot mai educată, există mulți oameni educați în afara universității și mulți dintre ei au acces la cunoaștere în moduri în care universitatea poate nu are. De aceea atitudinea este ca universitatea să fie parteneră, să funcționeze ca un consultant în societate. Să nu mai funcționăm în manieră imperialistă”, a recomandat Daniel David.

Profesorul a adus în discuție și componenta de multiculturalitate și avantajul ei competitiv, precum și nevoia digitalizării universității.

Facultatea de Litere-„Liceu de provincie”

În a doua parte a întâlnirii, profesorii de la Facultatea de Litere au semnalat câteva dintre problemele aparatului administrativ și au cerut clarificări cu privire la anumite aspecte din program. Printre altele s-a semnalat nevoia unor investiții majore la Facultatea de Litere precum nevoia colaborării cu specialiști în scrierea de proiecte și nevoia formării continue a personalului administrativ.

 „Nu avem un lift pe care să îl folosim până la etajul patru, bibliotecile au o stare deplorabilă, facultatea asta a ajuns ca un liceu de provincie și nu a beneficiat de aproape nicio investiție în 20-30 de ani. Nu avem un sistem informatic funcțional. Nu se poate să ai adrese de email nefuncționale și site-urile să fie atacate mereu fără a fi securizate. Poate o generație tânără va fi capabilă să facă anumite schimbări”, a atras atenția unul dintre profesorii prezenți în Sala Popovici a Facultății de Litere.

Cui îi aparține inițiativa de reformare și în ce măsură un rector chiar are puterea să aducă schimbări în mersul unei universități, au fost alte întrebări adresate candidatului.

„Dacă un rector câștigă, el câștigă printr-un program. Forul suprem este Senatul universității, dar funcția lui nu este să facă alte politici pentru universitate, decât să îl ajute pe rector să își realizeze programul și chiar să îl forțeze să și-l implementeze”, a clarificat Daniel David.

A mai fost adus în discuție și rolul Institutului STAR-UBB, institut care sprijină excelența și care are sub coordonare Sistemul STEM+ (Science, Technology, Engineering and Mathematics), efort care susține direcția strategică a UBB de a deveni o universitate de tip world-class.

[stextbox id=’custom’]Alegerea noului rector al Universității Babeș-Bolyai (UBB) va avea loc pe data de 3 martie 2020, iar dacă va fi cazul un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 10 martie 2020.[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. IoanaD says:

    Prietenul lui David Daniel, Dl Rusu Dan Octavian a efectuat in perioada 2019-2020 psihoterapii unor familii fara a avea competenta legală și profesională. Pe scurt, nu avea dreptul de liberă practică în domeniul psihoterapiei, faptă ce constituie infracțiunii de exercitare fără drep a unei profesii sau activități, prevăzută și pedepsită de art. 348 din Codul Penal.
    A mai încălcat cu bună știință și articolele: 32, art. 52-53 din Legea 213/2004 și articolele: 162 si 175 din Condul Deontologic.

Postaţi un comentariu