Balerini clujeni, în competiția European Ballet Grand Prix desfășurată la Viena. Simona Noja: „Bucuria dansului trebuie să fie mai mare decât teama unei eventuale nereușite”

Foto arhivă: Dan Bodea

Balerini din toată lumea, inclusiv din Cluj și București, se vor întâlni la începutul lunii februarie la prima ediție a concursului internațional de dans clasic și contemporan European Ballet Grand Prix, desfășurat la Viena. Inițiat de Fundația culturală „Simona Noja” și de Școala de balet Dancearts Boris Nebyla, concursul a pornit de la ideea de competiție europeană dar, încă de la prima ediție interesul a depășit granițele Europei cu participanți proveniți din 27 de țări: Austria, Argentina, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Chile, China, Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Israel, Italia, Japonia, Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania, Taiwan, Ucraina, SUA, cu toții atrași de parametrii noi pe care acest concurs îi promovează. Evenimentul va avea loc între 7 și 10 februarie la Viena și va cuprinde workshop-uri, trei zile de competiție și șansa pentru tinerii balerini de a dansa alături de soliști deja recunoscuți pe plan internațional în cadru Galei de Caritate (Charity Awards Gala), gală la care asistă directori de companii și de școli de renume internațional.

Din România vor participa elevi de la Liceul de coregrafie “Floria Capsali” din București, de la Liceul de coregrafie și artă dramatică „Octavian Stroia” din Cluj și tineri de la mai multe școli private.

Despre miza principală din spatele competiție European Ballet Grand Prix ne-a vorbit balerina de renume mondial Simona Noja, fostă primbalerină la cele mai cunoscute opere din lume și director managerial al Școlii de balet a Operei de Stat Viena. Alături de soțul ei, Boris Nebyla, Simona Noja a trăit numeroase experiențe ca solistă de balet, profesoară, director de școală de balet, organizatoare de cursuri de măiestrie și de festivaluri, participând la mai multe concursuri internaționale de balet, unde a câștigat premii și renume internațional.

„Ideea de a lucra la un proiect nou ne-a tentat pe amândoi în aceeași măsură și așa s-a conturat conceptul nou de concurs European Ballet Grand Prix, care merge mână în mână cu proiectul caritativ de sprijinire a tinerilor cu talent pentru balet din întreaga lume: Hand in Hand. Astfel, concursul se vrea o întrecere autentică, amplă și exigentă pentru promovarea valorilor. Evenimentul nu se încheie odată cu decernarea premiilor, ci devine un punct de pornire în strângerea de fonduri pentru căutarea de noi talente”, a precizat balerina Simona Noja.

Foto arhivă: Dan Bodea

EBGP este un concurs internațional de dans clasic și de dans contemporan (explicit doar aceste tipuri de dans) cu cinci grupe de vârstă, de la 7 la 26 de ani, cu secții de profesioniști și amatori, la care se poate participa cu solo-uri, duete, grupuri mici și grupuri mari; cu un juriu format din directori de școli renumite de balet din lume, cum ar fi Elisabeth Platel (Ecole de Danse de l’Opera, Paris), Steffi Scherzer ( Tanzakademie Zürich), Gregor Seyffert (Staatliche Ballettschule Berlin), György Szakaly (rectorul Universității maghiare de dans din Budapesta); cu premii în valoare de 20.000 Euro și cu șansa de a câștiga burse de studiu la Academiile de balet statale din Berlin, Budapesta, Paris și Viena, precum și burse la cursuri de balet, contracte de munca în renumite companii din Europa.

„Este un concurs gândit și organizat de oameni care iubesc baletul și care doresc descoperirea și promovarea adecvată a tinerelor talente; un concurs cu participanți din 27 de țări, care se desfășoară sub egida Primăriei din Viena, a Ministerului Culturii și a Ministerului de Externe din Austria și sub patronajul cancelarului Austriei. Este în egală măsura surprinzător și plăcut modul operativ în care înaltele instituții de stat s-au raliat la acest act de cultură. Gestul lor are semnificații majore: el exprimă grija față de educația tinerei generații, stimularea colaborării culturale internaționale și nu în ultimul rând, creșterea responsabilității organizatorilor”, a mai declarat Simona Noja pentru Transilvania Reporter.

Atât concursul EBGP, cât și proiectul de caritate Hand in Hand au pornit în același fel ca și Fundația Culturală „Simona Noja”, în 2002, ca și Dancearts în 2010, adică din inițiativă privată, din asumarea riscului de a crea noi deschideri către noi orizonturi, fascinante atât pentru fondatori, cât și pentru tinerii balerini.

„În urmă cu 14 ani eram singura care credeam în idee, acum suntem mai multe instituții care ne unim forțele într-o direcție de mare amploare pentru descoperirea și sprijinirea talentelor. Fundația trimite la specializare pe perioada concursului și profesori de balet din Cluj, o echipă de voluntari sub conducerea profesoarei Corina Dindelegan. Ca invitat special al concursului este directorul artistic al fundației, maestrul Vasile Solomon”, a precizat fosta prim-balerină a Operei de Stat din Viena.

Foto arhivă: Dan Bodea

Ce ar trebuie să însemne un astfel de concurs pentru un tânăr balerin? Simona Noja este de părere că o asemenea competiție oferă participanților șansa de a-și pune în valoare cunoștințele, talentul, voința și disciplina pentru atingerea unui vis.

„Cred ca asta este cea mai frumoasă parte a concursului. Acel amestec de curaj de a trece peste orice piedică, combinat cu misterul necunoscutului. O motivație enormă”, explică balerina.

Simona Noja consideră că în astfel de competiții bucuria dansului trebuie să fie mai mare decât teama unei eventuale nereușite și de acest lucru ar trebui să țină cont participanții în momentul în care vor evolua în fața juriului.

„Nu toți concurenții vor câștiga, dar toți vor învăța să lupte. Și de aici începe frumusețea artei, ca de altfel și frumusețea vieții”, precizează balerina.

În ceea ce privește școala de balet de la Cluj, Simona Noja, absolventă și ea a Liceului de Coregrafie din Cluj, în 1986 și a Facultății de Filologie din cadrul UBB, consideră că are în continuare un mare potențial de a forma balerini valoroși. Primbalerinii Andreea Jura și Dan Haja sunt, de exemplu, artiști pe care Simona Noja îi consideră extrem de interesanți și, ca urmare, vor participa la Gala de Caritate a concursului din 10 februarie de la Viena.

În acest an, Fundația culturală „Simona Noja” își va continua proiectele începute anii trecuți: Inter Artes (proiecte interdisciplinare conduse de Prof. Corina Dindelegan), Studiourile de balet „Simona Noja” care oferă cursuri de inițiere și specializare în balet, Masterclasses Cluj 2017 desfăurate în perioada 4.-15.07. 2017 cu Demonstrația de balet VII, Festivalul european al școlilor de balet „Grand Assemble” cu platforma online „Balet.Educație.Transdisciplinaritate”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu