Aliyah DaDa, documentarul Oanei Giurgiu despre istoria evreilor din România, proiectat la Cinema Victoria

Primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu, director executiv al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), va fi proiectat în prezența echipei filmului miercuri, 1 aprilie, de la ora 19.30, la Cinema Victoria din Cluj.

„Aliyah DaDa este o incursiune personală a regizoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România, în relația când absurdă, când paradoxală dintre români și evrei, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri și istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România”, se precizează în comunicatul transmis presei.

ALIYAH DADA_still36

În 1882, o comunitate mică din Moinești pleca spre Țara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi, drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne, într-o relație de iubire și ură ale cărei consecințe nu le vom putea cuantifica vreodată. Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel.

Aliyah DaDa a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de critică și de public. Montajul filmului este semnat de Letiția Ștefănescu, iar imaginea de Mihai Tănase.

Programul proiecțiilor din săptămâna 3-9 aprilie la Cinema Victoria:

• Sâmbătă 4 aprilie, ora 20:00
• Duminică 5 aprilie, ora 15:00
• Luni 6 aprilie, ora 17:00
• Marți 7 aprilie, ora 19:30
• Miercuri 8 aprilie, ora 17:00
• Joi 9 aprilie, ora 22:00

ALIYAH DADA_still9

Documentarul este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Programului MEDIA. Proiectul a fost dezvoltat în cadrul programului ARCHIDOC al facultății ”La Femis” din Paris.

Postaţi un comentariu