Bienala Art Encounters 2021. Peste 100 de artiști expun 5000 de metri pătrați de artă contemporană

Fundația Art Encounters a organizat la București marți, 13 iulie, un eveniment în prezența presei și a partenerilor naționali care a prezentat cea de-a patra ediție a Bienalei Art Encounters, cel mai important eveniment de artă contemporană din România.

Singurul eveniment timișorean organizat pentru a treia ediție la rând sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și unicul eveniment de arte vizuale din țară care deține această distincție, Bienala Art Encounters 2021, purtând titlul „Our Other Us”, e curatoriată de Kasia Redzisz și Mihnea Mircan și va fi organizată între 1 octombrie – 7 noiembrie 2021, timp în care Timișoara redevine capitala națională a artei contemporane, găzduind cea mai relevantă bienală de artă contemporană de pe axa Veneția – Istanbul. Bienala Art Encounters se pregătește să întâmpine câteva zeci de jurnaliști naționali și internaționali, invitați de la muzee de renume internațional precum Tate Modern și Centre Pompidou, 10.000 de vizitatori și 3.000 de adulți și copii participanți la programul de mediere culturală, 5.000 mp de artă contemporană în 7 spații, peste 100 de artiști expuși și 19 lucrări special comisionate.

Gazdele evenimentului au fost Ovidiu Șandor, Președintele Fundației, și Diana Marincu, Directorul Artistic al Fundației. La eveniment au fost prezenți invitații speciali: domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale, domnul Steven van Groningen, Președintele Raiffeisen Bank, doamna Sorina Jecza, Președintele Fundației Interart TRIADE, iar online au participat curatorii acestei ediții a Bienalei, Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, alături de poetul și filosoful Bogdan Ghiu, co-curator împreună cu Maria Rus Bojan al expoziției invitate, Aripa Secretă. De asemenea, la eveniment au fost prezenți o parte dintre artiștii care vor participa la Bienala Art Encounters 2021, Nona Inescu, Vlad Nancă, Traian Cherecheș, Adela Giurgiu.

Sub titlul-umbrelă „Our Other Us”, cea de-a patra ediție a Bienalei Art Encounters contribuie la transformarea orașului Timișoara în emblema evenimentelor de artă contemporană din România, devenind ceea ce filmul este pentru Cluj-Napoca și teatrul pentru Sibiu. Expozițiile vor include peste 100 de artiști, printre lucrările expuse numărându-se opere care au făcut parte din evenimente internaționale majore dedicate artei, precum Bienala de la Veneția.

Cele două proiecte curatoriale propuse de Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, Peisaj în Oglindă Convexă [Landscape in a Convex Mirror] și Cum să Coabităm [How to Be Together] vor include 19 lucrări comisionate special pentru eveniment, între care 8 ale artiștilor români, întărind angajamentul Bienalei de a sprijini artiștii emergenți.

Alături de cele două expoziții de artă contemporană, Bienala Art Encounters va explora istoria conexiunii dintre artiști și natură în Europa de Est și Centrală printr-o expoziție curatoriată de Kasia Redzisz. Având la bază o activitate de cercetare ce a pornit de la grupul timișorean SIGMA, aceasta abordează practici legate de mediul înconjurător din regiune, relevând contribuția nuanțată și radicală a artiștilor non-vestici la canoanele artei anilor 1960 și 1970.

Cele trei expoziții vor fi completate de Aripa Secretă [Secret Wing], un proiect organizat de Fundația Interart TRIADE și Muzeul Național de Artă Timișoara. Expoziția reprezintă o colaborare între curatoarea internațională Maria Rus Bojan și poetul și filosoful Bogdan Ghiu, și examinează discursurile artistice ale anilor 1980 și pe cele ulterioare, din perspectiva poeziei. Aripa Secretă preia titlul unui cunoscut volum al poetei Mariana Marin (1956-2003), unul dintre autorii emblematici ai Generației 80, și reunește lucrări din importante colecții particulare din Olanda și România.

Distribuie:

Postaţi un comentariu