Cine știe unde este cimitirul filmelor de pe strada Maiakovski?

Curtea Depozitului de filme/Foto: Laura Goarnă

Un loc uitat de lume, departe de inima orașului, strada Maiakovski ascunde secretele ei. Secrete pe care Tudor Giurgiu le-a spus în cadrul festivalului „Colours of Cluj”.

Călcând pe filme

Adresa exactă este strada Maiakovski numărul 31-35 și acum este un loc uitat de lume. Dar acum 14 ani acest loc purta denumirea de „Oficiul teritorial de difuzare a filmului”. Cei 40 de angajați țineau în grijă role de film pe care le „dirijau” în toată țara. Ultima dirijare? Mai 1999. Astăzi doar o curte plină cu rolă de film care servește drept loc de joacă pentru copii. De la poartă se zărește un morman de „verde”, iar odată ce te apropii vezi că acea grămadă nu este altceva decât filmul împrăștiat peste tot, chiar și în copaci.

Casa dărăpănată era „oficiul”, care și astăzi păstrează role, dar care nu mai folosesc nimănui. Cu desene pe pereți, geamuri lipsă și filme drept covor, casa a servit drept „Depozit de filme” mai bine de 10 ani. Acum una din participantele la eveniment zice că se simte ca și cum ar călca pe filme.

Cinema mon amour

„Colours of Cluj” și Tudor Giurgiu au derulat un eveniment prin care doresc să descopere astfel de locuri în toată țara.  Au prezentat un scurt metraj intitulat „Cinema mon amour” care prezintă tristul adevăr al cinematografelor de după ’89. Din 90 existente atunci, astăzi au rămas mai puțin de 30. Acesta este și începutul scurtmetrajului proiectat, film care aduce zâmbetul pe fața oamenilor cu scenele amuzante, dar care ridică și întrebări cu privire la viitorul acestor locații sau al cinematografelor din toată țara.

Regizorul Tudor Giurgiu îi întreabă pe participanți despre ideile lor cu privire la salvarea locului și primește răspunsuri interesante, unii dorind să îl facă muzeu, alții cinematograf cu proiecții în aer liber.

„Am găsit spațiul recent. Lucrez la un proiect din luna ianuarie și are ca scop cartografierea tuturor sălilor de cinema care au dispărut în ultimii 20 de ani. Proiectul se cheamă «Lanuțul amintirilor» și cuprinde o platformă online care o să cuprindă săli dispărute din țară. Am rămas surprins de ce-i aici. Am copilărit aici, dar nu știam de Maiakovski, am întrebat clujeni nici ei nu știau.

Aici e un spațiu care aparține Regiei Autonome de Film, iar până în anii ‘90 aveau depozite și săli de cinema. Depozit ca acesta, unde era și o livadă. Între timp s-a produs o fraudă imobiliară, iar toți au profitat. Aici era spațiu mult mai mare care aparține acum Ministerului de Interne.

Noi am filmat aici și am întâlnit o doamnă care ne-a spus câte ceva. După ce am văzut ce ne-a zis doamna, ne-am dat seama că aici ar trebui ceva făcut. Eu cred că trebuie să facem ceva, sper că și voi, locul ar trebui să rămână în zona de cultură”, a spus Giurgiu.

Ce-i de făcut?

Regizorul a luat legătura cu primăria, care a răspuns pozitiv la o posibilă renovare a spațiului, singura condiție fiind ca proprietarii actuali adică Regia Autonomă de Film să cedeze spațiul.

Cu rolele de film nu se mai poate face nimic după cum a spus și Tudor Giurgiu, acestea fiind imposibil de copiat pe alte suporturi, fie din cauza deteriorării fie din cauză că nu există drepturi de prelucrare, fiind protejate de drepturi de autor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu