Concert festiv în Catedrala romano-catolică din Oradea

Concert la Basilica

În organizarea Episcopiei Romano-Catolice de Oradea este programat un concert festiv în Catedrala romano-catolică de  Oradea şi este dedicat aniversării a 60 de ani de la martiriul Fericitului Bogdánffy Szilárd, episcop  al diecezei. Acesta are loc sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 19.00.

Vor fi prezentate lucrări ale  compozitorilor:  Liszt Ferenc – Missa Încoronării și Tu es Petrus,  C.M. von Weber –Gloria et Honore, interpretate de Corurile și Orchestrele reunite ale Catedralelor episcopale din Oradea şi Timişoara.  Dirijează:  Conf. Univ. Dr. Kristófi János Zsigmond, capelmaestru al Catedralei din Oradea și Prof. Univ. Dr. Walter Kindl, capelmaestru al Catedralei din Timişoara.

Lucrarea compozitorului Franz Liszt intitulată Missa Coronationalis a fost realizată în anul 1867 cu ocazia încoronării lui Franz Josef I.,  ca rege al Ungariei. Prima audiţie a acestei lucrări în Catedrala Încoronării din Buda (Biserica Sfântului Matia) nu a fost lipsită de peripeţii. În pregătirea ceremoniei încoronării, compozitorul Franz Liszt a fost solicitat din partea primatului Bisericii Catolice maghiare să compună o lucrare-missa pentru această ocazie. Curtea imperială nu a privit cu mulţumire această solicitare insistând asupre respectării regulilor curţii, care pentru astfel de ceremonii prevedeau o lucrare a capelmaestrului de la Hofkapelle – capelmaestrul Curţii Imperiale.  Pentru a promova totuşi prezentarea lucrării compozitorului Franz Liszt – care între timp a realizat deja Missa Coronationalis – aristocraţia maghiară a iniţiat o comisie, care avea menirea să intervină la cel mai înalt nivel în favoarea interpretării acestei lucrări. Comisia se adresează astfel şi reginei Elisabeta – Sissi, care şi-a arătat deja simpatia faţă de marele maestru.

În urma multor demersuri, Missa Coronationalis de Franz Liszt a ajuns să fie interpretată la încoronarea regelui Franz Josef I., în data de 8 iunie 1867. Totuşi, nici în urma demersurilor nu s-a putut atinge prezentarea acestei lucrări sub bagheta compozitorului, Missa fiind interpretată de corul Curţii Imperiale sub bagheta capelmaestrului propriu. Franz Liszt a participat la această încoronare ca şi persoană privată, urmărindu-şi lucrarea de la un balcon al Catedralei Încoronării din Buda.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu