Carlos Martins la Cluj: „Cultura nu se face doar în timpul liber”

Carlos Martins vorbind la Cluj despre rolul industriilor creative într-o comunitate/Foto: Cristina Beligăr

„Cultura nu se face doar în timpul liber ci trebuie să facă parte, la orice oră, din fiecare dintre noi”, acesta este mesajul pe care l-a transmis la Cluj-Napoca unul dintre specialiştii care au contribuit la devenirea oraşului portughez Guimarães (Portugalia) Capitală Culturală Europeană în 2012.

Carlos Martins este prezent la Cluj la invitaţia Primăriei Cluj-Napoca şi a Asociaţiei „Cluj-Napoca – Capitală Culturală Europeană” care realizează în perioada iunie-septembrie 2013, strategia de dezvoltare pentru Industrii Creative, aferentă perioadei 2014-2020. Astfel, una dintre etapele dezvoltării strategiei este şi organizarea unui atelier de discuţii cu tema “Perspective asupra Industriilor Culturale şi Creative în Cluj” (Perspectives for the Cultural and Creative Industries in Cluj). “Nu sunt un guru al industriilor creative, însă ştiu că fiecare dintre noi trebuie să decidă ce viitor vrea pentru oraşul lui. Invitarea comunităţilor la dialog şi procesul în sine de a deveni Capitală Culturală este poate mai important decât rezultatul final”, a precizat Carlos Martins la Cluj. Acesta a adăugat că inovaţia este un proces cultural care trebuie stimulat şi nicidecum dictat. “O etapă pentru orice oraş care candidează la titlul de Capitală Culturală ar fi să se gândească la modul în care va integra sectoarele creative în strategiile regionale de inovaţie. Prioritar ar fi să găsească răspunsul la întrebarea: cine suntem în acest moment şi ce facem?”, a declarat Carlos Martins. Specialistul în industrii creative a insistat asupra inovaţiei ca element cheie pentru a rămâne competitiv într-o lume în schimbare, în care oraşele, oamenii şi ideile lor preiau conducerea de la o zi la alta.

Atelierul are loc în perioada 13-14 august, la Centrul de Cultură Urbană Casino, în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”. Invitaţii întâlnirilor sunt Istvan Komor, Operational Director of Zsolnay Cultural Quarter din Pecs şi Carlos Martins, Programme Director of Guimaraes 2012 European Capital of Culture, experţi în domeniul industriilor creative. Prezentările şi discuţiile din cursul zilei de miercuri vor fi centrate pe Industriile Creative din Cluj pe baza unor proiecte şi programe: Cluj IT Clusters, Cluj HUB, CREIC, Fabrica de Pensule.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu