Arta lui Dan Perjovschi: „Eu nu fac graffiti, ci desen”

Dan Perjovschi este un desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist și autor de performance. Lucrările sale de artă reprezintă o combinație între desene, desene animate, artă brută şi graffiti și se află temporar pe pereții muzeelor sau altor spaţii contemporane din lume.

Perjovschi abordează teme sociale de actualitate în operele sale și a avut un rol important în cultura românească, fiind ilustrator și autor de articole pentru Revista 22 din Bucureşti.

„Eu nu fac grafitti, ci desen. Ilustez politic din 1990 săptamână de săptamână primul săptămânal independent din România postcomunisă, Revista 22. Eu expun în cele mai mari muzee de artă din lume (deci nu sunt în stradă că n-am unde expune) şi când am început să desenez direct pe pereţi 1995 în România nu exista grafitti”, a declarat artistul pentru transilvaniareporter.ro

Desenele de pe cer

Cel mai recent proiect al lui Perjovschi este „The Top Drawing”. Proiectul desfăşurat în Japonia la Aichi Art Center constă în realizarea unor desene cu un marker de culoare albă pe geamurile Art Center-ului. Proiectul se desfăşoară încă din luna mai şi are o durată de şapte luni, până în luna noiembrie a acestui an. Desenele lui par că zboară pe cerul oraşului Nagoya.

„Am 12 ani de scoală academică de artă iar felul în care desenez (mixtură între desen de presă, grafitti, artă brută, comix şi desen de copii) e o reacţie împotriva regulilor şi structurilor înţepenite şi a unui mod greşit de-a înţelege arta”,  spune Perjovschi.

Despre graffiti

Întrebat de graffiti artistul şi-a exprimat părerea despre arta în spaţiul public. „Nu îmi place grafitti-ul autoreflexis şi îndrăgostit de sine – autoadmirativ, nu îmi plac tagurile adică ocuparea de spaţiu cu egoismul personal şi nici grafitti-ul decorativ care “înfrumuseţează” oraşul. Grafitti este un act politic, de protest şi nesupunere. În România s-a scris «Jos dictatorul» şi oamenii au murit pe stradă ca să fie liberi. Pentu mine arta în spaţiul public trebuie să ţină cont de asta”, a subliniat Dan Perjovschi.

O galerie foto poate fi vizualizată chiar pe site-ul atistului www.perjovschi.ro

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. MAGUREANU says:

    DAN PERJOVSCHI! NU-L CUNOSC DAR DIN CATE AM CITIT DI ARTICOLUL RESPECTIV ESTE UN JURNALIST SI DESENATOR DE DESEN DE ZIAR SI INTRE DESEN CARICATURA SI GRAFFITI. ESTE UN ARTIST CARE AM VAZUT PE VIDEO-UL DE PE YOU-TUBE. SI PE SITE-UL PERSONNAL PERJOVSCHI.RO AM VAZUT NISTE FOTOGRAFII CU DESENELE LUI SI POT SPUNE CA DESENELE LUI PERJOVSCHI ESTE INTRE DESEN BRUT CARICATURA SI GRAFFITI! ESTE UN OM EXTRAORDINAR CARE DIN SUFLET IMPARTASESTE DIN TALENTUL LUI PUBLICULUI SPECTATOR! II UREZ NUMAI BINE LUI DAN PERJOVSCHI SI SA NE INCATE SI PE VIITOR CU MINUNATELE SALE DESENE! II UREZ NUMAI BINE…! SA NE TRAIESTI DAN PERJOVSCHI! MULT SUCCES VIITOARELOR TALE PROIECTE DE DESEN!

Postaţi un comentariu