CARTE: Comedia românească, în 350 de pagini

Editura Casa Cărții de Cultură

Un nou studiu asupra comediei româneşti a fost publicat recent la editura clujeană Casa Cărţii de Ştiinţă. Sub semnătura profesorului Justin Ceuca, volumul „Aventura Comediei Româneşti” surprinde analitic şi descriptiv momentele de vârf ale comediei româneşti, propunând totodată interpretări ale diferitelor forme comice: Comedia satirică, Comedia sentimentală, Comedia de bulevard, Comedia poetică, Comedia istorică ş.a.m.d.

„Aventura propriu-zisă a comediei româneşti începe în forţă cu Vasile Alecsandri şi I.L.Caragiale. Urmează o coborâre a ştachetei până la interbelic. În interbelic se constată o creştere moderată, mai ales la nivelul mediu general al textelor cu destule comedii recuperabile. Comedia socialistă a fost grav afectată de conformism. Dar s-a manifestat şi o rezistenţă concretizată în câteva valori. În actualitate deocamdată avem doar unele deschideri de perspectivă, de originalitate. Dar există dramaturgi cu certe calităţi. Comedia românească se caută pe sine”, precizează profesorul Justin Ceuca în încheierea volumului său.

Absolvent al Facultăţii de Filologie, secretar literar al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, profesor universitar la Facultatea de Litere şi la Facultatea de Teatru şi Televiziune ale UBB, Justin Ceuca a publicat numeroase cărţi despre teatru şi a contribuit în calitate de principal autor şi coordonator la studiul monografic „Teatrul Naţional Cluj-Napoca 1919-1994”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu