SUA începe vaccinarea copiilor cu Pfizer săptămâna viitoare. Doza pediatrică, 5-11 ani, a fost redusă la o treime din cea uzuală pentru a diminua riscul de miocardită

Foto: nbcnews.com

Comitetul consultativ de experţi al Agenţiei pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite, abreviere F.D.A., a recomandat marți autorităților de reglementare să autorizeze vaccinul împotriva Covid al celor de la Pfizer-BioNTech pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

Dacă F.D.A. urmează sfaturile comisiei, așa cum este de așteptat, administrația Biden va extinde în zilele următoare accesul la vaccin pentru toți americanii, cu excepția celor foarte tineri, scriu jurnaliştii de la New York Times.

Oficialii administrației Biden consideră că administrarea „dozei pediatrice” este esențială pentru menținerea școlilor deschise și restabilirea unui sentiment de normalitate în viața de familie și la locul de muncă, pe măsură ce pandemia se apropie de sfârșitul celui de-al doilea an. Administrația dorește să fie văzută ca făcând tot posibilul pentru a combate virusul și a reconstrui încrederea, pe măsură ce varianta Delta pierde din putere și ritmul zilnic al infecțiilor și deceselor se estompează, mai spune NYT.

Copiii de peste 5 ani vor începe să se vaccineze într-un moment în care cazurile de coronavirus au scăzut brusc în Statele Unite. Dar lobby-ul pentru un vaccin pediatric a fost mare și unii membri ai acestor grupuri au spus că, deși copiii mici sunt mai puțin probabil să se îmbolnăvească grav de Covid-19, atât părinții, cât și medicii sunt nerăbdători să-i protejeze.

Dr. Jay Portnoy, director medical la Spitalul Children’s Mercy din Kansas City, Missouri, a spus că a văzut copii grav bolnavi în unitatea de terapie intensivă și părinți „îngroziți”. „Abia aștept să pot face ceva pentru a preveni asta”, a spus el.

Votul în comitetul F.D.A. a fost 17-0 pentru, cu o abținere. Autoritățile federale de reglementare și oamenii de știință au pus presiune pe experţii F.D.A., susținând că 8.300 de copii americani între 5 și 11 ani au fost spitalizați cu Covid-19 și aproape 100 au murit în timpul pandemiei.

Covid-19 este „al optulea cel mai mare ucigaș de copii din această grupă de vârstă în ultimul an”, a spus dr. Amanda Cohn, oficial de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, C.D.C.. „Folosirea acestui vaccin va preveni decesele, internările la terapie intensivă şi îi va proteja pe copii de efectele semnificative pe termen lung ale bolii.”

Datele de la Pfizer au arătat că vaccinul a avut o rată de eficacitate de 90,7% în prevenirea îmbolnăvirilor simptomatice de Covid-19, într-un studiu clinic pe copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani. Cu toate acestea, mulți membri ai comitetului consultativ și-au exprimat îngrijorarea cu privire la datele limitate de siguranță, vorbind în mod repetat despre riscul de miocardită, o afecțiune rară care implică inflamația mușchiului inimii, la tinerii vaccinaţi. Miocardita și pericardita, inflamația mucoasei din jurul inimii, au fost legate de vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna, în special la băieţi şi tineri.

Doza de Pfizer pentru copiii mai mici va fi o treime din cantitatea

Distribuie:

Postaţi un comentariu