Documente excepționale expuse la Cluj

Brevetul emis îm 1518 de Papa Leon al X-lea/ Foto: Tia Sîrca

Diplome clujene vechi de 500 de ani au fost scoase vineri la lumină într-o expoziţie inedită,  organizată la Galeria Kolozsvar de către asociaţia cu acelaşi nume şi Arhiva Centrală a Eparhiei Reformate din Cluj.

Cel mai vechi document expus este actul de donaţie redactat la 6 noiembrie 1486 de către judele Clujului, Ambrus Szabo, prin care cedează o bucată de teren de pe strada Lupilor pentru construcţia unei biserici şi mănăstiri franciscane. “Documentul reprezintă actul de donaţie a parcelei de teren pe care se află acum Biserica Reformată din strada Kogălniceanu care a fost donat în anul 1486 ordinului franciscan pentru a se construi o biserică şi mănăstire. După Reformă, biserica a rămas pustie deoarece toţi călugării au fost alungaţi din Cluj. Biserica a fost donată reformaţilor. Aceştia au reconstruit-o, iar, în prezent, biserica reprezintă catedrala episcopală a Bisericii Reformate”, explică arhivistul Sandor Elod Osz.

Un alt document foarte vechi datând din 1518 este transcrierea unui brevet (cea mai importantă scriere papală din evul mediul după bula papală) al papei Leon al X-lea la cererea priorului provinciei dominicane maghiare, fratele Ladislaus, şi a priorului mănăstirii dominicane din Cluj, fratele Lucas Italicus. “ Brevetul este scris de cardinalul Hieronymus de Ghinuctys la ordinul Papei Leon al X-lea . Papa conferă ordinului dominicanilor drepturi egale cu toate ordinele care funcţionau în vremea respectivă în biserica romano-catolică. Cum a intrat biserica reformată în posesia acestui document? Biserica din Cetatea veche, actualmente franciscană, era în evul mediu dominicană şi în 1609, principele Gabriel Bathori a donat biserica pustie cultului reformat. S-au preluat şi arhivele bisericeşti”, afirmă arhivistul clujean.
 Un descendent al lui Martin Luther a predicat la saşilor din Cluj

Lângă biserica reformată, în clădirea alăturată funcţiona un gimnaziu unitarian până în anul 1691, mai spune Sandor Elod Osz.

De asemenea, sala festivă a colegiului era locul în care se întâlnea comunitatea săsească din Cluj. “Sala festivă a colegiului a fost donată comunităţii reformate germane din Cluj, singura comunitate germană reformată din Transilvania, germanii fiind, în primul rând, luterani. Foarte interesant este faptul că un descendent al lui Martin Luther era predicator al saşilor reformaţi. Predicatorul Janos Molnar a fost înmormântat la Cluj”, conchide arhivistul clujean.

La vernisajul expoziţiei au luat cuvântul Lajos Kantor, preşedintele Asociaţiei Kolozsvar, Bela Kato, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, şi arhivistul Sandor Elod Osz.

Expoziţia de diplome medievale cuprinde 13 documente din care 10 sunt diplome oficiale purtând pecetea principilor Transilvaniei (Gabor Bathori, Gabor Bethlen, Gyorgy Rakoczi I, Akos Barcsai, Mihaly Apafy I) referitoare la Biserica Reformată de pe strada Lupilor, iar alte 3 documente reflectă activitatea rectorului Colegiului Reformat din Cluj, Apaczai Csere Jaons.

Documentele aparţin Arhivei Eparhiei Reformate din Cluj. Aceasta intenţionează ca doi ani toate documentele să fie păstrate într-un complex nou situat în Piaţa Avram Iancu care să cuprindă arhivele, un muzeu, dar şi un centru de cercetare cu ateliere de restaurare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu