Clujul are din nou „uzină de vise”: CREIC își deschide porțile pentru creativi

Foto: Dan Bodea

Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative – CREIC construit în zona Dealului Lomb din Cluj-Napoca se află în aceste zile în fază de recepție și în cursul lunii viitoare își va deschide porțile pentru primii chiriași. Complexul se dorește a fi un nou pol pentru ceea ce înseamnă activitate creativă în Cluj și vine cu numeroase avantaje pentru cei care vor alege să își desfășoare activitatea acolo. Mai mult, centrul ar putea fi un punct de plecare pentru ceea ce înseamnă industrie de film la nivel local și național oferind un studio generos dedicat industriei cinematografice sau de televiziune. Dacă în infrastructură stă renașterea unei industrii care pe timpul lui Jenő Janovics făcea cinste orașului, atunci acesta ar fi momentul de care oamenii din industria filmului ar putea să profite.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Studioul de film se află în Corpul B al clădirii CREIC. Are o suprafață de 630 mp, iar spațiul este dedicat industriei cinematografice sau de televiziune, împreună cu spațiile pentru producție media. Accesul se face pe două căi: prin holul principal pentru situațiile când se realizează emisiuni cu public, sau prin holul studioului de film, care oferă acces controlat strict persoanelor care au activitate în studio. Decorurile se introduc direct din exterior, printr-o ușă dublă antifonată. Studioul de film este izolat fonic față de exterior, iar pardoseala este la nivelul parterului, asigurând accesul pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Spațiile de producție audio-video sunt:  o sală de vizionare film izolată fonic, birouri de producție media , spații tehnice și o sală de ședințe. Desigur, clădirea dispune de parcare interioară subterană sau exterioară.

„Nu avem o singură soluție pentru modul în care ne gândim să dăm în folosință acest studio. Am luat în calcul să îl dăm unui singur operator, dar ne temem de varianta în care ar putea fi o utilizare închisă. Mai avem și varianta în care vrem să îl dotăm cu diverse echipamente și instalații și avem deja discuții inclusiv cu universitățile să îl folosim într-un sistem deschis prin intermediul cluster-ului de industrii creative. Având în vedere că există interes inclusiv privat pentru acest studio, va trebui să alegem varianta cea mai bună. Eu înclin spre varianta în care va fi deschis pentru producătorii de film locali în așa fel încât oricine să beneficieze de facilitățile de aici. Desigur, sustenabilitatea este condiția esențială având în vedere că noi nu primim bani pentru a ne asigura operaționalizarea acestui ansamblu. Dar avem idei. Foarte mult din ceea ce vedeți aici a fost realizat după consultarea cu oameni din industria filmului sau cu specialiști din domeniu. De aceea am încercat să venim cu spații conexe pentru ca echipele de producție să își desfășoare activitatea. Ca urmare, spațiile tehnice și spațiile de postproducție sunt și ele pregătite”, a explicat pentru Transilvania Reporter directorul Cluj Innovation Park, Alexandru Coroian.

Cluj Innovation Park este societatea deținută de municipalitatea clujeană care are în portofoliu administrarea CREIC după ce clădirea va trece de faza de recepție.

Foto dronă DJI MavicAir: Cristina Beligăr

CREIC este o clădire dispusă în patru corpuri diferite, fiind structurată pe verticală cu trei nivele de subsol, parter și patru etaje. Cu o suprafață utilă totală de aproximativ 13.300 mp, centrul are 2.230 mp dedicați pentru spațiile de birouri, 966 mp pentru ateliere de creație, 1.056 mp pentru spațiile multifuncționale și o hală studio de 629 mp. În exterior, centrul pune la dispoziție un amfiteatru verde (înierbat) în aer liber, pentru organizarea de evenimente – facilitate unică pentru centrele de afaceri din regiunea Nord Vest. Spațiile de birouri au o compartimentare flexibilă, care permite amenajarea după cerințele de dezvoltare ale companiilor rezidente. La parter, cu acces direct din holul principal, centrul are o terasă verde (înierbată) cu o suprafață de 1.240 mp. Spațiul poate fi folosit pentru diverse evenimente, formale sau informale, culturale, artistice, corporate sau de orice alt tip. În caz de vreme nefavorabilă evenimentele se pot desfășura în sălile multifuncționale care însumează o suprafață de peste 1.200 de metri pătrați.

„Din punctul meu de vedere, la cum se văd lucrurile acum, CREIC va fi un nou pol pentru ceea ce înseamnă activitate creativă în Cluj. Mediul de lucru este ideal, accesul este facil, nu există stresul parcărilor sau al aglomerației. Iar din punctul de vedere al facilităților, avem tot ce ne trebuie: plecând de la spațiile destinate creativilor, că vorbim de film sau de producție video, sau ateliere de creație, integrate cu posibilitatea organizării a diverselor evenimente în sălile multifuncționale expoziționale, cu terasă înierbată, amfiteatru în aer liber, cred că sunt toate ingredientele pentru a se contura un pol creativ. În România acest ansamblu este unic și suntem foarte optimiști că încet se va impune ca pol de atracție pentru tot ce înseamnă industrii creative la modul general”, a spus Alexandru Coroian.

