Săracii plătesc factura COVID, în timp ce bogaţii prosperă. O analiză The Guardian

Foto: Getty/Guardian Design

În timp ce milioane de americani rămân fără slujbe, bogăția miliardarilor crește, creând o țară cu două economii și adâncind inegalităţile, scrie în The Guardian jurnalistul Dominic Rushe, din New York.

Până acum, coronavirusul s-a dovedit mult mai periculos pentru cei care suferă de afecţiuni preexistente. În plan economic, această condiţie preexistentă rezidă în inegalitate.

Şi, cu toate că inegalitatea a fost prezentă în economia Statelor Unite cu mult înainte ca virusul să înceapă să se răspândească, pandemia îi expune faţa cea mai urâtă, notează jurnalistul american.

O fi „suntem cu toții împreună” sloganul de acţiune în pandemie, dar adevărul este că oamenii săraci și, în special, oamenii de culoare, au fost devastați de coronavirus și de recesiune, în timp ce bogații au rezistat ​​și, în unele cazuri, câştigurile lor au devenit exagerate, arată The Guardian. Cercetările recente ale economiștilor de la Fondul Monetar Internațional privind pandemiile anterioare sugerează că este o tendință care poate continua chiar și după ce virusul va da înapoi.

Bogăția totală a miliardarilor americani a crescut de la mijlocul lunii martie cu 685 de miliarde de dolari, până la 3.65 trilioane de dolari. Ratele scăzute ale dobânzilor au declanșat un boom al vânzărilor de locuințe, deoarece cei cu bani își reconsideră prioritățile în această etapă e muncii de acasă. Cei destul de norocoşi să poată lucra de acasă pot acum economisi la rate record deoarece piețele bursiere stabilesc niveluri record determinate de creșterea înregistrată de companiile tehnologice.

Pentru persoanele capabile să lucreze de acasă, „viața a revenit în mare parte la normal”, declară Peter Atwater, lector în departamentul de economie la Universitatea William & Mary din Virginia, citat de Guardian. „De fapt, cei mai bogați astăzi sunt chiar mai bogați decât au fost înainte de izbucnirea pandemiei.”

Dar numai unul din patru americani poate lucra de acasă, restul sunt prinşi în ceea ce este numită lumea reală. Aproximativ 30 de milioane de persoane sunt fără loc de muncă în SUA, aproximativ 20% din forța de muncă. După ce ajutoarele acordate de stat au expirat, oamenii pur şi simplu flămânzesc. Aproape 30 de milioane au raportat recent că nu au avut bani suficienţi să mănânce la un moment dat în ultimele șapte zile, potrivit unui recensământ oficial. Marea majoritate a acestora – aproximativ 26 de milioane – sunt persoane cu o şcolarizare scăzută.

Economiștii din toată lumea vorbesc despre posibilitatea unei recuperări economice în formă de V, o scădere accentuată urmată de o revenire la fel de puternică. E luată în discuţie şi o perioadă mai lungă de stagnare înainte ca economia să înceapă să urce – o revenire în formă de U. Dar acum se vorbește despre o revenire economică „în formă de K”. O cădere urmată de un punct de cotitură la care cei mai bogaţi şi mai bine educaţi vor începe să performeze în timp ce americanii săraci și slab educați vor sărăci în continuare.

Ineglitatea creşte într-un mod dezonorant pentru o naţiune, spune acelaşi universitar din Virginia.

Recesiunea a scos în evidenţă şi decalajul economic rasial. Piața locurilor de muncă a fost în uşoară creştere luna trecută, totuşi 14,6% dintre adulții de culoare şi 12,9% din adulții latino erau șomeri în iulie, față de 9,2% dintre adulții albi.

Adâncirea inegalităţilor economice poate conduce la intensificarea revendicărilor pentru o schimbare profundă, arată The Guardian. Intesificarea mișcării Black Lives Matter, lupta pentru salariul minim orar de 15 dolari, #MeToo și Occupy Wall Street sunt toate exemple recente de mișcări populare energice care pretind o schimbare reală a modelului economic.

„Vorbim despre visul american, despre abilitatea de a te ridica prin propriile puteri. Toată această mitologie este infirmată de această disparitate economică extraordinară”, spune Atwater, adăugând: „Fără schimbare, va fi mai multă furie. Nu cred că cei bogați înţeleg cât de vulnerabili sunt în faţa celor care trăiesc în lumea reală. Nu sunt imuni la lumea din jurul lor. ”

Articolul integral aici: https://www.theguardian.com/us-news/2020/aug/16/us-inequality-coronavirus-pandemic-

Distribuie:

Postaţi un comentariu