Lucrarea este deja finalizată și săptămâna aceasta a început recepția clădirii. Instalațiile sunt foarte complexe și verificarea fiecărui element necesită un anumit timp. Potrivit lui Alexandru Coroian, va dura cel mult două săptămâni până recepția va fi finalizată, astfel încât în luna octombrie centrul să își deschidă porțile pentru primii clienți. Fiecare companie își va mobila spațiul după necesități.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Alexandru Coroian/Foto: Dan Bodea

Dacă în continuare unele voci spun că accesul spre noul Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative nu este tocmai facil, iar drumul este în fază de construcție, Alexandru Coroian spune că se fac toate demersurile pentru ca drumul să fie finalizat până la sfârșitul anului când se împlinește termenul din contract. În medie, cei 7 kilometri până pe Dealul Lombului unde este amplasat centrul, sunt parcurși cu mașina în aproximativ 10-12 minute din centrul orașului în condițiile în care ultimele sute de metri de drum nu sunt asfaltate.  Drumul va avea două benzi pe sens, cu piste de biciclete și perdea verde pe margine. Va merge șerpuit pentru a avea un grad de înclinare care să permită accesul facil cu bicicleta.

În momentul în care drumul va fi finalizat, va exista și o linie de autobuz a Companiei de Transport Public care va deservi zona.

„Frecvența și orarul vor depinde de cerințele celor care se vor loca aici. Drumul de acces are termen de încheiere finalul anului, dar îmi este greu să spun dacă acest termen se va respecta. Până atunci, drumul actual este rezonabil de folosit”, a mai spus Alexandru Coroian.

Un mare plus al centrului sunt parcările exterioare în regim gratuit și trei nivele subterane pentru aproximativ 120 locuri de parcare pe bază de abonament.

Foto dronă DJI MavicAir: Cristina Beligăr

CREIC pentru creativi

La modul general, industria creativă include o diversitate de activități, fie că vorbim de IT pe de o parte, cu toate ramurile lui, sau că vorbim de design sau artele spectacolului. Procesul de selecție al firmelor a început deja, spun administratorii spațiului și este un proces continuu din cauza diversității mare de spații.

„Pe de o parte, avem negocieri directe cu parteneri strategici care ar vrea să vină aici. Vom avea și alte entități, nu doar partea de IMM-uri care ne interesează în mod direct și pe care vrem să îi sprijinim. Chiriile sunt foarte rezonabile din punctul nostru de vedere, luând în considerare condițiile. Am avut un adevărat periplu de vizitatori și de oameni interesați în ultimele săptămâni. Așteptăm și critici dacă este cazul, dar în general lumea este impresionată de ceea ce vede. Totul a fost creat de la zero și nimic nu prevestea ce urma să se întâmple”, a precizat Alexandru Coroian.

Având în vedere că încă se lucrează la drumul de acces, CREIC nu fi inaugurat festiv.

Foto dronă DJI MavicAir: Cristina Beligăr

„Lucrarea s-a întins în ultimii ani din motive obiective. În primul rând a trebuit refăcută evaluarea procedurilor pentru licitație după ce firma care a câștigat licitația a intrat în insolvență, în al doilea rând, partea de utilități depindea de finalizarea drumului care a început să devină instabil din cauza lucrărilor realizate. Atunci a trebuit începute lucrările de consolidare, ceea ce a dus la prelungirea termenului de construcție”, a explicat Alexandru Coroian.

În cazul CREIC, lucrările au început din 2013, fiind realizate de Asocierea Valve International – RDV Construct -White Star International – Team Net Engineering. După circa doi ani de la ordinul de începere a lucrărilor însă constructorul a intrat în insolvență, așa că lucrările au fost întrerupte în 2015, exact în anul în care, de fapt, centrul ar fi trebuit finalizat. După încă un an, în 2016 s-a încheiat un nou contract pentru restul de lucrări, de data aceasta cu Asocierea S.C. TCI Contractor General SA – S.C. Castrum Corporation SRL.

Valoarea totală a proiectului CREIC este de aproape 59 milioane de lei, inclusiv bani europeni. Proiectul geamăn, tot din zona Dealului Lomb, și anume TEAM – Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului, întârzierile survenind în urma alunecărilor de teren.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. MMIRCEA POPA says:

    NU STIU PT CE II VAFI DE FOLOS POPULATIEI ORASULUI CLUJ NAPOCA DAR INTERESANTA CONSTRUCTIE CIND SA PROPUS UN METROU DIN FLORESTI ..JUCU DACAIMI AMINTESC BINE DAR SARENUNTAT LAIDEIE DE CE NUSA INTREPRINS LUNGIREA CAI DE RULARE A TRANVAIULUI PRI SI INSPRE SATUL SINICOARA DELA BULEVARDULMUNCI SA FACA O BUCLA PRIN MARASTI SI IARA IN BULEVARDUL MUNCI ..SI SCOATEREA AUTOBUZULUI 42 METROPOLITAN.SAU ALCEVA FOLOSITOR POPULATIEI ASTA NUMITINE DESETE NICI DE FOAMEDARMINTE DE LOC DE MUNCA NUMIVA FIOFERIT LOC DE MUNCA CA JURIST AICI CACI NU MAISINT VANDABIL CA VIRSTA …NUMAI CEMAI TINERIACTUALI STUDENTISINT VIITORULACESTUI COMPLEX DE CINMA NOI CREATI CU DIFERITE TEME MULT MAI INTERESANTE SAU MAI PUTIN VANDABILE

Postaţi un comentariu